Megölték az iszlamista pénztárnokot

Bár a szövetségesek az elmúlt hónapokban több sikerről számoltak be az Iszlám Állammal (IS) szembeni harcban, s az Irakban és Szíriában végrehajtott légicsapások egyre eredményesebbnek tűntek, továbbra is elhúzódó bevetésre kell számítani, kivált azután, hogy a dzsihadistáknak sikerült elfoglalniuk az iraki Ramadi városát, ami az utóbbi egy évben a legjelentősebb eredményük volt a hadszíntéren. A helyi állami épületekre kitűzték az IS jellegzetes fekete zászlaját.

Bár az előző hónapban az iraki kormányerők visszafoglalták az IS-től Tikritet, Anbar tartomány elvesztése óriási presztízsveszteség Bagdad számára. Ramadiért már múlt év óta zajlott a harc, ám a kormánycsapatoknak rendre sikerült visszaverniük a dzsihadisták támadásait. Egyelőre felmérhetetlen károkat okoztak a dzsihadisták, szemtanúk szerint sokakat gyilkoltak meg.

Bagdad hétvégén azt közölte, mielőbb vissza kell foglalni a várost. Charlie Witer, a Quilliam Foundation nem kormányzati szervezet szakértője a brit Telegraphnak elmondta, hogy Ramadiban a szunnita törzsek továbbra is a kormányzathoz hűek, s Ramaditól keletre továbbra is jelentős számú iraki katona állomásozik.

Az Egyesült Államok mindeközben azt közölte, hogy egy titkos akció során az amerikai különleges egységek Szíriában meggyilkolták az IS egyik parancsnokát, és pénztárnokát, Abu Szajjafot, feleségét pedig elfogták. A Fehér Ház közleménye szerint az iraki kormányzat is „hozzájárult” az akció sikeréhez.

A közlemény szerint az amerikai akció nagy csapás az IS számára. Az akció során kiszabadítottak fogságából egy ezidi nőt, akit Szajjaf és felesége „rabszolgaként tartottak fogva”. A Pentagon egyik szóvivője azt közölte, nincs tudomása arról, hogy a meggyilkolt IS parancsnok feleségét, Umm Szajjafot kihallgatják-e a közeli jövőben. Az amerikaiak összesen 32 dzsihadistával végeztek.

Szerző

Bin Ladent német segítséggel találták meg

A német külföldi hírszerző szolgálat (BND) segítségével sikerült megtalálni Oszama bin Laden terroristavezért rejtekhelyét - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a BND arról tájékoztatta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy bin Laden Pakisztánban bujkál, és erről tudnak a helyi biztonsági hatóságok. A BND értesülése az ISI pakisztáni titkosszolgálat egy munkatársától származott, aki már évek óta dolgozott a BND-nek. Amerikai hírszerzési körökben a lapnak hangsúlyozták, hogy a BND "alapvető jelentőségű" értesüléssel járult hozzá bin Laden felkutatásához, mert megerősítette a CIA feltételezését arról, hogy bin Laden Pakisztánban rejtőzött el.

Az amerikai hírszerzők 2007 óta bin Laden futára, Ibrahim al-Kuvaiti nyomában voltak, és a terroristavezér megfigyelés alá vett bizalmasa révén végül 2010 augusztusában felfedezték a rejtekhelyet a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól száz kilométerre fekvő Abbotábád városban. A CIA további hét hónapig gyűjtött adatokat, mire megállapította, hogy az al-Kaida terrorhálózat vezetője valóban a háromemeletes épületegyüttesben tartózkodik. Ezután hozzákezdtek a Neptunus Lándzsája fedőnevű akció előkészítéséhez, amelynek célja Oszama bin Laden megölése volt. Az akciót 2011. május 2-ra virradóra hajtották végre.

A Bild am Sonntag beszámolója szerint a BND az akció előkészítésekor is fontos támogatást nyújtott az amerikai partnereknek. A bajorországi Bad Aiblingban működő megfigyelő és lehallgató központból éjjel-nappal figyelték az észak-pakisztáni telefon- és e-mailforgalmat. Az amerikaiak így biztosak lehettek abban, hogy nem lepleződött le a tervezett művelet.

A lap kiemelte, hogy a BND és az amerikai hírszerző szolgálatok együttműködését számos okból lehet bírálni, de a terrorizmus elleni közdelemnek voltak sikeres epizódjai is. Ezek közé tartozik bin Laden felkutatása, és az amerikai és a német szolgálatoknak egyaránt jól jön, hogy a történet éppen most válik ismertté - jegyezte meg a Bild am Sonntag.

Korábbi német sajtóhírek szerint a Bad Aiblingban működő állomás rendszereit, adatbázisait éveken keresztül fésülték át az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kapott keresőkifejezések - például mobiltelefonszámok, e-mail címek és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek - alapján egy 2002-es megállapodás keretében, amely a terrorizmus elleni erőfeszítések összehangolásáról szól. Az NSA így német és más nyugat-európai cégekről és emberekről, kormányokról és uniós intézményekről szerezhetett adatokat, illetve folytathatott megfigyelést.

A parlamenti (Bundestag) ellenzék és a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) egyaránt sürgetik a kancelláriát, hogy adja át a Bundestagnak a keresőkifejezések listáját. A kancellária jelezte, hogy előbb konzultál az amerikai partnerrel, és majd csak azután dönt, hogy teljesíti-e a kérést.

A hét végén az SPD vezetői ismételten sürgették Angela Merkel kancellár hivatalát, hogy ne várakozzon tovább, hanem adja át a listát a törvényhozásnak. Ezt kérte mások mellett az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter is, aki a Bild am Sonntagban megjelent interjújában hangsúlyozta, hogy "a kormánynak a sarkára kell állnia". Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára pedig a Der Tagesspiegel című lap hétvégi számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: "egy német kancellár nem vetheti magát az Egyesült Államok alá", és a kormány nem teheti az Egyesült Államok "vazallusává" Németországot.

Szerző

Ózd, a Jobbik kísérleti laboratóriuma - Videó

Publikálás dátuma
2015.05.17. 18:48
FOTÓ: Kökényesi Gábor
Janiczak Dávid ózdi polgármester hamar bemutatta, hogy működik a Jobbik gyűlöletpolitikája a gyakorlatban. Az adatvédelmi biztos által is elítélt videós közmunkás-fenyítés után a Jobbik üdvöskéje az új lakásrendeletet is arra használja, hogy büntesse és elüldözze a szegényeket - mondja Tordai Bence, a PM szóvivője.

A helyi roma elnök szerint Janiczakék új lakásrendelete embertelen, a legkiszolgáltatottabbakat sújtja, a TASZ szerint pedig sérti az alkotmányt.

Tordai Ózdon a polgármesterrel is beszélt, munkatársunk, Kökényesi Gábor ezen kívül a helyi lakosok véleményét is rögzítette kamerájával.

Szerző