Ezért menekülnek - 240 ezer halott, köztük 12 ezer gyerek Szíriában

Publikálás dátuma
2015.08.07 13:47
Sebesült szíriai menekült egy németországi táborban Fotó: Carl Court/Getty Images Hírek
Már 240 ezer fölé emelkedett a szíriai háború áldozatainak száma, amiből mintegy 12 ezer gyermek, közölte a legújabb statisztikát a Londonban székelő emigráns szír emberi jogi civil szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). 

A France Presse hírügynökség által ismertetett adatok azt mutatják, hogy az utóbbi két hónapban 10 ezerrel emelkedett a halottak száma, ami a harcok kiújulását és intenzitását jelzi. Rami Abdal Rahmane, az OSDH igazgatójának beszámolója kitért a „táborok szerinti” leosztásra is. Közölte: a civil áldozatok száma 71.781, közülük 11954 gyerek. Állampolgárság szerint 42.384 szíriai, azt hogy melyik oldalon harcoltak, hogy kurdok-e vagy szírek, ez esetben nem tüntetik fel. A külföldről érkezett dzsihádisták eddig 34.375 embert veszítettek, állítja az igazgató.

A legnagyobb vesztességeket azonban a kormányerők szenvedték el: 88616 katona vesztette életét eddig, vagyis az áldozatok harmada Bassar el-Aszad katonája volt. (Ez érthető is, hiszen a terrorista merényletek zöme ellenük irányult.) Az OSDH adatai szerint az Asazd oldalán harcoló libanoni síita terrorcsoport, a Hezbollah 3304 harcost veszített. A londoni szervezet úgy véli, a tényleges áldozatok száma minden bizonnyal magasabb, hisze ők nem férnek hozzá minden adathoz. Tudnak viszont arról, hogy mintegy 30 ezer személyt tartanak nyilván eltűntként, közülük vélhetően 20 ezren a rendszer börtöneiben sínylődnek, 4 ezret pedig az Iszlám Állam tart fogva. A statisztikákban nem szerepelnek a kurdok és azok a külföldiek, közöttük a PKK harcosai, akik a pesmergák oldalán szálltak harcba. 

A szíriai polgárháború 2011 tavaszán-nyarán kezdődött.

Szerző

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: AFP or licensors/ NELSON ALMEIDA
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.


Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31