Átadták a Várkonyi-díjat a Vígszínházban

Publikálás dátuma
2015.05.14. 23:29
Várkonyi Zoltán 1963/ Fortepan tulajdonos: Kotnyek Antal
Szabella Mercedesz öltöztető kapta a Vígszínház Várkonyi Zoltán-díját, amelyet a műszaki és adminisztratív dolgozóknak ítélnek oda a társulat titkos szavazása alapján. 

A Várkonyi Zoltánról, a színház legendás igazgató-rendezőjéről elnevezett díjat csütörtökön, a Julius Caesar előadása előtt vette át Szabella Mercedesz, aki 28 éve tagja a társulatnak. Az elismerést Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója adta át.

Várkonyi Zoltán 1963/ Fortepan tulajdonos: Kotnyek Antal

Várkonyi Zoltán 1963/ Fortepan tulajdonos: Kotnyek Antal

"Szabella Mercedesz 28 éve dolgozik a Vígszínházban és azóta is hűséggel, odaadással végzi öltöztetői munkáját. Lelkiismeretes, precíz és színházszerető kolléga, akire mindig számítani lehet" - olvasható a színház közleményében. Mint írják, Szabella Mercedesz kiváló és empatikus öltöztető. A szakma magas színvonalú elsajátítását Gombár Mária, a Vígszínház jelmeztár-vezetője segítette.

A díjazott első bemutatója, amelyben a próbafolyamat elejétől dolgozott, az Angyali Johanna volt Ruszt József rendezésében 1987-ben. "Különleges feladat volt számomra, hogy ebben a darabban csoportos szereplők jelmezeiről kellett gondoskodnom, amiben gyorsöltözések is voltak. 10 szereplő is öltözött egyszerre" - idézi a közlemény Szabella Mercedeszt, aki mintegy harminc éves pályafutása alatt számos neves művészt öltöztetett a Vígszínházban, Bárdy György és Kaszás Attila mellett Kállai Ferenccel, Avar Istvánnal is dolgozott.

Családias légkörben dolgozik kedvenc színészével, Hegedűs D. Gézával, akit A padlás bemutatása óta öltöztet, Tahi-Tóth Lászlóval, akivel a Sylviában találkozott először és Harkányi Endrével, akivel az évtizedek alatt nagyon sok előadásban dolgozott épp úgy, mint Tordy Gézával vagy Benedek Miklóssal. A Vígszínház számos nagysikerű előadása mellett a 21 évvel ezelőtt bemutatott Össztánc című előadásban is részt vett, és most a darab felújításában is dolgozik.

A Várkonyi Zoltán-díjat a rendező-igazgató özvegye, Szemere Vera alapította 1984-ben. Azóta minden évben a színház dolgozói titkos szavazással voksolnak egy műszaki vagy egy adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára, akit Várkonyi Zoltán születésének május 13-i évfordulójához kapcsolódva tüntetnek ki.

Szerző

Megnyílt Prágában a nemzetközi könyvvásár

Publikálás dátuma
2015.05.14. 18:46
Illusztráció/Thinkstock
 Megnyílt csütörtökön a 21. prágai nemzetközi könyvvásár, amelynek idén Egyiptom a díszvendége.

A Svet knihy (A könyv világa) nevet viselő négynapos rendezvényen Magyarországot és a magyar könyvkiadókat - a tavalyi magyar díszvendégség után - idén is önálló nemzeti standon több tucatnyi kötet képviseli. Megtalálhatók köztük a legújabb magyar irodalmi alkotások, számos magyar könyv cseh fordítása és értékes művészeti albumok is. Az utóbbi években átlagban évente mintegy 11-13 magyar könyv jelent meg cseh fordításban.

A rendezvény alkalmából Prágába látogatott Tóth Kinga költő-illusztrátor és Alt Krisztián író, akik a vásáron író-olvasó találkozókon vesznek részt. Alt Krisztián Levelek az árnyékvilágból című regényének cseh fordítását pénteken este külön is bemutatják a vásáron működő Irodalmi Kávéházban. A művet Robert Svoboda fordította cseh nyelvre. A könyvvásáron mintegy 200 standon és sátorban 35 ország több mint kilencven kiadója képviselteti magát. A kiállított könyvek többsége a rendezvény utolsó napján megvásárolható.

A rendezvény négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi, valamint könyvkiadással és -terjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi előadást és filmvetítést kínál. Tavaly mintegy 36 ezren keresték fel a prágai könyvvásárt, és idén is hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.

Szerző

Az Omega beveszi Felcsútot

Publikálás dátuma
2015.05.14. 17:22
MTI Fotó: Soós Lajos
Alaptalannak tartják a felháborodást az Omega együttes tagjai, szerintük semmi kivetnivaló nincs abban, hogy júniusban Felcsúton, a kormányfő háza mellett épült Pancho Arénában tartanak szuperkoncertet.

Az Omega rockegyüttes különleges, nyolcállomásos turnésorozata, az Omega Oratórium kapcsán tartott sajtótájékoztatót a fővárosi Párbeszéd Háza kápolnájában. Kóbor János, a zenekar frontembere zenésztársaival, Benkő Lászlóval, Molnár Györggyel, Debreczeni Ferenccel, illetve Laux Józseffel kiegészülve ismertette a sajtó képviselőivel a közelgő koncertturnéjuk tervét. Mint mondták, az egykori Oratórium-koncertek szellemiségében beat-misék néven tartanak előadásokat, amelyeken vallásos-spirituális témájú dalaikat modernizálva, áthangszerelve, szimfonikus zenekarral és kórussal az oldalukon adják elő. Elsőként, május 30-án a Budapest Parkban az 1961 és 1984 között ott működő Budai Ifjúsági Park (Ifipark) emlékére lépnek fel, két héttel később pedig a felcsúti Pancho Aréna közönsége előtt játszanak.

Mint ismeretes, a felcsúti koncert híre a közelmúltban erős felháborodást váltott ki az együttes rajongótáborában és a közvélemény körében is. Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa a Klubrádióban beszélt arról, hogy véleménye szerint a fejér megyei település nem semleges koncerthelyszín, mivel Orbán Viktor kormányfő ott nevelkedett és ott van a magánháza. A Népszabadságban arról is szólt, hogy "Mivel a Pancho Aréna akarva-akaratlanul politikai jelképpé vált, szerintem nem helyes, ha a zenekar ott koncertezik. De az sem volna helyes, ha május elsején a Városligetben játszana, oda sem való. Hosszú évtizedeken át éppen az volt az Omega egyik nagy erénye, hogy a politikától távolságot tartottunk, volt szívünk erre-arra nemet mondani. Ennek a zenekarnak méltó körülmények között, valamennyi egykori tag bevonásával kellene elbúcsúznia a közönségtől egy nagy koncerten.", mondta Mihály Tamás.

Kóbor János, az Omega frontembere lapunk kérdésére úgy fogalmazott, sajnálatos félreértés történt, amely leginkább azért bántja, mert éppen egy barát-zenésztárs generált feszültséget. „Ami Magyarországon megoszthatja az embereket, az sajnos meg is osztja őket. Számoltunk azzal, hogy nem fog minden rajongónk lelkesedni azért az ötletért, hogy a felcsúti Pancho Arénában lépjünk fel, de azt nem tudtuk előre, hogy ezt a koncertet, amely csupán egyik állomása a turnénknak, nem mi jelentjük be a médiának. Akkoriban kiváló hangmérnökünk, Küronya Miklós halálával foglalkoztunk, csak később terveztük a közvélemény értesítését” – jegyezte meg a 71 esztendős zenész. Kóbor érdeklődésünkre a „stadion atmoszférájával, templomi szépségével” indokolta a helyszínválasztást. „Azok, akik eljönnek a rendezvényre, egy csodálatos környezetben lezajló, politikától független koncertélménnyel gazdagodnak” – tette hozzá. Kóbor családjában többen építészek voltak, maga is építészmérnöki diplomát szerzett, ezzel magyarázza fogékonyságát a felcsúti stadiont tervező Makovecz Imre munkássága iránt, Puskás Ferenc, a stadion névadója pedig kisgyermek kora óta példaképe. A stadion 3500 fő befogadására alkalmas, a jegyek árusítását már megkezdték.

Az együttes a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 60’-as évek korszakalkotó brit zenekara, a Spencer Davis Group korábban meghirdetett vendégfellépése váratlan betegség miatt elmarad, helyette a magyar P. Mobil együttessel közösen lépnek színpadra a Budapest Parkban, ahol 11 ezer ember előtt játszanak majd. A fennállása ötvenharmadik évét ünneplő Omega a fővárosi, felcsúti és balatoni helyszínek mellett Hercegszántón, Albert Flórián labdarúgó szülőfalujában és a kommunista éra szobrait bemutató Memento Parkban, Lenin egészalakos szobra előtt is fellép a nyár folyamán. A hazai könnyűzene úttörői hamarosan újra Moszkvában adnak nagykoncertet, amely Benkő László billentyűs szerint azért örömteli, mert évtizedeken át ki voltak tiltva a Szovjetunióból.