Előfizetés

Szmogriadó a fővárosban

Publikálás dátuma
2015.06.23. 10:37
Illusztráció: Thinkstock
Környezetvédelmi szükségállapotot hirdetett hétfőn a chilei kormány, de keddre már enyhítik is a szmogriadót, mivel némiképp javult a helyzet. 

Tegnap másfél ezer termelőüzem átmeneti bezárásáról döntöttek Santiagóban, s a fővárosban közlekedő gépjárművek forgalmát is korlátozták. Majd hétszázezer autó leállítását rendelték el, kedden már csak háromszázezer autóval nem mehetnek az utcára, elsősorban a legidősebb járműveket tiltották le. A chilei fővárosban a légszennyezettség kritikus szintet ért el, ezért kényszerültek a környzetvédelmi krízishelyzet bejelentésére. Az AP hírügynökség beszámolója szerint az első lépcsőben azon a vállalkozások kényszerültek leállásra, amelyeknél a hatóságok túl magas szennyezőanyag-kibocsátást állapítottak meg.

A nehézségeket fokozza, hogy a 7 milliós Santagóban a Copa America labdarúgó torna miatt a turistaforgalom az átlagosnál is élénkebb. Ráadásul számos tüntető csoport épp ezt az alkalmat használja ki arra, hogy ügyükre felhívja a figyelmet, egyes közlekedési csomópontoknál barikádokat emeltek égő autógumikból, tovább súlyosbítva a légszennyezettség szintjét. Egyelőre nem világos, hogy meddig kell érvényben tartani a környzetvédelmi szükségállapotot.

 

Újabb járvány jön? Készültség Malaysiában

Publikálás dátuma
2015.06.23. 10:34
Illusztráció: ChinaFotoPress/Getty Images
Dél-Korea után már Malajziában is teljes járványkészültséget rendeltek el: a délkelet-ázsiai állam minden határátkelőhelyén egészségügyi ellenőrzést léptettek életbe, miután Thaiföldön is észlelték az úgynevezett MERS (Middle East Respiratory Syndrome – közel-keleti légzőszervi szindróma) betegséget. 

A kór Dél-Koreában – hétfőn bejelentett két újabb esettel együtt – már 27 halálos áldozatot követelt, a megbetegedettek száma pedig a kétszázhoz közelít. A maláj hatóságok attól tartanak, hogy ha nem sikerül hathatós intézkedésekkel útját állni a fertőzésnek, akkor a beutazók révén hozzájuk is behurcolhatják a kórokozókat.

Először az ország légikikötőiben kezdték el az érkezők műszeres, tehát hődetektoros hőmérséklet-ellenőrzését, a betegség egyik első jele ugyanis a láz – tette közzé az intézkedés hírét Hilmi Yahaya egészségügyi miniszter-helyettes. A Reuters jelentése hozzáteszi, hogy a maláj-thaiföldi szárazföldi határvonal körülbelül 650 kilométeres, így ott már jóval nehezebb lesz a határátlépők kiterjedt kontrollja, ám Yahaya az állami Bernama hírügynökségnek nyilatkozva nem hagyott kétséget, hogy valamennyi belépőpontra kiterjesztik az óvintézkedést.

A betegség onnan kapta nevét, hogy első ízben, 2012-ben Szaúd-Arábiában ütötte fel a fejét, s a megfigyelt esetek zöme is a Közel-Kelethez kötődik. A vírus eredete nem tisztázott, egyes tudósok azt gyanítják, hogy a tevékről terjedhetett át az emberekre.

Amerika-Kuba - Hemingway háza a közeledés szimbóluma

Publikálás dátuma
2015.06.23. 10:22
Hemingway kubai otthona. FOTÓ: Joe Raedle/Getty Images
Az Egyesült Államok és Kuba között az elmúlt hónapokban beindult, lassú ám biztató közeledés jeleként értékelik megfigyelők azt a havannai hírt, hogy jelentős amerikai pénzügyi segítséggel folytathatják Ernest Hemingway kubai házának rendbehozatalát.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a Finca Vigia bostoni alapítvány felajánlása révén a világhírű író Havanna közelében levő hajdani birtokán nagyszabású korszerűsítési munkákat végeznek majd. A csaknem egymillió dolláros költségeket az amerikai fél állja. Hemingway 1939 és 1960 között élt a karibi szigetországban, lakóhelye az irodalombarátok és a turisták számára egyaránt egyfajta zarándokhellyé vált az évtizedek során, ám a romló állapotú épületben (a tető beázik, sokhelyütt a falak is megrongálódtak) veszélybe került az író könyv- és levéltára, valamint fényképkollekciója.

A Washington és Havanna között több mint fél évszázadig fennállt fagyos viszony azután kezdett érezhetően olvadni, hogy Barack Obama elnök tavaly decemberben bejelentette  a Fehér Ház szándékát a kapcsolatok normalizálására. Azóta több fordulóban tárgyaltak a két ország diplomatái, s bár egyelőre kevés konkrét előrelépés történt a politikai párbeszéd eredményeként, az előrehaladás tagadhatatlan. Kuba lekerült a terrorizmust támogató államok amerikai listájáról, bővültek az amerikaiak utazási lehetőségei, javultak a hírközlési és közlekedési kapcsolatok, s célul tűzték ki a normális diplomáciai viszony helyreállítását – így a nagykövetségek újbóli megnyitását – is.