Nagydíjat nyert a Zeneakadémia

Publikálás dátuma
2015.06.11. 21:47
FOTÓ: Népszava
Europa Nostra-nagydíjat nyert a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csütörtökön Oslóban, ahol a Zeneakadémia mellett a spanyolországi ananai Só-völgyet és a törökországi Diyarbakirban lévő Szent Giragos örmény templomot tüntették ki ebben a kategóriában.

A kutatás és digitalizáció nagydíját a Velence csodái: a Szent Márk-templom térségének Online Kincsei című olasz projekt, az örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat kategóriában pedig a kerek falvakat tömörítő németországi egyesület és a templomokat gondozó londoni Churches Conservation Trust kapta. 

Az oktatás, képzés és a tudatosság növelése közé sorolt projektek között az észtországi vidéki épületek tulajdonosai számára szervezett programot tüntették ki. A közönségdíjat a szardíniai nuragi szobrok megőrzésére irányuló erőfeszítések kapták.

Szerző

A Saul fiát indítják az Oscar-díjért

Publikálás dátuma
2015.06.11. 19:08
Saul szerepében Röhrig Géza, az auschwitzi Sonderkommando egyik kivégzésre ítélt tagja FORRÁS: MOZINET
Az Oscar-díjra nevező bizottság 2015. június 10-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2015. évi legjobb idegennyelvű film kategóriaában Nemes Jeles László Saul fia című filmje képviseli. 

A Saul fia májusi világpremierje alkalmával a 68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában elnyerte a nagydíjat (Grand Prix), a filmkritikusok nemzetközi szövetsége FIPRESCI díját, a Francois Chalais-díjat, továbbá Zányi Tamás a legjobb hangmérnök Vulcain díját. A magyar film nemzetközi forgalmazási jogait a párizsi székhelyű Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiát Cannes-ban, köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak.

Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet az Oscar-díjak legjobb idegennyelvű film kategóriájába, amelyek 2014. október 1 - 2015. szeptember 30. között jelennek meg a hazai moziforgalmazásban.
Az Oscar-díjra nevező bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja - Goda Kriszta, Havas Ágnes, Kálmán András, Kovács András Bálint, Andy Vajna - mellett Deák Krisztina filmrendező és Máthé Tibor operatőr foglalt helyet. A héttagú bizottság egyhangúan döntött.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 28-án immár 88. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

A Saul fia című filmet 321.6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.

Szerző

Újra járható az M7-es félpályán

Nem sokkal 14 óra után félpályán elindult a forgalom az M7-es autópálya 202-es kilométerénél, ahol korábban felborult egy nyerges vontató - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön.

Cseresznyés Dániel elmondta: sikerült talpra állítani a fóliát szállító szlovén szerelvényt, az útfelület takarítása azonban még tart, mert a járműből kifolyt az üzemanyag. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a kamion Budapest felé haladt az M7-esen, amikor - még tisztázatlan okból - a szalagkorlátnak ütközött, átszakította, és a Letenye felé tartó oldalon felborult. A balesetben nem sérült meg senki.

Szerző
Témák
M7