Donald Trump növelte előnyét

Tovább növelte előnyét vetélytársaival szemben Donald Trump ingatlanmágnás az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok mezőnyében és elérte a 32 százalékos támogatottságot a párt szavazóinak körében - derült ki a CNN és az ORC csütörtökön nyilvánosságra hozott közös közvélemény-kutatásából.

A CNN-ORC mérésekben idén még a Fehér Házra pályázó politikusok egyikének sem sikerült átlépnie a 30 százalékos határt. Trump a legutóbbi, augusztusi szondázás óta 9 százalékpontnyit erősödött. Az övénél is nagyobb, 10 pontos növekedést mutattak ki Ben Carson visszavonult idegsebésznél, aki most 19 százalékkal áll a második helyen. (A hibahatár 4,5 százalékpont.)

Jeb Bush volt floridai kormányzó 4 pontot gyengülve 9 százalékra esett vissza. Ted Cruz texasi szenátor 7, Mike Huckabee volt arkansas-i szenátor és Scott Walker wisconsini kormányzó egyaránt 5-5 százalékon áll, a többiek támogatottsága pedig csak 3 százalékos vagy annál is csekélyebb.

Trump népszerűsége a nők és a diplomások körében is nőtt: az előbbi csoportban 13 ponttal, 33 százalékra, az utóbbiban pedig 12 ponttal, 28 százalékra. A Teadélután mozgalom hívei között Trump 41, Carson 21, Cruz 11 százalékos támogatottságot élvez. A republikánusok 51 százaléka szerint Trump, 19 százaléka szerint Bush, 11 százaléka szerint pedig Carson fogja elnyerni a párt hivatalos jelölését.

Eközben a New York-i médiamágnás folytatja a konfrontálódást riválisaival.
"Nézzék meg ezt az arcot! Szavazna bárki is erre? El tudják képzelni, hogy ez lenne az új elnökünk arca?" - kérdezte Trump Carly Fiorinával kapcsolatban a Rolling Stone magazin online kiadása szerint, amikor meglátta a HP volt vezérigazgatóját a televízióban nyilatkozni.

A republikánusok éllovasa később úgy nyilatkozott, hogy nem Fiorina fizikai megjelenését, hanem a személyiségét támadta.
Donald Trump verbális összetűzésbe keveredett Carsonnal is, aki kétségbe vonta vallásos hitének mélységét. A milliárdos azt állította vetélytársáról - aki az első idegsebész volt, aki sikeresen választott szét sziámi ikreket -, hogy egy középszerű orvos, akihez képest még Bush is olyan, mint az Energizer-elemek reklámnyuszija. Ben Carson erre azt válaszolta, hogy nem hajlandó belemenni egy ilyen gladiátorharcba.

A demokratáknál fontos fejlemény, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor a Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatásának csütörtökön közölt adatai szerint befogta, sőt, lehagyta Hillary Clinton volt külügyminisztert az előválasztási küzdelem első fordulóját rendező Iowában. A mérés szerint Sanders 41, Clinton pedig 40 százalékon áll abban az államban, amely 2016 február 1-jén tartja jelöltállító gyűléseit. Ezek eredménye rendszerint jelentős lélektani befolyást gyakorol majd a jelöltségért folytatott harc további menetére.

A mérés, amelynek hibahatára plusz-mínusz 3,4 százalékpont, Joe Biden alelnök esetében, aki még nem döntött arról, hogy beszáll-e a Fehér Házért folytatott küzdelembe, 12 százalékos támogatottságot mutatott ki.

Szerző

Obama mellé álltak a demokrata szenátorok

 Meggátolták az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését csütörtökön ügyrendi szavazáson az amerikai szenátus demokrata tagjai.

A The New York Times szerint ezzel a demokrata honatyák bebiztosították, hogy az elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által júliusban Bécsben megkötött atomalku.

A szenátus 58-42 arányban szavazott a határozattervezet napirendre tűzése mellett, ehhez azonban legalább 60 szavazatra lett volna szükség. Csak négy demokrata szenátor voksolt a republikánusokkal együtt.

Szerző

10 ezer szír menekültet fogad be Amerika - Obama elrendelte a felkészülést

Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy a kormányzat készüljön fel legkevesebb 10 ezer szíriai menekült befogadására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évben - közölte csütörtökön Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest szerint ez a szám azt tükrözi, hogy az Egyesült Államok jelentősen fokozza elkötelezettségét a menekültek befogadása iránt a polgárháború sújtotta országból. Amerikai hivatalnokok szerdán úgy nyilatkoztak, hogy John Kerry külügyminiszter a törvényhozás tagjaival közölte: az Egyesült Államok 2016-ban 70-ről 75 ezerre, vagy annál is többre növeli az általa a világból befogadandó menekültek számát, akik közül legkevesebb 5 ezer szíriai lesz. A The New York Times diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy az amerikai menekültkvóta akár 100 ezer fölé emelkedhet, de ez nem jelenti azt, hogy az akár 30 ezres plusz keretből csak a szíriaiaknak részesülnének.

Earnest a csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a befogadandó szíriai menekültek számának megnövelése jelentős, a kongresszus által jóváhagyandó pénzügyi terhekkel és nemzetbiztonsági óvintézkedésekkel jár majd. A szóvivő ez utóbbiakkal kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy az elnök nem tesz majd kompromisszumokat az amerikaiak és az ország biztonságának kérdésében.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a belbiztonsági tárcának rendszerint másfél-két évre van szüksége egy-egy személy bűnüldözési és terrorelhárítási átvilágításához, annak megállapításához, hogy a menekült jogosult-e a betelepítésre. A szíriai polgárháború több mint négy éve alatt az Egyesült Államok mindössze mintegy másfél ezer szíriai menekültet fogadott be.

Az Amerikába befogadott menekültek legnagyobb csoportjait jelenleg a burmaiak, az irakiak és a szomáliaiak képezik. Washington jövőre hivatalos források szerint a szíriaiak mellett az áttelepítendő afrikaiak számát is növelni kívánja. A dél-vietnami főváros, Saigon 1975-ben történt eleste óta az Egyesült Államok több mint egymillió menekültet fogadott be Vietnamból, Kambodzsából és Laoszból. A későbbi években koszovói albánok és irakiak érkeztek nagy számban a tengeren túlra.

Szerző
Frissítve: 2015.09.10. 23:10