Ezért menekülnek - 240 ezer halott, köztük 12 ezer gyerek Szíriában

Publikálás dátuma
2015.08.07 13:47
Sebesült szíriai menekült egy németországi táborban Fotó: Carl Court/Getty Images Hírek
Fotó: /
Már 240 ezer fölé emelkedett a szíriai háború áldozatainak száma, amiből mintegy 12 ezer gyermek, közölte a legújabb statisztikát a Londonban székelő emigráns szír emberi jogi civil szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). 

A France Presse hírügynökség által ismertetett adatok azt mutatják, hogy az utóbbi két hónapban 10 ezerrel emelkedett a halottak száma, ami a harcok kiújulását és intenzitását jelzi. Rami Abdal Rahmane, az OSDH igazgatójának beszámolója kitért a „táborok szerinti” leosztásra is. Közölte: a civil áldozatok száma 71.781, közülük 11954 gyerek. Állampolgárság szerint 42.384 szíriai, azt hogy melyik oldalon harcoltak, hogy kurdok-e vagy szírek, ez esetben nem tüntetik fel. A külföldről érkezett dzsihádisták eddig 34.375 embert veszítettek, állítja az igazgató.

A legnagyobb vesztességeket azonban a kormányerők szenvedték el: 88616 katona vesztette életét eddig, vagyis az áldozatok harmada Bassar el-Aszad katonája volt. (Ez érthető is, hiszen a terrorista merényletek zöme ellenük irányult.) Az OSDH adatai szerint az Asazd oldalán harcoló libanoni síita terrorcsoport, a Hezbollah 3304 harcost veszített. A londoni szervezet úgy véli, a tényleges áldozatok száma minden bizonnyal magasabb, hisze ők nem férnek hozzá minden adathoz. Tudnak viszont arról, hogy mintegy 30 ezer személyt tartanak nyilván eltűntként, közülük vélhetően 20 ezren a rendszer börtöneiben sínylődnek, 4 ezret pedig az Iszlám Állam tart fogva. A statisztikákban nem szerepelnek a kurdok és azok a külföldiek, közöttük a PKK harcosai, akik a pesmergák oldalán szálltak harcba. 

A szíriai polgárháború 2011 tavaszán-nyarán kezdődött.

Szerző
2015.08.07 13:47

Nem volt kihívó - Újraválasztották az amerikai szenátus vezetőit

Publikálás dátuma
2018.11.14 21:36

Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
A múlt heti félidős választások után szerdán megválasztották az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a vezetőit: a republikánus párti frakció vezetője továbbra is Mitch McConnell, a demokrata pártié pedig ismét Chuck Schumer szenátor lett.
A szenátusi vezetők egyikének sem volt kihívója. Szerdán délután megválasztották a képviselőház republikánus frakcióvezetőjét: a konzervatív törvényhozók 159:43 arányban döntöttek Jim Jordan ellenében Kevin McCarthy újraválasztása mellett. McCarthyt Donald Trumphoz közelálló politikusként tartják számon, míg Jordan a keményvonalasnak számító, Trumpot nem egyszer bíráló Szabadság Csoport vezető személyisége.
Elemzők szerint ezzel lezárult a republikánus képviselők között régóta tartó belső hatalmi harc is, amely azóta tartott, amióta Paul Ryan, eddigi frakcióvezető és házelnök az idén áprilisban bejelentette visszavonulását a politikából. Az ülésen beválasztották a frakcióvezetésbe Liz Cheneyt, George W. Bush elnök volt alelnökének, Dick Cheneynek a lányát. Cheney a frakció kommunikációs politikájáért lesz felelős.
Az alsóházban többségbe került demokraták - amerikai sajtójelentések szerint - valószínűleg csak a hónap végén választanak frakcióvezetőt. Bár elemzők Nancy Pelosinak, az eddigi frakcióvezetőnek az újraválasztását valószínűsítik, és maga Pelosi is ilyen értelmű interjút adott a hét végén a CNN hírtelevíziónak, a The Washington Post című lap szerdán arról adott hírt, hogy Pelosinak egyelőre nincs meg a szükséges támogatottsága, sokan nem őt szeretnék a képviselői csoport vezetőjének és házelnöknek.
Szerző
2018.11.14 21:36

Megszavazták a Brexit-tervezetet, amit még Írország is elfogadhatónak tart

Publikálás dátuma
2018.11.14 20:33
Theresa May bejelenti a Brexit-tervezet megszavazását.
Fotó: AFP/ Ben STANSALL
Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint ez már elég egy novemberi rendkívüli EU-csúcs összehívásához.
Tegnap este a miniszterelnök a Downing Street 10. előtt jelentette be, hogy sikerült biztosítania a kormány jóváhagyását. A nemzet érdekére hivatkozott, és azt mondta: “mind szívével, mind eszével” meg van győződve arról, hogy minden nehézség ellenére ez a legjobb megoldás, aminek az alternatívája az Európai Unióval való megállapodás hiánya lett volna.
Theresa May elismerte, hogy a következő napok nehezek lesznek. Ma a parlamentben fejti ki álláspontját, ahol sok képviselő ellenzi a London által tett engedményeket.
A minisztereknek a kormányülés előtt alig volt idejük megismerkedni a mintegy 500 oldalas dokumentum részleteivel. A legérzékenyebb kérdés Észak-Írország és a vámunió volt, de Londonnak kompromisszumot kellett kötnie a halászati jogok terén is.
A kormányfő arról igyekezett meggyőzni a minisztereit, hogy az alku megfelel a 2016-os népszavazáson megfogalmazott akaratnak, nagyobb szabadságot biztosít a briteknek a határok, a törvények és a pénzügyek intézése felett.
A londoni kormány Brexit-ügyi minisztere, Dominic Raab a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre mégsem utazott el Brüsszelbe, hogy ott ünnepelje a megállapodást.
(R. Hahn Veronika, London)
Eközben az unióban maradó 27 ország EU-nagykövete Brüsszelben szóbeli tájékoztatást kapott a megállapodás tartalmáról. A teljes szöveget nem kapták kézhez. A tanácskozás úgy ért véget, hogy a londoni kormányülés kimenetele még nem volt ismert, így csak a konzultációk folytatásában tudtak maradni.
Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához a Brexit-tervezet "technikai szinten" történt elfogadásával
- jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben, tájékoztat az MTI. Azt is írják, sajtóhírek szerint Dublin is támogatásáról biztosította a körvonalazódó egyezséget.
Témák
Brexit
2018.11.14 20:33
Frissítve: 2018.11.14 21:34