Szijjártó: nettó hazugság a kormányfő állítása

"Nettó hazugság" az, amit Victor Ponta román kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz - hangsúlyozta kedden a külgazdasági és külügyminiszter telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter Victor Ponta arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". Szijjártó Péter szerint nyilvánvalóan a romániai belpolitikai válság és Victor Ponta pozíciójának megrendülése lehet az egyik oka annak, hogy a román kormányfő "ilyen szélsőséges, hazug kijelentésre" ragadtatta el magát. 

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait. Szijjártó Péter nyilatkozatában kitért arra is, hogy Aleksandar Vulin szerb foglalkoztatási miniszter állításával ellentétben Magyarország folyamatosan tájékoztatja Szerbiát arról, mi történik a szerb-magyar határon. A külügyminiszter hangsúlyozta: Ivica Dacicot, a szerb diplomácia vezetőjét szeptember 5-én Luxemburgban, az uniós külügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásának alkalmával tájékoztatta arról az új jogszabályi és fizikai környezetről, amely kedden végül hatályba lépett Magyarországon és a magyar-szerb határon.

A magyar külügyminiszter az európai ügyekért felelős francia államtitkár szavaira is reagált. Harlem Désir vasárnap a TV5 Monde tévécsatornának és a Radio France Internationale-nak adott interjújában elítélte Magyarországot, amiért a kerítés megépítésével tartóztatja fel a migránsokat. Désir szerint Magyarország "ezekkel a szögesdrótokkal egyértelműen kivonja magát az Európai Unió értékeiből, amelyek nem abból állnak, hogy drótkerítéseket építsünk", és biztosan abból sem, hogy ki-ki saját nemzetpolitikáját kövesse.     

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország "a közös európai stratégia mellett tör lándzsát akkor, amikor a népvándorlási kihívások kezeléséről van szó", továbbá Magyarország világos javaslata szerint elsőként a határokat kell megvédeni és minden más kérdés azután következik. Mint hangsúlyozta, Magyarország a schengeni kódexnek megfelelően fogja megvédeni az Európai Unió külső határát. Szijjártó Péter egyúttal megjegyezte, "meglehetősen furcsa bírálatot hallgatni attól az államtitkártól, akinek az országa kerítést épített Calais-nál".

A magyar külügyminiszter teljesen méltatlannak nevezte az Európai Parlament szocialista frakcióvezetőjének, Gianni Pitellának hétfőn Röszkén elhangzott szélsőséges kijelentését, miszerint "a szögesdrótot látva úgy érezte magát, mintha visszatért volna Hitler idejébe". Szijjártó Péter Magyarországgal szemben igazságtalannak nevezte Pitella megnyilvánulását, amely szerinte "túlmegy a jó ízlés minden határán". 

A magyar tárcavezető arra kérte az európai szocialistákat, hogy fejezzék be a Magyarországot lejárató hazugságkampányt, és ne tegyenek olyan méltatlan kijelentéseket, amelyek "emberek millióiban, tízmillióiban keltenek borzasztó fájdalmakat".

Szerző

Felavatták Horn Gyula szobrát az EP-ben - Juncker üzent

Publikálás dátuma
2015.09.15. 18:19
Fotók: Népszava
Gyula nagy magyar, nagy ember, nagy európai volt - mondta Jean-Claude Juncker az Európai Parlamentben (EP), Horn Gyula mellszobrának ünnepélyes avatásán. Az Európai Bizottság elnöke váratlanul tisztelte meg jelenlétével az eseményt, de beszédével is okozott meglepetést. Két szót "kért" csak, ezekkel pedig azonnal a Horn és közte lévő barátság alapját, az ajándék-Unicumot emelte ki.

Beszélt arról, ő ugyan kereszténydemokrata, Horn pedig szocialista volt, de a kettejük közötti beszélgetésekben ezt el tudták felejteni - vagy legalábbis általában - humorizált. Juncker ezzel a jó kapcsolattal, s Horn politikai teljesítményével is indokolta megjelenését az eseményen, a magyaroknak és Horn jelen lévő fiának pedig azt üzente: legyen, legyenek büszkék a volt miniszterelnökre.

Meg kell próbálni segíteni mindenkinek, s szolidaritást gyakorolni, ahogyan Horn Gyula is tette mindig - mondta Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő. Az uniós döntéshozó testület Horn Gyula terme előtt adták ugyanis át ünnepélyes keretek között a volt kormányfő, az MSZP egykori elnöke előtt tisztelgő alkotást. Szanyi, aki nemcsak kezdeményezője volt az uniós mementóállításnak, hanem személyes adományaként maga készíttette el a szobrot, arról beszélt, a jelenlegi hatalomnak bőven lenne miért példát venni Hornról.

Az eseményen részt vett és fölszólalt az EP alelnöke, a román Ioan Pascu, s ifjabb Horn Gyula is. Ott volt az MSZP több volt elnöke és politikusa is, így sokak mellett Mesterházy Attila, Hiller István, Kovács László, valamint Gurmai Zita és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is.

Horn Gyula mellszobrát Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó igazgatója készítette, aki lapunk tiszteletbeli főszerkesztője, Fejtő Ferenc szobrát is megalkotta.

Szerző

Szerbia tiltakozik a menekültek visszaküldése ellen

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba.

"Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek" - jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt. 

"Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában" - mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon.

"Európában az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságáról van most szó" - mondta a szerb külügyminiszter. A migrációs válság elmélyüléséhez nagymértékben az a tény is hozzájárult, hogy az Európai Uniónak nincs közös politikája a menekültek befogadására - szögezte le Dacic.

Lubomír Zaorálek a sajtóértekezleten megerősítette, hogy Csehország továbbra is kitart a visegrádiak egyeztetett álláspontja mellett, és elutasítja a kötelező menekültkvótákat. A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor felajánlotta, hogy Prága kész átadni Szerbiának mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket Csehország európai uniós csatlakozása során szerzett.   

Szerző
Frissítve: 2015.09.15. 17:55