Északír-magyar - A vendéglátók kétségbe voltak esve

A Belfast Telegraph keddi száma szerint a magyarok elleni hétfői meccsen Kyle Lafferty 93. percben szerzett egyenlítő találata életben tartotta az északírek álmát, hogy egyenes úton kijutnak a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra.

A lap annak ellenére fogalmazott a címében és tudósításában is úgy, hogy életben maradtak az Eb-álmok, hogy vereség esetén is a kvalifikációt jelentő második helyen álltak volna a szigetországiak. Ezt azzal indokolta, hogy az egypontos előny rendkívül veszélyes helyzetet teremtett volna, mivel a csapat a folytatásban már nem hibázhatott volna hazai pályán Görögország ellen, majd Finnországban, mivel a két nagy rivális, Románia és Magyarország még egyformán találkozik a Feröer-szigetekkel, ráadásul mindkettő hazai pályán fogadja a feröerieket.

"Abban a pillanatban jött a gól, amikor kétségbe voltunk esve" - idézte a lap Michael O'Neill északír szövetségi kapitányt, aki hozzátette, az egyenlítésnek köszönhetően jó pozícióból várják az októberi utolsó két fordulót. Közlése szerint gondolkodás nélkül elfogadta volna, ha valaki azt ajánlja neki, hogy ekkortájt a csoport élén áll majd a csapata négy ponttal megelőzve a pótselejtezőt érő harmadik helyezett Magyarországot.

Az újság tudósítója hangsúlyozta: bár a szurkolók a győzelemben reménykedtek, hogy máris ünnepelhessék a nemzeti együttes első Eb-részvételét, a döntetlen is jó eredmény, tekintve a magyarok elleni találkozó forgatókönyvét. Kiemelte továbbá a hazai drukkerek elképesztő lelkesedését, akik az első perctől az utolsóig végigénekelték a találkozót. Az átépítés alatt álló Windsor Parkban mindössze tízezren foglaltak helyet, de sokszor olyan atmoszféra volt, mintha harmincezer drukker lett volna a helyszínen, illetve a hazai fanatikusok akkor sem lankadtak, amikor hátrányba került az északír válogatott, ez pedig nagy erőt adhatott az utolsó leheletükig küzdő futballistáknak.

O'Neill elárulta, azt tervezte, hogy lecseréli Laffertyt, de amikor a magyarok megszerezték a vezetést, meggondolta magát, mert úgy érezte, ebben a helyzetben pályán kell hagynia a csapat vezéregyéniségét. A szakvezető arról is beszélt, hogy október 8-án a Görögország elleni következő meccsen komoly problémákkal kell szembenéznie, mivel nemcsak a kiállított Chris Baird lesz eltiltva, hanem sárga lapok miatt Lafferty is, aki a selejtezősorozatban eddig hét góllal segítette a csapatot. Hozzá hasonlóan Conor McLaughlin sem játszhat sárga lapjai miatt.

A találkozó hőse, Lafferty úgy fogalmazott, a gólja azt jelenti, hogy a pezsgőt behűtötték, de felnyitására még várni kell, de remélhetőleg csak a görög meccs végéig, amelyen a győzelem jelentene biztos Eb-részvételt Észak-Írország számára. A Norwich City futballistája ugyanakkor önkritikusan elismerte, "hülyeségért" kapott sárga lapot, amiért drága árat kell fizetnie.

Szerző

Tragikus hirtelenséggel halt meg a 23 éves birkózó

Szomorú hírt kapott a Magyar Birkózó Szövetség, miszerint az egykoron kiskőrösi, majd később Vasas SC-Kiskőrösi Petőfi SE birkózója, Aszódi József tragikus hirtelenséggel, 2015. szeptember 3.-án, 23 évesen agyvérzésben elhunyt. A Magyar Birkózó Szövetség őszinte részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak - írja honlapján a szövetség. 

Aszódi József 1992. december 4-én született, Kiskunhalason. A birkózással általános iskolás korában ismerkedett meg Kiskőrösön, majd 2007-ben, a középiskolai tanulmányait már Budapesten, a XIV. kerületi Csanádi Árpád Sportgimnáziumban kezdte meg. Eközben félig klubot váltott, hiszen az angyalföldi Vasas Sport Club birkózóihoz járt nap, mint nap edzésre.

Egyéniben diákolimpiai bajnoki érmeket szerzett, míg csapatban a felnőtt és utánpótlás bajnokságokon is számos érmet gyűjtött be. Imádta a birkózást, ám később távolsági problémák miatt kénytelen volt felhagyni szeretett sportágával, így rá talált a brazil Jiu Jitsu-ra. A sportágváltás ellenére napi szinten követte volt csapattársai, birkózó ismerősei eredményeit. Szeptember 3.-án azonban tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése időpontja egyelőre ismeretlen.

Szerző

Meghalt Kiss Ferenc mesteredző

Hetvenhárom éves korában elhunyt Kiss Ferenc, olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok birkózó, mesteredző.

A kiváló szakember halálhíréről a Magyar Birkózó Szövetség Facebook-oldala számolt be kedden. Kiss Ferenc az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon a kötöttfogásúak 100 kilogrammos súlycsoportjában szerzett bronzérmet, emellett kétszeres világbajnoki második is.

A BVSC korábbi vezetőedzője 1987-től volt birkózó mesteredző, legutóbb munkássága elismeréséül augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült.

Szerző