Beteg gyógyintézetek

Publikálás dátuma
2015.05.23 07:23
FOTÓ: Népszava
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint javult a 2016-os központi költségvetés megalapozottsága, de számos rizikós bevételi és kiadási tételekre is felhívták a figyelmet. Míg az államadósság növekedését korlátozó képletnek nem felel meg a tervezet, az alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak igen. 

Az ÁSZ álláspontja szerint a költségvetés korábbi elfogadásával a gazdasági szereplők számára is kiszámíthatóbbá válnak a költségvetési folyamatok. Mivel az ÁSZ mindig csak a költségvetési tervezés egy bizonyos szakaszához tud hozzászólni, mint ezúttal is, felhívásuk a hiányzó törvények megalkotására, illetve módosító indítványok elfogadására a kockázatok mérséklésére, az értékelés közzétételekor részben már teljesül.

Az ÁSZ azt is mindig számba veszi, hogy milyen mértékben tartja megalapozottnak a költségvetés kiadási és bevételi oldalát. Ebben a tekintetben javuló tendenciáról számoltak be. Az ellenőrzés a kiadási oldalon csak mintegy 84 százalékos volt, a bevételeknél pedig 90 százalék volt, mert még hiányoztak költségvetési adatok. Határozott javulást az adóbevételeknél észleltek, mert itt 84,4 százalékát tartották megalapozottnak, szemben az idei évre vonatkozó 51,3 százalékkal.

Kockázatot jelentenek a költségvetésben, hogy a gyógyító megelőző ellátás szakintézeteinek és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a tervezett kiadásai csak megfelelő strukturális intézkedésekkel biztosíthatják a feladatok zavartalan ellátását.

Kifogásolták azt is, hogy a költségvetés készítői nem támasztották alá, hogy az állami vagyonról szóló „egyéb értékesítési és hasznosítási bevétel" előirányzaton betervezett 115 milliárd forintot hogyan is akarják előteremteni.

A számvevők felhívták a figyelmet arra is, hogy a törvényjavaslat nem tesz eleget a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben rögzített adósságképlet elvárásainak. Időközben a kormány egy törvényjavaslatban új képletre tett javaslatot, ami nem nyerte el a szakemberek tetszését.

A kormány tegnap benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó középtávú kitekintését, eszerint 2019-ben 3 százalékos növekedéssel, 3 százalékos inflációval és 1,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. A dokumentumból kiderül, 2017-2019 között nem lesz egységes kulcs a társasági adóban, az szja-kulcs 15 százalék lesz, a dohányipari vállalkozások különadója fennmarad, a bankadó 2017-től további 22 milliárddal csökken, 2018-ban és 2019-ben nem változik.

Szerző

Megpróbálták megfélemlíteni a Metro áruház dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.19 14:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szóba került az áruház bedőlése és az állásvesztés is a dolgozók gyűlésén.
A Metro áruházlánc vezérigazgatója és kereskedelmi igazgatója „üzemlátogatásra” érkezett az M3-as autópálya mellett működő kelet-pesti Metro áruházba. Hamar kiderült azonban a látogatás valódi célja, mert a munkavállalóktól származó információk szerint a vállalat hr-vezetője (aki az állománnyal kapcsolatos ügyekért felelős) közölte az összehívott munkásgyűlés résztvevőivel, hogy ha akár csak egy figyelmeztető sztrájkra is sor kerül, az áruházlánc magyarországi leányvállalata bedőlhet és elveszíthetik a munkahelyüket. Ha mégis vállalják a dolgozók a sztrájkot – és itt némi ellentmondás feszül a cég bedőlése és kilátásba helyezett ellenlépés között –, akkor a legkisebb szabálytalanság esetén a munkát beszüntető alkalmazott elveszítheti az állását. A munkavállalók szerint azért éppen ezt a Metro áruházat keresték fel a cég vezetői, mert nyilván kiderült, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ebben az egységben végezhette a sztrájkhajlandósággal kapcsolatos első felmérést. Az eredmény: 94 dolgozóból 90 határozottan a munkabeszüntetés mellett foglalt állást, míg 3-an nem zárták ki a csatlakozást és csupán egy ember nem vállalná a sztrájkot. Az áruházlánc vezetői nem mulasztották el felhívni a figyelmet az ilyen aláírások veszélyeire, utalva arra, hogy akinek a neve ott szerepel az efféle íveken, esetleg kellemtelen helyzetbe kerülhet. A vállalat vezetői a délutános műszak dolgozóit is vélhetően hasonló céllal munkásgyűlésre várják. Korábban egy március 14-i általános ügyvezetői igazgatói utasítás egyébként megtiltotta a dolgozóknak hogy a sajtónak nyilatkozzanak, s ezt a áruházakban faliújságon tették közzé.
Szerző

Tízezer családi járgány ára - komoly kormányzati pluszbevétellel számolnak

Publikálás dátuma
2019.03.19 10:06

Fotó: Shutterstock
A nagycsaládosokon realizálnának szép profitot az autókereskedők - ez a célcsoport zömmel eddig 10-15 éves használt autókat vett.
Akár tízezerrel is több autó fogyhat a nagycsaládosok autótámogatásának köszönhetően 2019-ben - mondta Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke az M1-en. Gablini Gábor szerint a szakma úgy számol, hogy a
6-8 miliós
autók forgalma nő majd jelentősen. A szövetség elnöke arról beszélt, hogy a július elsejétől igényelhető két és fél millió forintos maximális támogatás nagy segítség lesz, mivel az elmúlt évek tapasztalata szerint a nagycsaládosok szűkebb büdzséjük miatt elsősorban 10-15 évnél is idősebb használt autót vásároltak, ami környezetvédelmi és biztonsági szempontból sem kedvező.
A tízezer új autó (a támogatás használt négykerekűre nem vehető igénybe), pedig egy igen izmos szám, tekintve, hogy 2018-ban összesen
56 ezer autót
vásároltak magánszemélyek.
Frissítve: 2019.03.19 13:35