"Égbekiáltó disznóságot" homályosított el a büdzsé

Nem az emberek, hanem egyes oligarchák vagyonosodási érdekeit szolgálja a törvényhozás - közölte a Lehet Más a Politika (LMP) társelnök-frakcióvezetője országjárása szolnoki állomásán kedden

Schiffer András a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, amely úgy tűnik, elhomályosított egy "égbekiáltó disznóságot"- fogalmazott. A politikus arról is beszélt, hogy az országgyűlés a közlekedési salátatörvénybe "bújtatva" pedig a parlament megszavazta az úgynevezett "lex Garancsit". Szerinte 2015-ben már nem érdekes sem a közlekedésbiztonság, sem a városarculat, a közlekedési törvény-módosítás eltörölte a 2010-es tilalmat, vagyis újra lehet reklámfüleket elhelyezni a lámpaoszlopokra.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 őszén, a kormányváltást követően a fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat tiltotta a reklámok kihelyezését a lámpaoszlopokra a fent nevezett okok miatt. Schiffer András szerint ez azért volt lényeges, mert akkor a "Simicska-féle Mahirnak" egyetlen komoly versenytársa az MSZP-kötődésű ESMA cég volt, amelynek korábbi hatalmas nyeresége így veszteségbe fordult. Így lett egyeduralkodó a köztéri reklámpiacon Simicska Lajos - jelentette ki. A közlekedési törvény mostani módosítása hátterében Schiffer szerint az áll, hogy áprilisban Garancsi István "bevásárolta magát az ESMA-ba", új oligarchák után nézett a Fidesz, és Simicska után Garancsi Istvánt "hozzák helyzetbe", ezt nevezik intézményesített korrupciónak - fűzte hozzá. 

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a fentiek szerint kicsúszott a társadalom kezéből az ország kormányzása, a legfőbb népképviseleti szerv, az Országgyűlés szerinte már nem az embereket képviseli, hanem üzleti és érdekcsoportok rendelik meg a jogszabályokat. Kijelentette: a jövő évi költségvetés elfogadásakor nem a kormány, hanem az állampolgárok pénzéről szavaztak, viszont ezek a források már nem a helyben élő emberek érdekeit szolgálják, nem sikerült átvinni azokat a módosító indítványokat, amelyek jobbá tennék a költségvetést.

Szerinte erről tanúskodik Szolnok térsége és a környező kistelepülések, a kivándorlási és az európai uniós statisztikák. Utóbbi a több mint 203 uniós régióból az észak-alföldi régiót a legrosszabb hét közé sorolta, amely azt jelent, hogy a legalacsonyabb egy főre eső nemzeti jövedelem ezekre a régiókra esik, Romániával, Bulgáriával állnak egy szinten - mondta. Példaként említette, hogy egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő állampolgár annyi pénzt tud költeni egy átlagos hónapban, mint egy moldáv állampolgár, egy XII. vagy II. kerületben élő annyit, mint egy svéd. Ha az ország fel szeretne zárkózni Európához, akkor más költségvetésre, más kormányzásra, parlamentre van szükség - hangsúlyozta.

Schiffer András májusban kezdte országjárását, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnokon kívül Jászberény, Kunszentmárton, Martfű, Mezőtúr, Törökszentmiklós, Tiszafüred és Túrkeve településekre látogat el június 23-án és 24-én.

Szerző

Éles bomba a székesfehérvári vasútállomáson

Éles második világháborús romboló bombát találtak a székesfehérvári vasútállomásnál kedd késő délután, a vonatközlekedést nem befolyásolják a tűzszerészi munkálatok. 

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta: a pályafelújítási munkálatok közben került elő az 50 kilogrammos, éles orosz romboló bomba. A robbanószer gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelik, hogy az eszköz szállítható legyen. A vasúti közlekedést ez nem befolyásolja, mert vonatok érkezésének idejére a tűzszerészek abbahagyják a munkát - tette hozzá. Ugyanakkor a Mártírok útját 400 méteres szakaszon lezárják.

Szerző

Okostapasz válthatja fel az inzulininjekciókat

Publikálás dátuma
2015.06.23. 20:09
Illusztráció/Thinkstock
Okostapaszt fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók, az eszköz nemcsak a vércukorszint emelkedését és esését képes érzékelni, hanem inzulint is juttat a szervezetbe. Az egyelőre csak egereken tesztelt okostapaszt fejlesztői szerint teljesen a cukorbeteg személyes igényeihez lehet alakítani.

Az okostapasz figyelemmel kíséri a vércukorszintet és automatikusan inzulint juttat a szervezetbe több száz mikrotűjén keresztül. A vércukorszint legkisebb változását is képes érzékelni, ami azt jelenti, hogy szükség esetén kicsiny adag inzulint is képes a szervezetbe juttatni.

Az okostapasz nem nagyobb, mint egy postai bélyeg, és több mint száz kicsiny - szempilla hosszúságú - tű van rajta. Ezekben a mikrotűkben kicsiny glükózérzékelő enzim- és inzulinraktárak vannak, amelyek gyorsan kibocsátják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje túl magasra emelkedne.

"Gyorsan működő tapaszt fejlesztettünk ki cukorbetegek számára, amelyet könnyű használni, és amely nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, azaz az okostapaszt még okosabbá lehet tenni" - idézte Zhen Gút, az Észak-Karolinai Egyetem professzorát a The Daily Telegraph brit napilap.

Az 1-es típusú cukorbetegek és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegek kénytelen naponta rendszeresen mérni vércukorszintjüket és szinten tartása érdekében inzulininjekciókat beadni maguknak, ez a módszer azonban fájdalmas és nem pontos.

"A nem megfelelő mennyiségű inzulin jelentős komplikációkat okozhat, mint például vakság és végtagamputálás, és még borzalmasabb következményei lehetnek, mint a diabetikus kóma vagy halál" - mondta John Buse, az okostapaszról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.

A kutatók célja, hogy olyan inzulintapaszt fejlesszenek ki, amelyet a betegnek csak néhány naponta kell majd cserélnie.

Szerző