Népszerűtlen fideszes háttéremberek

Publikálás dátuma
2015.08.17. 07:09
Illusztráció Forrás: Facebook/Orbán Viktor
A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 6. és 12. között, 1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar választók a kormányhoz közel álló háttéremberekről. Kiderült: a választók meglehetősen jól ismerik a kormányzati háttérembereket, különösen Andy Vajnát és Simicska Lajost, bár ő inkább csak volt kormányzati háttérember.

A háttéremberek nem számítanak különösebben népszerűnek, mindenki az 50 pontos határ alatt szerepel a listán, egyértelműen inkább negatív a megítélésük. A legkedveltebb Széles Gábor, aki a 100 pontos skálán 41 pontot kapott. Viszont róla is csak a Fidesz szavazói gondolják, hogy a "tevékenysége inkább előreviszi az ország dolgait", minden más csoport róla is inkább negatívan vélekedik.

Az Intézet leszögezi, a Fidesz “elmúlt több mint öt éves kormányzása alatt meglehetősen átalakult a hatalomgyakorlás szerkezete. Az elmúlt időben, a korábban tapasztaltnál nagyobb befolyáshoz és hatalomhoz jutottak olyan gazdasági-politikai szereplők, akik nem rendelkeznek választói felhatalmazással. Ezzel a lépéssel a Fidesz alternatív erőközpontokat hoz létre, amelyek működése még a szokásos kormányzati tevékenységeknél is átláthatatlanabb helyzeteket eredményez.”

Andy Vajnát és Simicska Lajost tehát tízből kilenc ember ismeri, ez kiemelkedően magas arány, kevés politikus ismertebb ennél, a politikusok közül csak a miniszterelnökök, rég hivatalban lévő pártelnökök szoktak ebbe a kategóriába tartozni. Előzik a legtöbb minisztert is. Kevéssé ismertnek számít Nyerges Zsolt, és Garancsi István, a megkérdezettek némileg kevesebb mint fele ismeri őket. Nyerges esetében ezt az átlagosnál is visszahúzódóbb életmódja magyarázza, Garancsi esetében pedig az, hogy viszonylag új szereplő. Hasonlóan új "játékos" még Tiborcz István is, de őt a bulvárszereplései már most az ismertségi középliga aljára repítették.

Futottak még az átlagos befutott politikusok 60-70 százalékos ismertségével rendelkező Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, és Széles Gábor. Széles a legkedveltebb, a legkevésbé népszerű Habony Áprád, Mészáros Lőrinc, és Andy Vajna - ők mindannyian 30 pontnál is kevesebbet kaptak a válaszadóktól.

Szerző

Gát György építi a szocialista jelöltet

Hónapok óta médiaszakemberből, tanácsadókból álló kommunikációs team fejleszti a szocialista Tóth Bertalan politikus képességeit - tudta meg szocialista körből lapunk. A frakcióvezető-helyettest stylist öltözteti és szakemberek csiszolják a szövegeit. Az ellenzéki politikus felépítésével forrásaink szerint nem az MSZP bízta meg a Gát György rendező, producer irányításával dolgozó csoportot, hanem vélhetően Puch László, a párt Baranya megyei elnöke, korábbi pártpénztárnoka.

A pártelnökség nem is döntött Tóth képzéséről, sőt többen arról sem tudtak, hogy Gát emberei "faragják" az MSZP reménybeli új arcát. Eredetileg nem arra szólt a megbízás, hogy a pécsi Tóth Bertalanból miniszterelnök-jelöltet faragjanak, hanem lehetséges új pártelnököt, mert Tóbiás József a hírek szerint nem váltotta be a volt pártpénztárnok hozzáfűzött reményeit. Puchnak pedig még mindig komoly befolyása van az MSZP-ben.

Bár Tóth jelenleg nem tartozik az ismert politikusok közé, az utóbbi időben valóban felmerült, hogy akár a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is lehetne 2018-ban. Erről az egyik ismert MSZP-s politikus beszélt a Népszavának. Állítólag egyre többen gondolják úgy a pártban, hogy Botka László, az örök reménység, a következő parlamenti választás előtt is nemet mond egy ilyen felkérésre, inkább Szegedet választja. A polgármesteri posztot ugyanis meg tudja tartani, azt viszont senki nem garantálhatja, hogy Orbán Viktort sikerül legyőznie. Az MSZP-ben forrásunk szerint az volt a terv, hogy Tóbiás pártelnök marad és Botka lesz Orbán kihívója, ám az elképzelés mára felborult. Így történhetett meg, hogy vélhetően Puch és a producer tudtával "kiszivárgott" a Tóth Bertalan jelöltségére vonatkozó forgatókönyv.

Az Index szombaton írta meg, hogy a szocialistáknál elkezdődött a kormányfőjelölt kiválasztása. A lapnak többen elmondták, egy MSZP-s kör a legnagyobb titokban megmérte, kinek lenne esélye Orbánt kiütni a hatalomból. Állítólag több szocialista politikus előnyeit és hátrányait megmérték, a listán szerepelt mások mellett Kunhalmi Ágnes budapesti elnök és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes. A kutatás szerint a legnagyobb esélye egy országosan kevésbé ismert szocialistának van, így esett a választás Tóthra. A Népszava viszont úgy tudja, nem véletlen a választás, Puch valóban úgy gondolja, hogy "pécsi embere", akinek a Baranya megyei elnökséget is át akarja adni, felépíthető. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy a frakcióvezető-helyettes annál régebben van az országos politika porondján, hogy az esetleges átütő képességei eddig ne derülhettek volna ki.

Tóbiás állítólag a frakcióvezetésben eddig Tóthra támaszkodott, részben azért, mert Mesterházy Attila korábbi embereiben nem bízik, Lukács Zoltánról pedig úgy tudja, pártelnöki ambíciókat dédelget. A pártelnök-frakcióvezető az Indexnek kijelentette, semmilyen casting nincs az MSZP-ben, Tóth Bertalan pedig közölte, nincs szó arról, hogy eldöntötte, miniszterelnök-jelölt szeretne lenne. Jelenleg még korai is a baloldali miniszterelnök-jelöltet kiválasztani, a választásokig még rengeteg idő van. Arról sem tud, hogy bármilyen erről szóló kutatás készült volna. Az Origónak azt mondta, a frakciónak van stábja, amely az ő munkáját is segíti, de nincs az Index által emlegetett stylistból, médiaszakemberből, tanácsadókból álló csapata. Többek szerint a kiszivárogtatás, amelynek mások mellett részese lehet Baja Ferenc is, árt az MSZP-nek. Kifelé, de belül is, mert nevetségessé teheti a pártot és újabb belső háborút indíthat el.

Szerző

Nem függesztik fel az Altus megbízását

Nem létezik olyan ok, ami miatt meg lehetne szüntetni vagy fel lehetne függeszteni a szerződést, az a feltevés pedig hipotetikus, hogy így politikai érdekek szivárognának be a szakmai munkába – írta az Európai Bizottság az OIKOSZ Alapítványnak. Az alapítvány korábban petíciót nyújtott be a bizottságnál a Gyurcsány Ferenc tulajdonába tartozó Altus Zrt-vel kötött szerződés miatt.

Az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. által vezetett konzorciumnak adott megbízást tavasszal az EU-s tagállamok tervezési dokumentumainak elemzésére a 2014-től 2020-ig terjedő időszakra. Áprilistól júniusig több mint tízezer aláírást gyűjtött össze az OIKOSZ Alapítvány az ügyben, és petíciót terjesztett az Európai Bizottság elé, hogy vonja vissza a megbízást, mivel sem Gyurcsány Ferenc, sem Dobrev Klára „nem alkalmas az unió által megkívánt objektív, politikai érdekektől független szakmai munkára”. A petícióra adott válaszban Walter Deffaa, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának főigazgatója leszögezte, hogy meglátása szerint nem létezik olyan ok, ami miatt meg lehetne szüntetni vagy fel lehetne függeszteni a szerződést.

Az OIKOSZ Alapítvány szerint az eseti elbíráláskor valószínűleg csak azt vizsgálták, hogy nincs-e köztartozása vagy adótartozása az Altus-nak, viszont más, az alapítvány által felvetett szempontokat figyelmen kívül hagytak. Ezért ki fogják kérni az eseti elbírálás szempontjait és felteszik „azt a kérdést, hogy az elmúlt tíz évben hány olyan cég kapott tanulmányírásra, illetve elemzői munkára egy eseti elbírálás alapján uniós pénzt, amelynek gyakorló politikus a százszázalékos tulajdonosa”.

Szerző
Témák
EU megbízás Altus