Élőlánc a munkásotthonért

Németh Szilárd korábbi csepeli polgármester törvénymódosítással szerezné meg, amit pénzügyi nyomásgyakorlással nem sikerült.

A Csepeliek Munkásotthona Facebook oldal szerint Borbély Lénárd jelenlegi és Németh Szilárd korábbi polgármester csak egy értékes ingatlant lát a munkásotthonban, míg ők Csepel utolsó független kulturális intézményének tekintik azt. Ma délután 5 órától közös kiállásra szólítják fel az őket támogatókat a munkásotthon előtt. Nem ez az első alkalom, hogy einstandolnák a házat - írja a keddi Népszabadság. Két évvel az átadása után Csepel akkori jobboldali elöljárósága megvonta a moziengedélyt, majd "igénybe vette" a szecessziós színháztermet. A Weiss Manfréd-gyár dolgozói élőláncot vontak az épület köré, hasonló akcióra készülnek a munkásotthont magukénak érző csepeliek is.

Szerző

Kisebb demokrácia jut a magyaroknak

Romlott Magyarország megítélése az egyik legtekintélyesebb nemzetközi jogvédő szervezet értékelése szerint. A Freedom House Közép-Európa és a Balkán, valamint a volt Szovjetunió országaira kiterjedő elemzése hazánkat a szlovén, észt, cseh, lengyel, litván és szlovák „megszilárdult demokráciák” közül visszasorolta a „félig megszilárdult demokráciák” közé, és így egy kategóriába kerültünk a bolgárokkal, románokkal, horvátokkal, szerbekkel és Montenegróval.

A volt szocialista országokról készített Nemzetek átalakulóban 2015 című értékelés hét szempont szerint pontozza az országokat, a legjobb teljesítmény 1, a legrosszabb 7 pontot ér, Magyarország így kapott 3,18 pontot, amivel átcsúszott a rosszabb kategóriába, csak kicsivel megelőzve Bulgáriát. A washingtoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálatai és elemzései alapján egyébként a térség 29 országában az utóbbi tíz évben folyamatosan romlik a helyzet, szűkül a demokrácia, de a visszaesésben hazánk szerezte meg az éllovas szerepét, mint ahol az utóbbi hét évben kizárólag a negatív folyamatok erősödtek.

Az országos szintű kormányzás demokratikussága és a korrupció ugyan a tavalyi szinten maradt, de a Freedom House értékelése szerint a választási folyamat, a civil társadalom segítése, a média függetlensége, a helyi önkormányzatiság, az igazságszolgáltatás függetlensége mind olyan terület, ahol 2014-ben is romlott a helyzet Magyarországon. A részletes értékelés hazánkra vonatkozó része kiemeli, hogy a tavalyi választások egyértelműen megerősítették a Fidesz túlsúlyát az élet számtalan területén. A választókörzeteknek a kormánypártok javára történt átrajzolása, az állami média kormányzati befolyásolása, vagy a kormánypártok aránytalanul nagy kampányköltése olyan elemek, amelyeket nemcsak az ellenzék kifogásol, hanem az EBESZ szakértői is megerősítenek – hangsúlyozza az elemzés. A „félig megszilárdult demokráciák” közé történő visszasorolást emellett olyan változások alapozták meg, mint az új médiaadó, a civil szervezetek zaklatása és egyes alkotmánybírósági döntések, de a Freedom House munkatársai emlékeztetnek Orbán miniszterelnök tavaly nyári beszédére, amelyben kifejtette, hogy „illiberális államot” épít, amely nem utasítja ugyan el a szabadság elvét, de nem is teszi azt az államszervezet központi elemévé.

A nemzetközi jogvédő szervezet hazánkra nézve lesújtó értékelését elsőként az igazságügyi tárca utasította vissza. A minisztérium sok egyéb mellett azért nem fogadja el a bírálatokat, mert a szervezet pontozása alapján hazánk 2006-ban volt a leginkább demokratikusan működő állam, ami az ellenzéki tüntetések erőszakos megfékezése miatt szerintük nem tükrözi a magyar demokrácia valós helyzetét.

Megkapta a Dagály fürdőt az állam

Állami tulajdonba adja Budapest a 2007-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Strandfürdőt. Az erről szóló garancialevelet tegnap jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés. A testület köszönetet mondott az államnak, amiért átvállalta a BKV 52,3 milliárd forintos adósságát, de arra figyelmeztettek, hogy a közösségi közlekedés finanszírozásával kapcsolatos tárgyalásokat folytatni akarják a kormánnyal. A Dagály átadásával kapcsolatos előterjesztést 26 igen és 1 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el.

Idén 15 milliárd forint hiányzik a BKV büdzséjéből, a tömegközlekedés költségvetésében "nincsenek dugipénzek", a főváros pedig nem akarja becsapni a kormányt. Erről a Közgyűlés szünetében beszélt Tarlós István. A főpolgármester szerint, ha a finanszírozásban nem tudnak a kabinettel megegyezni, akár járatritkítások is lehetnek. Megismételte, bízik Orbán Viktorban, mert a miniszterelnökkel mindig szót tudott érteni. Ismét arra figyelmeztetett, a BKV támogatásával nem átvállal valamit, hanem az államtól átvett kötelező feladatot finanszíroz a kormány.

A Közgyűlés módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, hogy főpolgármesteri hatáskörbe kerülhessenek a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos ügyek. Az előterjesztés szerint erre van szükség ahhoz, hogy a projekt minél hamarabb megvalósulhasson. A tervpályázati eljárással kapcsolatban bizonyos döntési jogok is a város vezetőjének hatáskörébe kerülnek, hogy Tarlós rövid határidő esetében azonnal léphessen.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány iskolákat, kórházakat akar és legutóbb a Dagály strandot követelte, eközben folyamatosan visszautasítja a budapestiek jogos igényeit, pedig "pénzzel és tisztelettel is tartozik" nekik. Ezt a szocialista Horváth Csaba mondta, még a Közgyűlés megkezdése előtt. A várospolitikus megismételte, amit múlt szombaton lapunknak nyilatkozott, hogy a budapestiek naponta 15 milliárd forint adót fizetnek be a költségvetésbe, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a közelmúltban mégis éppen ekkora összegű támogatást utasított vissza, sőt a következő években további 7 milliárd forinttal csökkentené a BKV segítését.

Gy. Németh Erzsébet szerint a 2017-es vizes világbajnokság megrendezéséhez nem lenne szükség a budapesti Dagály fürdő állami tulajdonba kerülésére. A DK-s politikus számára is elfogadhatatlan, hogy a kormány a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásának ellentételezésére újabb és újabb ingatlanokat "nyúlna le" a fővárostól, most éppen a Fiumei úti sírkertet. Riasztónak nevezte, hogy a kormány és a városvezetés "mindent megtesz", hogy az orosz indulót hozza ki győztesként a 3-as metró felújítási pályázatán. Hozzátette, beigazolódni látszik a gyanú, hogy a paksi beruházás ellentételezéseként valaki nagyon régen odaígérte az oroszoknak a metrókocsik felújítását.

Szerző