Együtt élni a drogokkal - De mi is az a "herbál"?

Hazánkban továbbra is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szintetikus drogok. Egy friss kutatás rámutatott: Magyarországon a herbál a menő, olcsó és nincs tiltólistán. Szakemberek szerint az állam tévúton jár, amikor a drogproblémát rendészeti kérdésként kezeli, miközben annak nem bűnözési, inkább társadalmi háttere van.

Egy év alatt több mint 5 százalékot emelkedett hazánkban azok aránya, akik életükben legalább egyszer kipróbálták a herbál névre hallgató szintetikus drogot - derült ki a Global Drug Survey (GDS) legfrissebb, a világ kábítószer-fogyasztását feltérképező méréséből.

Nemzetközi szinten ez volt eddig a legnagyobb ilyen felmérés, a kutatók 50 országot vizsgáltak, a szintetikus kannabisz és a herbál fogyasztásában Magyarország előkelő helyen végzett: második helyezést értünk el, csak a lengyelek előztek meg minket. A kérdőívet összesen 102 ezer ember töltötte ki interneten, Magyarországról mintegy ötezren válaszoltak.

Az eredmények szerint a világ drogpiacait továbbra is egyre inkább a szintetikus drogok uralják, a herbál mellett a BHO (a marihuána aktív alkotóelemének, a THC-nak a koncentráltabb változata) is egyre elterjedtebb. Sokkal jobban üt, mint a marihuána, használata gyors tudatvesztéshez vezethet.

Mi a herbál?

A herbál egy marihuanához hasonló, de szintetikus szer, amely mára gyűjtőfogalommá vált. Könnyű hozzájutni, akár otthon is elkészíthető. Nem számít újfajta drogfajtának, már a hetvenes években ismert volt, éppen ezért már akkor elkezdték kutatni. Összetétele sokféle lehet: alapja egy Kínából származó fehér por, amit általában valamilyen szerves oldószerrel, vagy közkedvelten körömlakklemosóval oldanak fel, majd növényi törmelékkel látják el.

Népszerű anyag, ez olcsóságából is adódik: egy gramm "csupán" 600-700 forintért megvásárolható. Gyakran a fűhöz hasonlítják, noha korántsem egyeznek.   A herbál hatása teljesen eltér a marihuánáétól, eufóriát, majd depressziót okoz, az „igazi fű” pedig elsősorban az érzékszervek működését erősíti fel .

Nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett "kristálymet", a metamfetamin nevű drog egyik formája; ez a fehér, kristályos szer - amelyet vagy felszippantanak, vagy injekcióznak - használójánál hiperaktivitást, magabiztosságot okoz, s a végtelen boldogság hamis látszatát kelti - miközben keményen rombolja az egészséget. A vizsgálat során kiderült, hogy a válaszadók tökéletesen tisztában vannak ezeknek a szereknek a veszélyeivel - ám mivel nincsenek a tiltólistán, legálisan kaphatóak és jóval olcsóbbak is az illegális szereknél.

A GDS kutatás rámutatott: Magyarországon a herbál a menő. A magyar válaszadók 22 százaléka állította azt, hogy életében legalább egyszer kipróbálta már ezt a szert - miközben az 50 ország átlaga csak 8,7 százalék. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet adatai szerint az új szerek 2009 környékén kezdek elterjedni Magyarországon: még 2009-2010 között a marihuána tette ki a rendőrség által lefoglalt drogok túlnyomó részét, addig 2014-ben az új anyagok a lefoglalt szerek 60 százalékát tették ki, a herbál pedig kétszeresen is megelőzte a marihuánát.

A herbált a dílerek és a fogyasztók is sokszor "biofűnek" is nevezik, pedig valójában semmi bio nincs benne: az anyagot szintetikusan állítják elő, amit aztán növényi törmelékekhez kevernek.

Annak ellenére, hogy a GDS figyelemre méltó adatokat közölt a magyarországi droghelyzetről, a magyarok drogfogyasztásáról még mindig kevés adattal rendelkezünk. Sárosi Péter szerint a felnőtt magyar népesség körében utoljára 2007-ben volt átfogó felmérés ebben az ügyben, azóta semmi. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője lapunknak elmondta: még mindig nem születtek megfelelő lépések a szintetikus anyagok térnyerésének visszaszorítására.

- Az állam bevezette ugyan az úgynevezett C-listát, ez mégsem jelentett és jelent továbbra sem megoldást. Amíg a fiatalok számára nem állnak rendelkezésre megfelelő prevenciós előadások, nem létezik ifjúsági addiktológia, illetve maga az ellátórendszer is jelentősen romlik, addig a probléma továbbra is fenn fog állni - mondta Sárosi, aki szerint komoly gondot jelent az is, hogy az állam az egész drogproblémát rendészeti kérdésként kezeli.

Érdekes, hogy a drogfogyasztók leállási indokai között – hiába az erős állami hatás – a rendőrségtől, valamint a lebukástól való félelem az utolsó helyeken szerepelnek. - A herbál legálisan elérhető szintetikus anyag, ezzel viszont nem minősül kábítószernek - mondta Sárosi. Hangsúlyozta, nagyszámú kémiai variációi léteznek a szereknek, összetevőik pedig gyorsan cserélődnek, így listát alkotni belőlük szinte lehetetlen.

- A büntető törvénykönyvnek az illegális szerek esetén sincsen elrettentő hatása, azonban megfigyelhető a folyamat, amely szerint, ha enyhítenek a drogokkal kapcsolatos törvényeken, abban az esetben nem növekszik a drogfogyasztás. Ezzel szemben ahol keményen tiltják, ott növekszik, vagyis a szigorral arányosan a kereslet is nő - tette hozzá.

A szakember szerint fogyasztásnak inkább társadalmi okai vannak, mint bűnözői vonatkozása. Vagyis szerepet játszik benne a társadalom peremére való lecsúszás, vagy az iskolázatlanság. - Világszerte problémát jelent a szintetikus szerek létezése, egyelőre nem született olyan megoldás, amely tökéletes lenne a helyzet kezelésére - mondta Sárosi.

Példaként említette, hogy Új-Zélandon ugyan bevezettek egy szabályt, amely szerint a - yártóknak kísérleteket kellett végezniük - állatkísérleteket, kémiai kísérleteket - mielőtt piacra dobnak egy szert, de ez sem működött. - Személy szerint az állami szabályozás szintjén nem látok megoldást a helyzetre tette hozzá.

Zacher Gábor toxikológus a GDS kutatásával kapcsolatban azt mondta: nem igaz, hogy az új szereknek kiugró lenne a kereslete. - Az efféle kábítószerek 2007-ben jelentek meg a piacon, előtte nem lehetett ilyen anyagokkal találkozni. Zacher nem a szerek elleni vég nélküli küzdelemben látja a megoldás kulcsát, szerinte a megoldás az lenne, ha az ilyen anyagokkal megtanulnánk együtt élni.

- Ezt viszont nem úgy kellene elérni, hogy az állam hoz döntéseket az ügyben, hiszen amíg kereslet lesz a különböző szerek iránt, addig a piac is működni fog - mondta. Vagyis - mint fogalmazott -, ha megszüntetnek egy ellátó rendszert, akkor jön egy újabb, a folyamat pedig örökké is működhet. Sárosi Péterrel egyetértve kiemelte: hosszú évek munkájával el lehet érni, hogy változás álljon be ezen a területen, de ennek a problémának nem kábítószer bűnözési, sokkal inkább társadalmi háttere van.

- Hogy meglehet-e fékezni a szintetikus drogok térnyerését? Ez nehéz feladat, a drogpiacot ugyanis nem lehet kiszámíthatóvá tenni - tette hozzá Zacher. Hangsúlyozta: társadalmi előítéletek mindig vannak a kábítószeresekkel szemben, holott a drogfogyasztásnak minden esetben megvannak az okai. - Az emberiség ezer éven keresztül együtt tudott élni a drogfogyasztással, csak a modern ember szerint van baj ezzel. A probléma pedig abból adódik, hogy nem tudja mit kezdjen vele - tette hozzá.

Tisztább kép program

Az Európai Unió által életre hívott jelzőrendszer részeként indított nagyszabású programot az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben. A Tisztább kép című, több magyarországi, valamint román és szerb partnerszervezetekkel történő együttműködést az Európai Bizottság ’Bűnmegelőzési és bűnözés elleni harc’ elnevezésű keretprogramja (ISEC) finanszírozza. A javarészt a magyar fővárosban illetve négy megyeszékhelyen (Debrecen, Szeged, Miskolc, Békéscsaba) végzett projekt alkalmas a településeket körülölelő régiók drogfogyasztási szokásainak feltérképezésére is.

A gyakorlati tevékenység fő eleme a mihamarabbi mintagyűjtés (droghulladék) az újonnan megjelenő pszichoaktív szerekből, azok kielemzése és az így nyert, illetve a fogyasztóktól pl. tűcsere program során beszerzett információ gyors és minél szélesebb szakmai körben való terjesztése. A program során nagy hangsúlyt helyeznek a droghasználók gondozásában részt vevő magyarországi szervezetek közötti együttműködés kialakítására és fejlesztésére is.Szerző
2015.06.26 07:12

Bekérette a macedón külügy Gruevszki miatt a magyar nagykövetet, és nem udvariaskodtak

Publikálás dátuma
2018.11.19 21:36

Fotó: AFP/
Dux László szkopjei nagykövet egy tiltakozójegyzéket kapott, amiben a volt macedón kormányfő azonnali kiadatását kérik Magyarországtól
Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében - írja az MTI.  A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta, és szívélyesen – ám diplomácia nyelvén nagyon erélyesen – kérte Magyarországot Gruevszki kiadatására. Dimovszki reményéét fejezte ki, hogy Magyarország  a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, így  
haladéktalanul elutasítja az elítélt szökevény, Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és késlekedés nélkül kiadja őt Macedóniának, hogy a körözött politikus letöltse rá kiszabott, kétéves börtönbüntetését.
 Zoran Zaev macedón kormányfő ezután kijelentette: Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.    Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson. Szijjártó arról már nem beszélt, hogy a magyar diplomácia szerepet játszhatott Gruevszki későbbi szöktetésében, lapértesülés szerint ugyanis magyar diplomaták adták kézről kézre a menekülő ex kormányfőt. Nehezen hihető Szijjjártó azon kijelentése is,hogy „Gruevszki teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt” – hiszen az albán rendőrség már jelezte, hogy a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába, ahonnan aztán magyar diplomáciai járművel ment tovább Montenegróba, majd Szerbián keresztül utazott tovább. Illegális lehetett a szökevény Magyarországra juttatása is, hiszen a politikus útlevél nélkül érkezett egy biztonságos harmadik országból, azaz Szerbiából – egy szír vagy afgán menedékkérőt ezért habozás nélkül tranzitzónába zártak volna a magyar hatóságok. de Nikola Gruevszkinek megkülönbeztetett bánásmód járt, pusztán azért, mert tíz évig miniszterelnök volt.
2018.11.19 21:36
Frissítve: 2018.11.19 21:38

Gruevszki-ügy: újabb gyenge láncszem - és a Belügyminisztériumtól nem lehetett kérdezni

Publikálás dátuma
2018.11.19 20:46

Fotó: MTI/ Soós Lajos
Egy felfüggesztett jogszabállyal magyarázza a kormány, miért kapott kivételes eljárást a volt macedón kormányfő.
Kísérő nélküli gyerekek, várandós nők, fogyatékos, kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai, szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett menekültek érdekében hozott 2007-es jogszabályra hivatkozva kapott különleges bánásmódot a korrupcióért elítélt és börtön elől a magyar diplomaták segítségével Magyarországra szöktetett Nikola Gruevszki – derült ki Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár hétfői, ellenzéki kérdésekre adott parlamenti válaszából. A kormány mindezek alapján döntött úgy, hogy a korrupciós ügyben eljárás alá vont és elítélt, legális úti okmányok nélkül – vélhetően az Orbán-kormány segítségével – Magyarországra szökött Gruevszki ne a tranzitzónából kérjen menedékjogot, hanem Budapesten. Noha már az is meglepő, hogy a kormány szerint az elítélt korrupt politikus épp olyan megítélés alá tartozik, mint egy árva menekült gyereke, Harangozó Tamás szocialista képviselő arra is felhívta a figyelmet: Orbánék valójában még saját törvényeiket is megszegték. A hivatkozott jogszabályt ugyanis épp az Orbán-kormány függesztette fel a tömeges migrációra miatt kialakult válsághelyzetre hivatkozva. Orbán Balázs megszólalása talán csak kommunikációs baki volt, hiszen a Gruevszki-ügyben a kabinet látványosan és szigorúan a hallgatást választotta: a fideszes kormánytagok múlt hét óta ugyanazt a néhány mondatos kommunikációs sorvezetőt ismételgetik. Azaz: a kormány nem segítette Gruevszki kiszökését Macedóniából Arról azonban már hallgatna, hogy a Macedón határról miként jutott el Budapestig. Így Brüsszelben Szijjártó Péter külügyminiszter sem fejtette ki, hogy Tiranától Budapestig miért magyar diplomaták szállították Gruevszkit. Szijjártó úgy fogalmazott: „nem a mi dolgunk” hogy Gruevszki hogyan jutott el „a Macedóniával szomszédos országba, abban nekünk semmifajta részünk vagy befolyásunk nem volt.” Szijjártó szerint a volt macedón miniszterelnök Magyarországra „teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak száz százalékig megfelelve jutott el”- hangoztatta. Ugyanezeket a paneleket mondta fel sokadjára a Parlamentben az Orbán Viktort helyettesítő Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár az ellenzék kérdéseire válasz gyanánt. Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának Jobbikos elnöke „Z-kategóriás” kémfilmbe illőnek minősítette, ahogy a magyar kormány Budapestre juttatta Gruevszkit. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője pedig az uniós alapszerződés 83. cikkelyét idézte, amiből az következik, hogy a korrupcióért jogerősen elítéltek nem kaphatnak menekültstátuszt. Az LMP pedig vizsgálóbizottságot sürget az ügyben. A szocialista Harangozó Tamás kérdezett volna Gruevszki menekülésének részleteiről előbb Pintér Sándortól, majd a belügyminiszter távolléte miatt az Orbán Viktort helyettesítő Gulyás Gergelytől, ám Jakab István házelnök megvonta tőle a szót. A legcifrább párbeszéd a DK-s Arató Gergely és Dömötör Csaba államtitkár között zajlott le: Arató azt tudakolta, hogy „Putyin gazda” adott-e parancsot az ismerten oroszbarát Gruevszki kimenekítésére, mire Dömötör azzal vágott vissza, hogy a DK csak ne vádolja a kormányt politikusbűnözőkkel való együttműködéssel, hiszen ők meg Czeglédy Csabával működtek együtt. Dacára, hogy a két ügynek semmi köze egymáshoz, továbbá az adócsalás gyanújával másfél éve előzetesben tartott Czeglédy Csaba ellen még vádemelés sem történt.
2018.11.19 20:46