Előfizetés

Fontos adatok jönnek a KSH-tól

A KSH csütörtökön adja ki a júniusi kiskereskedelmi forgalom részletes adatait. Júniusban az előzetes adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 4,4 százalékos növekedés után.

A naptárhatástól megtisztított adat 6,2 százalékos éves növekedést mutatott a májusi 5,4 százalékot követően. Az előzetes adatok arra utalnak, hogy az élénkülést az élelmiszer- és üzemanyag-fogyasztás növekedése okozta. Pénteken publikálja az MNB mint felügyeleti szerv a hitelintézetek, bankok, szövetkezetek második negyedéves adatait, valamint a 2014. év végi auditált adatokat. Ugyancsak pénteken közli a KSH a május-júliusi foglalkoztatási és a munkanélküliségi adatokat. A foglalkoztatottak száma az előző, április-júniusi gördülő negyedévben meghaladta a 4 millió 201 ezret, ezzel 126 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. Idén április-júniusban 310 ezer volt a munkanélküliek száma, 49 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent.

Nem népszerű a babakötvény

Tíz százalékos állami támogatás, infláció felett 3%-os kamatozás, teljes adó- és járulékmentesség - mégsem népszerű a magyar szülők körében a babakötvény.

Bár július végéig az állam több mint 900 ezer gyermeknek nyújtott életkezdési támogatást a kincstári letéti számlákra, ezeknek csak egy töredéke, 83,6 ezer számla került át a kincstár által vezetett Start értékpapírszámlákra - írta a Portfolio.hu.

Milliárdos többlettel zárhat a költségvetés

A tervezett egyensúllyal szemben milliárdos aktívummal zárhat az idén a német költségvetés - írta berlini pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Der Spiegel. 

A konjunktúra és kedvező munkaerő piaci helyzet következtében növekvő adóbevételeknek és a mobilfrekvenciák értékesítéséből befolyó összegeknek köszönhetően az 5 milliárd eurót is elérheti a költségvetés többlete. A költségvetési törvény értelmében a többletet adósságtörlesztésre kell fordítani. A központi kormányt azonban további kiadások terhelhetik, mert a tartományok és a helyi önkormányzatok a menekültáradat miatt követelik a központi támogatás növelését.