Közös asztalnál a Jobbik és az Együtt

Sem az MSZP, sem a DK politikusait nem hívta meg az Együtt a rendszerváltás óta eltelt 25 évről és a következő 25 év feladatairól elmélkedő tegnapi konferenciára. Gőgös Zoltán, a szocialista párt elnökhelyettese a sajtóból értesült a tanácskozásról, amelynek keretében egyebek mellett a fideszes Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Schiffer András frakcióvezető, az LMP társelnöke, Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, valamint Szigetvári Viktor, a házigazda Együtt elnöke vitázott egymással.

A szocialista politikus ezt Szigetváriék irányváltásának nevezte, amelyet pártja tudomásul vesz, mert tudnak a sorok között olvasni. Csak egyszerűbb lenne, ha a nyilvánosságot is tájékoztatnák arról, miért a Jobbikkal vitáznak. Gőgös lapunknak arról is beszélt, hogy szerinte a rendszerváltást azoknak kell értékelniük, akik abban részt vettek. Mások mellett az MSZP politikusainak, például akár neki, aki negyed századdal ezelőtt pártja színeiben képviselőjelöltként indult. Világossá tette, hogy a szocialisták nem ülnek közös asztalhoz a Jobbikkal, és azt tanácsolta, Szigetváritól, vagy Pápa Leventétől kérdezzük, miért nem kaptak meghívót a szocialisták a konferenciára.

A DK szintén nem ült volna le a Jobbikkal vitázni. Ezt Gréczy Zsolt, a párt szóvivője erősítette meg a Népszavának. Gréczy ennek ellenére nem érti, miért negligálta az Együtt a DK-t. Ahogyan azt sem érti, hogy a rendszerváltásról az MSZP-t, az MDF-et, vagy az SZDSZ-t miért nem kérdezik meg. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a konferencián azok a pártok képviseltették magukat, akik folyamatosan kritizálják a rendszerváltást, illetve az elmúlt 25 évet, a pozitívumokról pedig hallgatnak.

"A romjaiban heverő Fidesznek minden médiajelenlét kedvez, ami nem a lopásaikról, bénázásaikról, belső feszültségeikről szól. Meghívásukkal az Együtt legitimálja őket egy Orbán utáni rendszer számára is" - vélekedett a konferenciáról az Európa Kávézó. A blog szerint az " Együtt egyúttal támogatást nyújt Vona Gábor középre húzó politikájának, ha a szóvivője baloldali politikusokkal mutatkozhat. Schiffer Andrásnak pedig ugyancsak ajándék az invitálás. Lám, nem csak ő tartja szalonképesnek a Fideszt és a Jobbikot, hanem Szigetvári Együttje is".

Szerző

Rigai csúcs - Elmulasztott lehetőség?

Az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozójának résztvevői elmulasztották az újabb lehetőséget Európa mélyülő megosztottságának megakadályozására - állapította meg a rigai rendezvényt értékelve pénteken az orosz külügyminisztérium.

A tárca állásfoglalása szerint a rigai uniós keleti partnerségi csúcstalálkozó zárónyilatkozata semmi újat nem tartalmaz, gyakorlatilag megerősítette az előző évi, vilniusi rendezvényen elfogadottakat.

A tárca szerint a megosztottság egyre mélyül a kontinensen, amely ellen az "egyes országok által erőltetett átmeneti feladatok" miatt nem tettek újabb lépést az uniós államok. A keleti-partnerségi program pedig "átideologizált geopolitikai projekt" maradt, amelynek megvalósítására "egyes uniós tagállamok kedvezőtlen befolyást gyakorolnak oroszellenes beidegződéseik miatt" - írták Moszkvában.

Az Európai Unió és a programban részt vevő hat kelet-európai állam vezetői pénteken Rigában rendezett csúcstalálkozójukon a keleti partnerség folytatásáról szóló zárónyilatkozatot fogadtak el, jóllehet kulcsfontosságú témákban nem értettek egyet a találkozón.

Amíg Ukrajna, Grúzia és Moldova szorosabbra fűzné együttműködését Brüsszellel, az emberi jogok megsértése miatt Brüsszelben sokat bírált Azerbajdzsán semleges álláspontot, Örményország és Fehéroroszország pedig inkább oroszbarát politikai irányvonalat képviselt Rigában.

Moszkvában kifogásolták, miszerint az Európai Unió megismételte Krímmel kapcsolatos "helytelen állásfoglalását". Azt is észlelték, hogy a keleti partnerségben részt vevő országoknak a programhoz való hozzáállásában létező különbségek mögött Oroszországot, annak cselszövését vélték a rigai csúcs résztvevői.

Azt is leszögezték a külügyi közleményben, Oroszország nem kételkedik abban, hogy "mindenkinek joga van erősítenie a kapcsolatait partnereivel, beleértve az Európai Uniót is", de Moszkva szerint azt az egyenlőségre alapozva kell tenni. Emellett nem szabad visszaélni a kapcsolaterősítésben érdekelt országok korszerűsítési és reformtörekvéseivel.

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Oroszország kész "az építő együttműködésre az EU-val, az Eurázsiai Gazdasági Szövetséggel és a Független Államok Közösségével az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig elterülő, közös és oszthatatlan biztonságon alapuló egységes gazdasági és humanitárius térség létrehozatalában."

Szerző

Már a futsalbarátság is kevés?

„Benkő Szilárd úgy döntött, hogy vissza kíván térni a magánszektorba. A miniszter eddigi munkáját megköszönte és a döntését elfogadta” – erősítette meg a hvg.hu információját a kabinetfőnök távozásáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Benkő futsalos csapattársa volt Szijjártó Péternek, és a Győrben politizálni kezdő külügyminiszterrel már korábbról is ismerték egymást.

Benkő a HVG korábbi információi szerint érintett volt az amerikai kitiltási botrányban, és ő volt az, aki közvetítette az Eximbank felé minisztere óhaját, hogy a bank „nemzetközi kötvénykibocsátásait a „drága nemzetközi bankházak” (a Deutsche Bank és a JP Morgan) helyett az „olcsó Quaestornak” kellene megszerveznie”.

Benkő cége, az eddig főtevékenységként hangszergyártással foglalkozó F. Component 99 Kft. idén május 18-án profilt váltott, s üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadásra váltott.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző