Előfizetés

Öngyilkosság a vonaton: ketten meghaltak

Két ember veszítette életét egy japán szupervonaton. Egy rendőrségi szóvivő szerint egy férfi valamilyen folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta magát a Tokióból Oszakába indult Sinkanzenen.

Az első jelentések még csak arról szóltak, hogy tűz ütött ki egy mellékhelyiség közelében a vonaton, két embert találtak eszméletlenül, az egyikük volt az öngyilkos. Egy másik utasnak valószínűleg infarktusa lett, ketten súlyosabban, legalább huszan könnyebben megsebesültek a tűzben. A nagy sebességű, „puskagolyó” vonatot Odawara állomásnál állították le, tűzoltók és mentők érkeztek a helyszínre. A Tokaido vonalon leállították a forgalmat. 

Elpártolt a népszerű tévécsatorna a milliárdostól

Publikálás dátuma
2015.06.30. 11:18
FOTÓ: Darren McCollester/Getty Images
Éppen csak elkezdte elnökválasztási kampányát, máris bajba került Donald Trump. A milliárdos amerikai ingatlanfejlesztővel meggondolatlan megjegyzése miatt szakított az NBC tévétársaság: a jövőben nem hajlandók sugározni a Trump cégbirodalmával eddig közös vállalkozásban szervezett Miss USA és Miss Universe szépségversenyeket, sem azok spanyol változatát.

A bombasztikus kijelentéseiről, provokatív nyelvezetéről híres Trump két héttel ezelőtt, amikor bejelentette, hogy 2016-ban indul a Fehér Házért, azt találta mondani, hogy Mexikó és az Egyesült Államok határán megépíti a „Nagy Falat”, s a költségeket a déli szomszédra terheli. Mexikó ugyanis a milliárdos szerint nem a legtehetségesebb embereit küldi északra, hanem az erőszaktevőket, a drogcsempészeket, a bűnözőket – „néhány jó ember mellett”, jegyezte meg Trump, óhatatlanul vérig sértve a mexikóiakat.

A milliárdos tegnap, egy chicagói beszédében sajátosan magyarázta a helyzetet, szerinte nem az NBC mondta fel a szerződését, hanem ő szakította meg a kapcsolatot a tévével, mivel „nézeteink az illegális bevándorlás kérdésében nagyon különböznek”. Trump szerint az NBC „gyenge és bolond”, amiért nem hajlandó elismerni az igazát a bevándorlás kérdésében. Az ingatlanfejlesztőt érzékenyen érintheti a döntés, várhatóan pert indít az NBC ellen.

Sok amerikai épp az efféle kijelentések miatt nem veszi komolyan Trump elnökválasztási kampányát. A milliárdos évekig követelte a Fehér Háztól, hogy adják ki Barack Obama születési bizonyítványát, s a közzétett dokumentumok hitelességét kétségbe vonva váltig állította, hogy a 44. elnök nem Hawaiin, s nem is az Egyesült Államokban született. Jelenleg az egyik vetélytársát, Ted Cruz texasi szenátort támadja hasonló váddal.

Császár lesz a kishercegből

Huszonöt éve keltek egybe a japán trón legifjabb várományosának, Hiszahito hercegnek a szülei. A 49 éves Akisino herceg és 48 éves felesége, Kiko 1990. június 29-én házasodott össze, s a japán császári ház ebből az alkalomból közzétette házasságuk negyedszázadáról írt visszaemlékezéseiket.

A hercegi pár párbeszédes formát választott egymás iránt érzett megbecsülésük kifejezésére – adta hírül a Mainicsi című japán lap.

Akisino herceg a jelenlegi japán császár, Akihito másodszülöttje, a trónörökös pedig bátyja, Naruhito herceg. Mivel azonban Naruhitónak és feleségének, Maszako hercegnének nem született fiúgyermeke, már a japán alkotmány módosítását fontolgatták, hogy Naruhito és Maszako kislányából, Aikóból egyszer császárnő lehessen. Ám végül e jogszabályváltásra nem került sor, mivel a trónörökös öccse úgymond „megmentette” a dinasztiát. Akisinónak és Kikónak is volt már két kislánya, Mako és Kako, de 12 évvel a fiatalabbik lányuk születése után újra próbálkoztak, s harmadik gyermekük végre fiú lett. A japán trónöröklési sorban Naruhito herceg után nem a lánya, hanem öccse és öccsének a fia, a már 9 éves Hiszahito herceg következik. (Japán így nem követte az európai uralkodóházak példáját: Spanyolországban női ágon öröklődik majd a trón, s így lett volna Nagy-Britanniában is, ha Vilmos és Katalin elsőszülöttje kislány lett volna.)

Hiszahito herceg boldog szülei házasságkötésük negyedszázados évfordulóján elmesélték, hogy Akisino herceg egy közlekedési lámpánál kérte meg az akkor még egyetemista Kiko kezét. Kiko hűségesen várt a vőlegényére, amíg Akisino Nagy-Britanniában befejezte egyetemi tanulmányait. Brit egyetemre jár jelenleg idősebbik lányuk, Mako is, aki boldoggá tette apját, mivel képeslapon köszöntötte Apák napja alkalmából.