Zöld ünnep

Publikálás dátuma
2015.05.22. 07:54
A Fradi huszonegyedik alkalommal nyerte el a Magyar Kupát FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM
A Ferencváros szerda este, a második félidőben nyújtott kiváló teljesítményével bedarálta a Videotont és 4-0-ra megnyerte a labdarúgó Magyar Kupa idei kiírását,  amivel huszonegyszeres kupagyőztes lett a zöld-fehér gárda.

Kiváló hangulat fogadta a csapatokat, hiszen 15 ezer néző buzdította Magyar Kupa fináléjába jutott együtteseket a Groupama Arénában. Természetesen többségben voltak a zöld-fehér szimpatizánsok, akiknek nem is kellett búslakodniuk, mert bár Iványi játékvezető az első félidőben nem adta meg Lamah gólját, a fordulást követően viszont beindult a Fradi-henger.

Ha pedig Iványinál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy ismét nem hozott szerencsét a Videotonnak, mert a csapat legutóbbi kupadöntőjét 2011-ben a Kecskemét ellen szintén ő dirigálta, és akkor sem a fehérváriak örülhettek a lefújást követően.

Thomas Doll gárdája az első játékrészben még pontatlanabb volt ellenfelénél, és többször is lyukasnak bizonyult a védelem, de Dibusz Dénes védései megmentették a góltól a csapatot. A szünetet követően viszont mintha kicserélték volna a Fradit, bár lehet, a szakadó eső adott lendületet a zöld-fehéreknek.

„Az első félidőben nehezen találtuk meg a játékunkat, de a második játékrészre úgy jött ki a csapat, ahogy már az elejétől kellett volna. Nagyszerűen váltottak a srácok, nagyon jó volt látni, hogy milyen egységesen küzdöttek a győzelemért, ami aztán a szép játékot is meghozta. A négy gyönyörű gól ellenére nagyon kemény mérkőzés volt, amit csak az utóbbi hónapokban elvégzett munka gyümölcseként nyerhettünk meg, ezért nagyon büszke vagyok a fiúkra” – értékelt a mérkőzés után a német tréner, akinek irányításával 21. alkalommal ért révbe a Fradi a Magyar Kupában, ami továbbra is rekordnak számít a sorozatban.

A Videotonnál természetesen nem örült Joan Carrillo a 4-0-s zakónak, de legalább azzal vigasztalódhat, hogy a bajnoki cím viszont az övék lett. „Jól kezdtük a meccset. Az első félidőben rengeteg helyzetet alakítottunk ki, miközben az FTC-nek nem volt egyetlen ziccere sem.

A második félidő elején is volt egy hatalmas gólszerzési lehetőségünk, azonban azt is kihagytuk. Ezt követően a Ferencváros nagyon hatékonyan futballozott, és jól használta ki a helyzeteit. Az, hogy ellenfelünk ilyen jó formában van, nem szerencse kérdése, hanem kőkemény munka van mögötte.

A bajnokságban mi voltunk a jobbak, a Magyar Kupában pedig a Ferencváros. Nem tudom, mi történt a lelátón, csak azt, hogy a hozzátartozóinkhoz odakerült néhány Fradi-szurkoló, és megrúgták a tizenhét éves fiamat. Lényegtelen most a helyszín, ilyennek sehol a világon nem szabadna történnie, függetlenül a stadiontól, természetesen aggódtam a fiamért” – mondta a spanyol szakember.

Sajnos a fehérváriak vezetőedzője által említett incidens beárnyékolta a kiváló hangulatú szurkolásra, de reméljük, sikerül kizárni azokat, akik így „ünnepelték” a kupagyőzelmet. Ugyanis többek között ezért is találták ki a szurkolói kártyát és a vénaszkennert.

Már az MLSZ is vizsgálódik, amelynek biztonsági felelőse a Groupama Aréna biztonsági kamerarendszerének felvételei alapján azt állapította meg, hogy „a semleges szektorban két – valószínűsíthetően – ferencvárosi szimpatizáns (egyikük Fradi-sálat viselt) fényképet szeretett volna készíteni a Videoton FC vezetőedzőjének fiával, aki jelezte, nem lesz partner a közös kép elkészítésében.” A felvételek szerint ezt követően alakult ki az incidens, amely során Carrillo fia lökött először.

Aranyszavak
Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa: „A különbség talán túlzó, de megérdemeltük a kupát. Nekem is hozzá kellett tennem a magamét, többször is helyzetbe került a Vidi, nagyon örülök, hogy sikerült.”
Böde Dániel, az FTC támadója: „Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, de a második félidőben a magunk javára fordítottuk a meccset és meg tudtuk nyerni a kupát.”
Varga Roland: „Úgy vélem, bárki ellen játszottuk volna a kupadöntőt, akkor is nyerünk, ám különösen jó érzés, hogy a bajnokot sikerült két vállra fektetnünk. Ami a kapusunkat illeti, megmentett minket egy góltól. De hát azért véd nálunk az ország legjobb kapusa, hogy kivédje a nagy helyzeteket.”
Batik Bence: „Nem tudom, ennyivel jobbak vagyunk-e, most nekünk jött ki a lépés. A harmadik gólnál éreztem, hogy megvan a meccs. Ami a találatomat illeti, tudtam, hogy nem vagyok lesen, mélységből érkeztem. Amikor betaláltam azt éreztem, megérte ennyit dolgozni.”Szerző
Frissítve: 2015.05.21. 22:52

Moszkvában tárgyalt az iraki kormányfő

Publikálás dátuma
2015.05.22. 07:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Vlagyimir Putyinnal és Dmitrij Medvegyevvel tárgyalt tegnap Moszkvában Hajdar al-Abadi. Az iraki kormányfő segítséget kért az orosz elnöktől a terrorizmus elleni harcban. 

Az Iszlám Állam előző hétvégén foglalta el Irak egyik fontos városát, Ramadit, s alig 110 kilométerre áll az iraki fővárostól, Bagdadtól. Szíriában is jelentősen előretört az IS. A Putyin-Abadi találkozót megelőzően az orosz külügyminiszter közölte, Moszkva hajlandó segíteni Bagdadnak a radikális szunnita iszlamista szervezet visszaszorításában. Lavrov közölte, Oroszország kész feltételek nélkül fegyvereket szállítani Iraknak. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szerint energiakérdések is szerepeltek a megbeszélések napirendjén.

Szerző

Bin Laden drónoktól félt

Publikálás dátuma
2015.05.22. 07:36
Oszama bin Laden halálhíre 2011 májusában bejárta a világot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MAJID SAEEDI
Az amerikai hírszerzés több mint száz levelet és dokumentumot tett közzé, amelyeket a 2011 májusában megölt al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden abbottabadi házában találtak. A kormányzatot bírói végzés kötelezte az iratok nyilvánosságra hozatalára. A CIA szóvivője tagadta, hogy bin Laden iratait azért tennék közzé, hogy cáfolják a veterán oknyomozó újságíró, Seymour Hersh múlt heti állításait a terroristavezér rejtőzködéséről és haláláról.

Noha Hersh azt írta, hogy halála előtt Oszama bin Laden már régen nem volt operatív főnöke az al-Kaidának, levelezéséből kiderült, hogy rendszeresen tartotta a kapcsolatot alvezéreivel, s világszerte számos szélsőséges iszlamista csoport vezetőivel is üzeneteket váltott, igaz, a levelek csökkenő befolyásáról is árulkodnak.

Mint írásaiból kiderült, hogy terroristavezér nem tett le arról, hogy újabb támadásokat intézzen az Egyesült Államok ellen, odahaza és a különféle hadszíntereken. „A támadás az egyetlen módja annak, hogy befolyásoljuk az amerikai külpolitikát” – írta a többi között. A terroristavezér üzeneteiben az al-Kaida stratégiai irányvonaláról is kifejtette a véleményét.

Arra buzdította a terrorszervezet tagjait, hogy tegyék félre az egymás közötti rivalizálást és a nagy közös célra összpontosítsanak. Helyettesével, Ajman al-Zavahirivel levelezve élesen bírálták az iraki al-Kaida-vezetést. A jemeni tagszervezetet bin Laden felszólította, hogy egyezzen ki a kormánnyal és az amerikaiak elleni fellépésre koncentráljon.

Leveleiben gyakran fejtegette, hogy a közvéleményt az Egyesült Államok ellen kell fordítani, s mielőbb elérni, hogy visszavonják az amerikai erőket Irakból és Afganisztánból. Az amerikaiak külföldi gazdasági érdekeltségeit is célpontnak tekintette.

A nyilvánosság elé tárt dokumentumokból kiderült, hogy bin Ladent a biztonsági kérdések aggasztották leginkább. Leveleiben arra utasította az al-Kaida parancsnokokat, hogy kerüljék az internetes kommunikációt, legfeljebb hétköznapi tartalmú üzeneteket küldjenek a neten. A fontos dolgok közlésére azonban személyes küldötteket, postásokat kell igénybe venni.

A bin Laden-sztori hivatalos verziója szerint éppen egy ilyen „postás” volt az, akinek révén felfedezték a terroristavezér pakisztáni rejtekhelyét. Oszama arra is intette az aktivistákat, hogy ne gyülekezzenek nagy csoportokban, különösen tartott a dróntámadásoktól, célzott rakétatámadásoktól. Azt tanácsolta a mudzsaheddin harcosoknak, hogy semmisítsék meg mobiltelefonjuk sim-kártyáját, s szereljék fel magukat különféle betegségekre szóló receptekkel, hogy ne tűnjön fel, ha gyakran járnak orvoshoz.

Bin Laden az irániakban sem bízott, tartott attól, hogy a felesége ruhájába poloskát szerelnek, s úgy próbálják lehallgatni, ezért amikor négy felesége közül az egyik, Um Hamza 2010-ben Iránból Pakisztánba utazott, kiadta a parancsot, hogy a felesége minden holmiját, könyvét, ruháját hagyja hátra.

Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Ügynökség igazgatójának irodája bin Laden olvasmányainak listáját is közzétette: iszlám gondolkodók munkáinak tanulmányozása mellett angol nyelvű műveket is olvasott, számos könyvet szereztetett be magának a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról, főként az összeesküvés-elméleteket kedvelte. Még nyilvános amerikai kongresszusi jelentéseket is tanulmányozott a Washington Postban publikált lista szerint.

Mintegy negyven angol nyelvű mű volt a polcán, köztük a neves amerikai újságíró, Bob Woodward „Obama háborúi” című kötete, s a nyelvész Noam Chomsky „Hegemónia vagy túlélés: Amerika világuralomra tör” című műve. Az abbottabadi házból négy éve elhozott anyagban videójátékok, s még pornófelvételek is szerepeltek, ezeket nem hozzák nyilvánosságra.

Az írásos anyag közzététele lassan halad, mivel nagy mennyiségű arab nyelvű dokumentumot kellett átvizsgálni, s nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizni, magyarázták washingtoni illetékesek.

Szerző
Frissítve: 2015.05.21. 23:09