Együtt élni a drogokkal - De mi is az a "herbál"?

Hazánkban továbbra is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szintetikus drogok. Egy friss kutatás rámutatott: Magyarországon a herbál a menő, olcsó és nincs tiltólistán. Szakemberek szerint az állam tévúton jár, amikor a drogproblémát rendészeti kérdésként kezeli, miközben annak nem bűnözési, inkább társadalmi háttere van.

Egy év alatt több mint 5 százalékot emelkedett hazánkban azok aránya, akik életükben legalább egyszer kipróbálták a herbál névre hallgató szintetikus drogot - derült ki a Global Drug Survey (GDS) legfrissebb, a világ kábítószer-fogyasztását feltérképező méréséből.

Nemzetközi szinten ez volt eddig a legnagyobb ilyen felmérés, a kutatók 50 országot vizsgáltak, a szintetikus kannabisz és a herbál fogyasztásában Magyarország előkelő helyen végzett: második helyezést értünk el, csak a lengyelek előztek meg minket. A kérdőívet összesen 102 ezer ember töltötte ki interneten, Magyarországról mintegy ötezren válaszoltak.

Az eredmények szerint a világ drogpiacait továbbra is egyre inkább a szintetikus drogok uralják, a herbál mellett a BHO (a marihuána aktív alkotóelemének, a THC-nak a koncentráltabb változata) is egyre elterjedtebb. Sokkal jobban üt, mint a marihuána, használata gyors tudatvesztéshez vezethet.

Mi a herbál?

A herbál egy marihuanához hasonló, de szintetikus szer, amely mára gyűjtőfogalommá vált. Könnyű hozzájutni, akár otthon is elkészíthető. Nem számít újfajta drogfajtának, már a hetvenes években ismert volt, éppen ezért már akkor elkezdték kutatni. Összetétele sokféle lehet: alapja egy Kínából származó fehér por, amit általában valamilyen szerves oldószerrel, vagy közkedvelten körömlakklemosóval oldanak fel, majd növényi törmelékkel látják el.

Népszerű anyag, ez olcsóságából is adódik: egy gramm "csupán" 600-700 forintért megvásárolható. Gyakran a fűhöz hasonlítják, noha korántsem egyeznek.   A herbál hatása teljesen eltér a marihuánáétól, eufóriát, majd depressziót okoz, az „igazi fű” pedig elsősorban az érzékszervek működését erősíti fel .

Nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett "kristálymet", a metamfetamin nevű drog egyik formája; ez a fehér, kristályos szer - amelyet vagy felszippantanak, vagy injekcióznak - használójánál hiperaktivitást, magabiztosságot okoz, s a végtelen boldogság hamis látszatát kelti - miközben keményen rombolja az egészséget. A vizsgálat során kiderült, hogy a válaszadók tökéletesen tisztában vannak ezeknek a szereknek a veszélyeivel - ám mivel nincsenek a tiltólistán, legálisan kaphatóak és jóval olcsóbbak is az illegális szereknél.

A GDS kutatás rámutatott: Magyarországon a herbál a menő. A magyar válaszadók 22 százaléka állította azt, hogy életében legalább egyszer kipróbálta már ezt a szert - miközben az 50 ország átlaga csak 8,7 százalék. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet adatai szerint az új szerek 2009 környékén kezdek elterjedni Magyarországon: még 2009-2010 között a marihuána tette ki a rendőrség által lefoglalt drogok túlnyomó részét, addig 2014-ben az új anyagok a lefoglalt szerek 60 százalékát tették ki, a herbál pedig kétszeresen is megelőzte a marihuánát.

A herbált a dílerek és a fogyasztók is sokszor "biofűnek" is nevezik, pedig valójában semmi bio nincs benne: az anyagot szintetikusan állítják elő, amit aztán növényi törmelékekhez kevernek.

Annak ellenére, hogy a GDS figyelemre méltó adatokat közölt a magyarországi droghelyzetről, a magyarok drogfogyasztásáról még mindig kevés adattal rendelkezünk. Sárosi Péter szerint a felnőtt magyar népesség körében utoljára 2007-ben volt átfogó felmérés ebben az ügyben, azóta semmi. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője lapunknak elmondta: még mindig nem születtek megfelelő lépések a szintetikus anyagok térnyerésének visszaszorítására.

- Az állam bevezette ugyan az úgynevezett C-listát, ez mégsem jelentett és jelent továbbra sem megoldást. Amíg a fiatalok számára nem állnak rendelkezésre megfelelő prevenciós előadások, nem létezik ifjúsági addiktológia, illetve maga az ellátórendszer is jelentősen romlik, addig a probléma továbbra is fenn fog állni - mondta Sárosi, aki szerint komoly gondot jelent az is, hogy az állam az egész drogproblémát rendészeti kérdésként kezeli.

Érdekes, hogy a drogfogyasztók leállási indokai között – hiába az erős állami hatás – a rendőrségtől, valamint a lebukástól való félelem az utolsó helyeken szerepelnek. - A herbál legálisan elérhető szintetikus anyag, ezzel viszont nem minősül kábítószernek - mondta Sárosi. Hangsúlyozta, nagyszámú kémiai variációi léteznek a szereknek, összetevőik pedig gyorsan cserélődnek, így listát alkotni belőlük szinte lehetetlen.

- A büntető törvénykönyvnek az illegális szerek esetén sincsen elrettentő hatása, azonban megfigyelhető a folyamat, amely szerint, ha enyhítenek a drogokkal kapcsolatos törvényeken, abban az esetben nem növekszik a drogfogyasztás. Ezzel szemben ahol keményen tiltják, ott növekszik, vagyis a szigorral arányosan a kereslet is nő - tette hozzá.

A szakember szerint fogyasztásnak inkább társadalmi okai vannak, mint bűnözői vonatkozása. Vagyis szerepet játszik benne a társadalom peremére való lecsúszás, vagy az iskolázatlanság. - Világszerte problémát jelent a szintetikus szerek létezése, egyelőre nem született olyan megoldás, amely tökéletes lenne a helyzet kezelésére - mondta Sárosi.

Példaként említette, hogy Új-Zélandon ugyan bevezettek egy szabályt, amely szerint a - yártóknak kísérleteket kellett végezniük - állatkísérleteket, kémiai kísérleteket - mielőtt piacra dobnak egy szert, de ez sem működött. - Személy szerint az állami szabályozás szintjén nem látok megoldást a helyzetre tette hozzá.

Zacher Gábor toxikológus a GDS kutatásával kapcsolatban azt mondta: nem igaz, hogy az új szereknek kiugró lenne a kereslete. - Az efféle kábítószerek 2007-ben jelentek meg a piacon, előtte nem lehetett ilyen anyagokkal találkozni. Zacher nem a szerek elleni vég nélküli küzdelemben látja a megoldás kulcsát, szerinte a megoldás az lenne, ha az ilyen anyagokkal megtanulnánk együtt élni.

- Ezt viszont nem úgy kellene elérni, hogy az állam hoz döntéseket az ügyben, hiszen amíg kereslet lesz a különböző szerek iránt, addig a piac is működni fog - mondta. Vagyis - mint fogalmazott -, ha megszüntetnek egy ellátó rendszert, akkor jön egy újabb, a folyamat pedig örökké is működhet. Sárosi Péterrel egyetértve kiemelte: hosszú évek munkájával el lehet érni, hogy változás álljon be ezen a területen, de ennek a problémának nem kábítószer bűnözési, sokkal inkább társadalmi háttere van.

- Hogy meglehet-e fékezni a szintetikus drogok térnyerését? Ez nehéz feladat, a drogpiacot ugyanis nem lehet kiszámíthatóvá tenni - tette hozzá Zacher. Hangsúlyozta: társadalmi előítéletek mindig vannak a kábítószeresekkel szemben, holott a drogfogyasztásnak minden esetben megvannak az okai. - Az emberiség ezer éven keresztül együtt tudott élni a drogfogyasztással, csak a modern ember szerint van baj ezzel. A probléma pedig abból adódik, hogy nem tudja mit kezdjen vele - tette hozzá.

Tisztább kép program

Az Európai Unió által életre hívott jelzőrendszer részeként indított nagyszabású programot az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben. A Tisztább kép című, több magyarországi, valamint román és szerb partnerszervezetekkel történő együttműködést az Európai Bizottság ’Bűnmegelőzési és bűnözés elleni harc’ elnevezésű keretprogramja (ISEC) finanszírozza. A javarészt a magyar fővárosban illetve négy megyeszékhelyen (Debrecen, Szeged, Miskolc, Békéscsaba) végzett projekt alkalmas a településeket körülölelő régiók drogfogyasztási szokásainak feltérképezésére is.

A gyakorlati tevékenység fő eleme a mihamarabbi mintagyűjtés (droghulladék) az újonnan megjelenő pszichoaktív szerekből, azok kielemzése és az így nyert, illetve a fogyasztóktól pl. tűcsere program során beszerzett információ gyors és minél szélesebb szakmai körben való terjesztése. A program során nagy hangsúlyt helyeznek a droghasználók gondozásában részt vevő magyarországi szervezetek közötti együttműködés kialakítására és fejlesztésére is.Szerző
2015.06.26 07:12

Romokban a fővárosi tömegközlekedés, a reptéri buszokról már rég lemondtak

Publikálás dátuma
2018.08.17 11:08
A 100E buszjárat ismét súlyosan leszerepelt.
Fotó: Közlekedő Tömeg Egyesület/
A főváros lemondott a reptéri buszról: órákat kell sorban állni,majd embertelen zsúfoltságban 50 percet utazhatnak az országtól búcsúzó turisták. És nem ez az egyetlen probléma.
A BKK repülőtéri buszjárata súlyosan leszerepelt, írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. Egész héten egymás után úgy indultak a buszok, hogy már a végállomáson nem lehetett rájuk felférni, több száz ember hosszú sorokban hiába várt a tűző napon, hogy felszállhasson, vagy embertelen zsúfoltságban kellett utaznia.

Budapestet meglepte a várva várt idegenforgalom

Miközben az idegenforgalom számai évről évre rekordokat döntenek, és nagyszabású nemzetközi reklámkampány csábít még több utazót Budapestre, a régóta elégtelen férőhellyel üzemelő repülőtéri buszjárat mára a város turizmusának egyik szégyenfoltjává vált.
A menetrenddel csak esetlegesen egyező időpontokban induló buszokra már a végállomáson sem lehet felférni.
Ráadásul, mint az egyesület írja, a következő megállóban is százas nagyságrendű utas próbált feljutni a járatokra, hiába. Aki felfért, az is rettenetes zsúfoltságban búcsúztathatta a várost és az országot, amíg végigbuszozott a kora esti forgalomban a repülőtérig tartó 50 perces úton. Láthatóan az augusztusi turistaszezon is felkészületlenül érte a fővárosi közlekedési céget - írják.
A Közlekedő Tömeg Egyesület már májusban is azt sürgette: a 30 perces indulási idő helyett 10 percenként járjanak a reptéri buszok. Ennek apropóját az adta, hogy már sokadszor is utasok lettek rosszul a zsúfoltság miatt. Akkor a főváros végül 20 percesre emelte a 100E járatsűrűségét. De, mint látszik, ez kevés.

Szétverték a budapesti közlekedést

A nyár során nem először merül fel: a budapesti tömegközlekedés alig-alig használható csupán. A fővárosi közlekedést eleve lehetetlen helyzetbe hozza a rengeteg "régóta esedékes", de gyakorlatilag évente megismételt sínfelújítás és útkarbantartás, és a BKV járatain mért 30 fok feletti nyári hőmérséklet mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A helyzetet még az Ikarus Egyedi Kft. csődje is tovább rontja.
Az idei nyár számos botrányos közlekedésszervezési intézkedését tekintve markáns álláspontot fogalmazott meg a Közlekedő Tömeg is: álláspontjuk szerint
a Tarlós István főpolgármester által az elmúlt években szétvert budapesti közlekedési intézményrendszer teljes mértékben alkalmatlanná vált a város közlekedésének megszervezésére.
2018.08.17 11:08

Félórás volt a rendkívüli ülés, 38 képviselőt érdekeltek a rászorulók

Publikálás dátuma
2018.08.17 10:07
Népszava illusztráció
Fotó: /
Soron kívüli ülést hívtak össze az Országgyűlésben az ellenzéki pártok, hogy az ápolási díj emeléséről, illetve a kilakoltatással szembenéző devizahitelesek ügyében. A Fidesz szokás szerint kihagyta, újdonságként a kormány sem képviseltette magát.

Csak 38-an voltak jelen

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte – levélben – hogy szavazatszámláló géppel szavazzanak a napirendi javaslatról, a szokásos kézfelemelés helyett. Mint kiderült, 38 képviselő volt jelen, így az Országgyűlés nem határozatképes. Elfogadott napirendi javaslat hiányában az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést, legközelebb szeptemberben találkoznak a képviselők.

Forintosítás eredeti árfolyamon

Az MSZP az érintetteket érdekeit képviselő Adóskamarával együttműködve azt követeli, hogy a felvételkori árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket, addig pedig függesszék fel a végrehajtásokat, mert így lehet kiszabadítani a bajba került családokat az adósrabszolgaságból. A továbbiakban is ezért fogunk küzdeni – mondta Tóth Bertalan.

A Fideszt csak a gazdagok érdeklik

„A Viktor nevű egykori Soros-ösztöndíjas azt is mondta, hogy senkit sem hagyunk az út szélén” – emlékeztetett Tóth Bertalan arra, hogy a kormány szociális biztonságot ígért, de 2010 óta szerinte csak a szegénység nőtt, és a jövedelmi egyenlőtlenségek erősödtek. A költségvetésből ma kevesebbet fordítanak jóléti és szociális kiadásokra, mint 2010-ben. Sőt, 2010 óta se a családi pótlék, se az öregségi nyugdíjminimum, se az ápolási díj egy fillérrel sem emelkedett! Az egyszülős családok fele, ahol félmillió gyereket nevelnek, mélyszegénységben él – mondta – ebből is látszik, hogy a Fideszt csak a gazdagok érdeklik.

Szent István intelmei

Megdöbbentő, hogy a kormány sem hajlandó érdemi választ adni a problémákra, még el sem ment az ülésre– mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Augusztus 20. apropóján Tóth Szent István  intelmeit ajánlotta a kormány figyelmébe: „tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”. A pártelnök-frakcióvezető szerint a Fidesz-kormány pont úgy van a kereszténységgel, mint a szökőkútba dobott kő és a víz: folyamatosan érintkeznek egymással, de a belsejét egyáltalán nem járja át.

Nem érdekli a hatalmat

A két ügy, amit az ellenzék a parlament elé hozott, jellemző a mai Magyarországra – mondta Arató Gergely, a DK képviselője. Szerinte a kormány annyi pénzt szán a családtagjaikat ápolóknak, amennyit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres. A költségvetési bizottságban javasolták ennek megemelését, de a Fidesz nem támogatta. Most ígérgetnek, de tudjuk, mennyit ér ez – mondta Arató, aki szerint a kormányoldalon a devizahitelesek problémáját sem értik, fütyülnek arra a 120 ezer családra, amelyet közvetlenül fenyeget a kilakoltatás, még beszélni sem hajlandók róla. Ez szégyen, ez az ország elárulása! – mondta a képviselő, aki szerint a kormánypártiak csak a saját magánéletüket, otthonukat védik, mások otthonait nem. 

Pótolhatatlan munka

Az elegancia és a tisztelet jele lehetne, ha a kormánytagok és a kormánypárti képviselők megjelentek volna, mert azt jelezné, hogy van szándék a Fidesz-KDNP soraiban, hogy megoldást találjanak a problémákra – mondta Csárdi Antal, az LMP képviselője. Szerinte nagyon sokan vannak olyanok ebben az országban, akik a társadalom számára láthatatlan munkát végeznek, de valójában pótolhatatlan, nagy értékű munka – ez az otthonápolás. Az ellenzéki javaslatok kísérletet tettek volna arra, hogy elinduljon egy folyamat, ami megoldást jelenthet a devizahitelesek vagy az otthon ápolók problémáira. A kilakoltatásokról a képviselő azt mondta: azok nagyrészt jogtalanul zajlanak, szerinte a kormánypárti képviselőknek is ott kellene lenniük az ilyen eseményeken, hogy átérezzék a tragédiát.

Kétmillióan szenvednek

Kétmillió ember retteg a bankoktól, 900 ezer végrehajtás lebeg a fejük felett – idéz adatokat Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki konkrét kilakoltatásokkal és szeretteiket ápoló emberek sorsával szembesítené a képviselőket, már ha bent lennének a Házban. Közben pedig a duplájára nőtt a bankok nyeresége, egyes miniszterek fizetését pedig 5 millió forintra emelték. Ezek lennének a keresztény értékek, amelyeket a kormány véd? Szégyelljék magukat a kormánypárti képviselők, akik most nyaralnak, ahelyett, hogy az embereknek segítenének! – zárta beszédét Szabó. Felszólalására a kormány nem reagált. 

A kormány hallgat

A kormány nem kíván reagálni a jobbikos napirend előtti felszólalásra.

A KDNP és Járai felelőssége

A KDNP alapelveiből idéz Varga-Damm, amely szerint a kereszténydemokraták elutasítják, hogy valaki más kárán gazdagodjon. Ehhez képest egyetlen képviselőjük sem ül most a parlamentben, hogy megvédje a devizahitel-károsultakat. A képviselő a svájcifrank-hitelekkel kapcsolatban felvetette Járai Zsigmond egykori MNB-elnök felelősségét is, akit a Fidesz helyezett pozícióba, és nem tiltotta meg ezt a fajta hitelezést. 

Nagyrészt üres a Ház

Megkezdődött az ülés, de a parlament padsorai nagyrészt üresek. A Jobbik nevében Varga-Damm Andrea kért szót először napirend előtt. A képviselő 2010-es Orbán-beszédből idéz, amely szerint a kormánynak szándéka megakadályozni, hogy a családok utcára kerüljenek, és az államnak is kevesebb terhet jelent, ha időben beavatkoznak. Ehhez képest a kormánypártok következetesen ellenzik az ellenzéki javaslatokat. 
2018.08.17 10:07
Frissítve: 2018.08.17 10:48