Beteg gyógyintézetek

Publikálás dátuma
2015.05.23 07:23
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint javult a 2016-os központi költségvetés megalapozottsága, de számos rizikós bevételi és kiadási tételekre is felhívták a figyelmet. Míg az államadósság növekedését korlátozó képletnek nem felel meg a tervezet, az alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak igen. 

Az ÁSZ álláspontja szerint a költségvetés korábbi elfogadásával a gazdasági szereplők számára is kiszámíthatóbbá válnak a költségvetési folyamatok. Mivel az ÁSZ mindig csak a költségvetési tervezés egy bizonyos szakaszához tud hozzászólni, mint ezúttal is, felhívásuk a hiányzó törvények megalkotására, illetve módosító indítványok elfogadására a kockázatok mérséklésére, az értékelés közzétételekor részben már teljesül.

Az ÁSZ azt is mindig számba veszi, hogy milyen mértékben tartja megalapozottnak a költségvetés kiadási és bevételi oldalát. Ebben a tekintetben javuló tendenciáról számoltak be. Az ellenőrzés a kiadási oldalon csak mintegy 84 százalékos volt, a bevételeknél pedig 90 százalék volt, mert még hiányoztak költségvetési adatok. Határozott javulást az adóbevételeknél észleltek, mert itt 84,4 százalékát tartották megalapozottnak, szemben az idei évre vonatkozó 51,3 százalékkal.

Kockázatot jelentenek a költségvetésben, hogy a gyógyító megelőző ellátás szakintézeteinek és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a tervezett kiadásai csak megfelelő strukturális intézkedésekkel biztosíthatják a feladatok zavartalan ellátását.

Kifogásolták azt is, hogy a költségvetés készítői nem támasztották alá, hogy az állami vagyonról szóló „egyéb értékesítési és hasznosítási bevétel" előirányzaton betervezett 115 milliárd forintot hogyan is akarják előteremteni.

A számvevők felhívták a figyelmet arra is, hogy a törvényjavaslat nem tesz eleget a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben rögzített adósságképlet elvárásainak. Időközben a kormány egy törvényjavaslatban új képletre tett javaslatot, ami nem nyerte el a szakemberek tetszését.

A kormány tegnap benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó középtávú kitekintését, eszerint 2019-ben 3 százalékos növekedéssel, 3 százalékos inflációval és 1,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. A dokumentumból kiderül, 2017-2019 között nem lesz egységes kulcs a társasági adóban, az szja-kulcs 15 százalék lesz, a dohányipari vállalkozások különadója fennmarad, a bankadó 2017-től további 22 milliárddal csökken, 2018-ban és 2019-ben nem változik.

Szerző
2015.05.23 07:23

Elkaszálná az EU a Siemens és az Alstom egyesülését

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:08

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE, SEBASTIEN BOZON
A jövő hónapban emelhet vétót az ügyben az Európai Bizottság.
Nemet mond a német Siemens AG és a francia Alstom SA vasúti üzletágainak egyesülésére az Európai Bizottság – tudta meg a Reuters. A vétót a cikk szerint februárban fogják bejelenteni. Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban közölte: szerinte az EU-nak jóvá kell hagynia a megegyezés. A Le Journal du Dimanche francia lapnak úgy fogalmazott: az Alstom és a Siemens összefonódásának elutasítása gazdasági és politikai hiba lenne. A megállapodással egyébként a világ második legnagyobb ágazati cége jönne létre.
2019.01.20 11:08

Több luxusautót vettek tavaly Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.01.20 10:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Vitték a Mercedeseket és a BMW-ket, az Audi-eladások azonban 19 százalékkal mérséklődtek 2018-ban.
A prémium autók szegmense 9,5 százalékkal bővült 2018-ban az új autók magyarországi piacán, ahol az eladott 136 601 személyautóból 12 949 prémium kategóriás volt. A teljes piacot tavaly 17,5 százalékkal tornászta feljebb az alacsonyabb kategóriák válság után lendületet vett kereslete, a prémium szegmens ugyanakkor évek óta stabilan 10 százalék körül bővül – írja az MTI.       A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 20 márkát sorol a prémium szegmensbe, amelyek 72,5 százalékát három márka – a Mercedes, a BMW és az Audi – uralja, felváltva osztozkodva az első helyeken. A vezető márkák mögé felzárkózik még a Volvo, a Lexus, mellettük évi 150-200 körüli darabszámot tud elérni Magyarországon az Infinity, a Jaguar és a Porsche.    A prémium kategória élén 2018-ban Magyarországon a Mercedes állt 4018 eladott személyautóval, ami a cég tájékoztatása szerint 25 százalékos bővülés volt.      A prémium kategória második helyezettje, a BMW tavaly 3140 autót értékesített Magyarországon, 16,3 százalékkal bővülve az előző évhez képest. 
2019.01.20 10:43