Orbán: Brüsszel olcsó csábító

Publikálás dátuma
2015.06.06. 07:01
A kormányfő a stúdióban, a háttérben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kávézik FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Miután az Európai Néppárt frakcióelnöksége nem állította a "szőnyeg szélére" a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában megint megélhetési bevándorlózott egyet. A kormányfőt vélhetően az is felbátorította, hogy a migránsokkal kapcsolatban Manfred Weber, a képviselőcsoport vezetője csütörtökön közölte, a gazdasági bevándorlókat nem kell beengedni. A Bors kiderítette, hogy a nettó 300 milliós a bevándorlásellenes kampányt Rogán Antall szomszédja, Csetényi Csaba cége nyerte el.

Ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna. Ezeket az embereket csak azért kell beengedni, mert az uniós szabályok erre kényszerítenek, pedig egy ország legelemibb joga, hogy eldöntse, kit enged be. Orbán Viktor tegnap szokásos rádióinterjújában ezért ismét azt hangsúlyozta, adják vissza nemzeti hatáskörbe a kérdés rendezését. A miniszterelnök bevallotta, hogy a közösségben ezt nem sokan támogatják, így azt kérte, az Unió legalább a közös európai szabályokon változtasson. A kormányfő úgy véli, a Brüsszel által javasolt kvótarendszer már a bevezetés előtt megbukott, és amúgy sem oldaná meg a problémát, mert a menekültek itt maradnának. Orbán szerint a kvótarendszert június végén az Európai Tanácsban az állam- és kormányfők le fogják szavazni.

Akik Magyarországra érkeznek Szerbián keresztül, és Görögországnál léptek be az EU-ba, mire hozzánk érnek, már nem politikai menekültek, hanem megélhetési bevándorlók, mert nem közvetlenül olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni - fejtette ki a miniszterelnök. Orbán szerint mindenkinek a saját határait kell megvédenie, ezért a migránsoknak meg kell érteniük: azt a döntést, hogy Magyarország kit enged be közülük, "nekünk, magyaroknak kell meghozni". Érti azt a "szirénhangot, hogy azzal csábítanak bennünket, mondjunk le arról, hogy a gazdasági bevándorlók kezelésének kérdését nemzeti hatáskörben oldjuk meg, adjuk át ezt Brüsszelnek és akkor majd ők egy kvóta keretében elvisznek innen menekülteket, de ebben nem hiszek. Ez olcsó csábítás" - fogalmazott. Baj viszont, hogy a végén úgyis itt marad mindenki, "magunkra fogunk maradni a gondjainkkal". Ezért az a jó, ha az uniós határországok - Magyarország is - saját erőből, saját jogalkotással, saját közigazgatással oldják meg a problémát.

Arra figyelmeztetett, hogy Európában bevándorlásügyben több olyan vélemény is megfogalmazódott, amely határozottabb, mint a magyar. Példaként említette a holland miniszterelnök nyilatkozatát, valamint a brit belügyminiszter-asszonyt, akiről úgy fogalmazott, "férfiasabb, mint én ebben az ügyben". "Több kórus hallatszik egyszerre Európában, és bizony a mi álláspontunknak is nagyon komoly, erős hívei vannak" - jelezte.

Orbán visszautasította, hogy a jelenlegi állapotot és az 1956-os magyarok helyzetét összehasonlítsák. Ugyanis 1956-ban sem úgy volt, hogy a magyar menekültek Bécsben szabadon "kóricáltak", hanem létrehoztak egy befogadóállomást, ahová beengedték a magyarokat - vagy befogadó családoknál szállásolták el őket -, akik ezt követően leadták az igényüket, hogy hová szeretnének menni, majd az illetékes állam hatóságai vagy engedélyezték ezt nekik, vagy nem - mondta.

Elviselik a populizmust
Az EPP több európai uniós képviselője ugyan már nehezen viseli Orbán Viktor populizmusát és felvetődött, hogy akár ki is zárhatják a Fideszt az Európai Néppártból, az már napokkal ezelőtt kiderült, a frakcióelnökség budapesti ülésén a vitás kérdések nem kerülnek napirendre.
Ezek helyett, mint arról Manfred Weber frakcióvezető beszámolt, egyebek mellett közös adatvédelmi jogszabályt sürgettek a résztvevők. Az EPP német politikusa a kétnapos tanácskozást követően arról beszélt, az adatvédelem globális ügy, és ahhoz, hogy az EU erős legyen, egységesnek kell lennie ezen a téren. A Google és a Facebook amerikai vállalatok, amelyekre miközben Európában szolgáltatást nyújtanak, az Egyesült Államok jogszabályai vonatkoznak.
Weber szerint ezen változtatni kell, és "mindenkinek, aki Európában akar pénzt keresni, annak az európai törvényeket kell tiszteletben tartania". Az ülésen megállapodtak közös uniós adatvédelem főbb elveiben, amelyeket a jövő héten véglegesítenek. Emellett a méltányos, igazságos adózásról egyeztettek a kibővített frakcióelnökségi ülésen.
A fideszes Szájer József, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese hasznosnak nevezte a találkozót, amely szerinte a magyarországi helyzet és a Fidesz-kormány céljainak ismertetésére is alkalmat adott.

A bevándorlás komoly kihívások elé állítja az uniót. Ezt már Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője mondta tegnap délután, a képviselőcsoport elnökségének kihelyzett ülését követően. A német európai parlamenti képviselő megismételte, a polgárháború sújtotta Szíriából érkezők iránt befogadónak kell lennie az uniónak, az érkezők kétharmadát kitevő gazdasági menekülteket viszont haza kell küldeni. Az uniónak ugyanis elsősorban a saját ifjúságát kell szem előtt tartania, hiszen fiatalok millióinak nincs munkája. Weber csütörtök este, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Hanns Seidel Alapítvány rendezvényén már elmondta, a saját életük védelme érdekében polgárháború elől menekülőket be kell engedni Európába, a gazdaságiakat viszont nem. Azt hangsúlyozta, hogy a menekültprobléma nem nemzeti kihívás és minden államot segíteni kell a helyzet okozta terhek viselésében.

A Magyar Helsinki Bizottság tegnap a Facebookon megosztott "ál-kormány információs" plakátján a magyar bankszámlával rendelkezőket arra kérte, támogassák a menekültek védelmét. "Nekünk nincs 1 milliárdunk konzultálni és 300 milliónk reklámozni. Viszont segítséget nyújtunk" írták.

Rogán szomszédja nyert
Nem bízta idegenekre a kormány a bevándorlásellenes kampányt. A Bors kiderítette, hogy a nettó 300 millió forintos megbízást a Pasa Park egyik lakója, Csetényi Csaba cége nyerte el. Csetényi a Fidesz frakcióvezető, Rogán Antal szomszédja, HG 360 nevű reklámügynöksége 2014-ben is több állami pályázatot megnyert.
A lap értesülését Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette. Az üzletember másik cége még Rogán polgármestersége idején, 2011-ben kapott megbízást a belvárosi önkormányzattól kommunikációs feladatokra. Csetényi 2013-ban két trafik­engedélyt is szerzett a Belvárosban, testvére szintén kettőt, üzlettársa pedig ötöt.Szerző

Gázüzlet - Minden megy a menetrend szerint

Egy gázszolgáltatótól, a Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat a megadott határidőre az E.ON és a GDF SUEZ földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóinak ellátására kiírt nyilvános felhívásra - közölte a pályázat kiírója, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel, a hivatal a jogszabálynak megfelelően öt munkanapon belül értékeli a benyújtott pályázatot.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató, illetve a hozzá tartozó Főgáz Zrt. szintén pénteken azt közölte, hogy felkészült a mintegy 1,3 millió fogyasztó átvételére az egyetemes szolgáltatói engedélyének visszavonását kérő két társaság ellátási területén. A MEKH közleménye szerint a hivatal az eljárás során a felhasználók folyamatos ellátását, az ellátásbiztonság garantálását tartja szem előtt.

A közlemény szerint a MEKH tájékoztató anyagot készített a szolgáltatóváltás miatt felmerülő fogyasztói kérdésekről, a tájékoztató a hivatal honlapján érhető el. Kiemelik, hogy a felhasználóknak nincs teendőjük a váltással kapcsolatban, a folyamat automatikus lesz. A régi és az új szolgáltató közötti átadás-átvétel törvényileg szabályozott, a hivatal felügyelete mellett zajlik. Az átadás-átvétel folyamán a szolgáltatók megkereshetik a felhasználókat adategyeztetés érdekében, a felhasználóknak együttműködési kötelezettségük van. A számlák kibocsátására az átadás-átvétel során az átadás időpontjára vonatkozó mérőállás alapján kerül sor.

A hivatal különösen fontosnak tartja annak tudatosítását, hogy a felhasználók szerződése az átvevő szolgáltatóval a törvény erejénél fogva jön létre, írásbeli szerződés megkötésére nincs szükség hozzá.

A tájékoztató szerint lehetőség van arra, hogy az átadó és az átvevő szolgáltatók megállapodjanak a felhasználó tartozásából eredő követelés átvevő szolgáltatóra engedményezéséről. Az egyes fogyasztóknak az átadó szolgáltatóval szemben fennálló jogi vitáik, jogilag rendezetlen státusuk nem akadályozza azt, hogy az átadandó felhasználók egésze átkerüljön az új szolgáltatóhoz - hangsúlyozza a MEKH.

A MEKH közleménye kitér arra is, hogy a kikapcsolási folyamatot az átadás-átvétel nem akadályozza, tehát továbbra is kikapcsolhatók a 60 napnál hosszabb fizetési késedelembe esett lakossági felhasználók. Az átadás-átvételi folyamat legfeljebb az átvevő szolgáltató kijelölését követő 18 hónapig tarthat, a vonatkozó jogszabályi előírás alapján - jelezte a hivatal.

Az ENKSZ és a Főgáz közölte azt is, hogy a zrt. gázszolgáltatói tevékenységének országos kiterjesztésével a Főgáz lehet Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés, illetve Zala, Somogy, Veszprém, valamint Tolna, Baranya, és Fejér megyékben a földgázfelhasználók egyetemes szolgáltatója. A Főgáz hangsúlyozta, készen áll a két szolgáltató fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az érintett 12 megyében. Hozzátették, az átadás-átvétel az új szolgáltató kiválasztását követően hónapokat vesz majd igénybe.

Szerző

Tudta, hogy eddig "lenyúlták" a postán?

Kártyás vásárlásnak minősül, így a befizetőknek ingyenes a bankkártyával történő csekkbefizetés júniustól a postákon, az eddigi költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a pénteki budapesti sajtótájékoztatón ismertette: eddig csaknem 1700 postán telepítettek több mint 3500 új POS-terminált. A nyár végéig a teljes postai hálózatot felszerelik, ami a 2700 postán több mint 5700 terminál telepítését jelenti.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára elmondta: a bankkártyával fizető ügyfelek a csekk összegétől függően 500-700 forintot is megtakaríthatnak egy-egy befizetésnél.

Szarka Zsolt a fejlesztés részleteiről szólva elmondta: az új terminálok beszerzése, telepítése, az informatikai háttér kialakítása és az integrált postai rendszerek fejlesztése összesen nettó 1 milliárd forintba került, amit a posta önerőből finanszírozott.
A fejlesztés második ütemében, az év végéig megteremtik annak feltételeit, hogy az összes postai szolgáltatás igénybevétele - például a levélfeladás vagy kiskereskedelmi termékek vásárlása - esetén is biztosítsák a bankkártyás vásárlást.

A Magyar Posta az év végéig mobil POS-terminálokkal látja el a csomagkézbesítőket, így az utánvétes küldemények bankkártyával is kifizethetőek lesznek, és ezek szintén kártyás vásárlási tranzakciónak minősülnek majd.

Tavaly csaknem 220 millió csekket fizettek be az ügyfelek a postákon mintegy 2200 milliárd forint értékben. A felnőtt lakosság 85 százaléka szokott csekket befizetni, jelentős az igény erre a szolgáltatásra, ezért a Magyar Posta fontosnak tartja ennek megújítását - fejtette ki a vezérigazgató.

Szerző