Munkában a feleltetőgép

Publikálás dátuma
2015.05.23 13:00

A tudomány csodája. Számítógép ellenőrzi a diákok munkáját. Ezen a napon írtuk, 50 évvel ezelőtt.

A Mikszáth Kálmán téri gimnáziumban elkészült a legújabb gondolkodó gép — ez már a hetedik a Csodamalom, Halom, Műegér és társai után — a gimnázium kibernetikai szakkörében. A neve: Didaktomat, de a gyerekek csak feleltetőgépnek hívják.

Kezdődjék a dolgozatírás!

A tanár felvetíti a kérdést a táblára: Hány métert tesz meg a szabadon eső test a negyedik percben? Negyven gyerek a papír fölé hajol. Percek telnek, majd leteszik a ceruzát. S a kapcsolózsinórt — mindegyiknél van — bedugják a padba épített konnektorba, a T. P. D. B. betűkkel jelölt négy lyuk valamelyikébe. Ekkor a katedra előtt álló gépen sorra kigyullad annyi izzólámpa, ahányan helyesen oldották meg a feladatot. Mivel az izzókat az ülésrend szerint helyezték el, azonnal látja a tanár is, a diák is: ki dolgozott jól.

A gépet két hónap alatt készítette el Kovács Mihály és Terényi Lajos tanárok felügyeletével, Fodor Zoltán harmadikos gimnazista elgondolása alapján a gimnázium kibernetikai szakköre.

Népszava 1965. május 23.

Szerző
Témák

Száz éve írtuk: Debrecent kiürítették

Publikálás dátuma
2019.04.24 17:20

Román inváziós csapatok a Tisza és a Maros vonalán
A „Magyar Távirati Iroda" jelenti: A románok előrenyomulásukat e hó 22-én a Tisza és Maros között az egész vonalon folytatták és tegnap este Kisjenőn, Nagyszalonta előtt, Debrecen előtt és Mátészalkán állottak.
A Nagyszőlősön át előrenyomult román lovasságot járőrök visszahagyása mellett a Tisza déli partjára visszavonták.
Csapataink több helyen, így nevezetesen Debrecen előtt teljesen fegyelmezetlenül viselkedtek. Ilyen körülmények között Debrecent az éj folyamán kiürítettük. A debreceni munkásság az utolsó pillanatig a kezében tartotta a hatalmat és elismerésreméltó bátorsággal és fegyelmezettséggel teljesítette kötelességét
Népszava 1919. április 24.
Frissítve: 2019.04.24 17:20

Román csapatok a felső-tisza völgyében

Publikálás dátuma
2019.04.23 17:00

Száz éve írtuk: Hivatalos jelentés a harctérről - Stromfeld Aurél és Szamuely Tibor kinevezése
A „Magyar Távirati Iroda" jelenti: A románok a hétfői nap folyamán Nagykároly, Érmihályfalva, Borosjenő vonalán megállottak, csupán a felső Tisza völgyében Nagyszőlősig nyomultak előre. Egyébként a helyzet változatlan.
Böhm Vilmos — a tiszántúli hadsereg főparancsnoka, Szamuely Tibor — a front mögötti bizottságok parancsnoka
A „Magyar Távirati Iroda" jelenti, hegy a kormányzótanács a tiszántúli hadsereg főparancsnokává Böhm Vilmos népbiztost nevezte ki. Böhm népbiztos még a keddi nap folyamán főhadiszállására utazott és ugyancsak a keddi napon átvette a parancsnokságot.
A kormányzótanács egyúttal kinevezte a front mögötti bizottságok parancsnokává Szamuely Tibor népbiztost, akinek föladata a haditerületen esetleg mutatkozó ellenforradalmi mozgalmak elfojtása, a front mögött levő polgári lakosságnál és katonai csapatoknál a rend és fegyelem biztosítása. Böhm Vilmos népbiztos a tiszántúli hadsereg főnökévé Stromfeld Aurél elvtársat nevezte ki.
Népszava 1919. április 23.
Frissítve: 2019.04.23 17:00