Hagyó-per - Meghallgatták az utolsó tanút

Az utolsó tanút is meghallgatták a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben kedden, az ítélkezési szünet után megtartott első tárgyaláson.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tanúmeghallgatás után okiratokat ismertetett. Ezt követően Antal Attila harmadrendű vádlott, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója órákon keresztül észrevételeket fűzött a bizonyítási eljárásban megjelölt, vele kapcsolatos e-mailekhez.

A tanácsvezető bíró a vádlottak korábban beterjesztett bizonyítási indítványait ismertette, majd mindet elutasította. Homonnai János, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a tárgyalási nap végén jelezte, hogy a tervezett 3 nappal szemben 4 napot kér a bíróságtól perbeszédének elmondására. Az ügyész azzal indokolta kérését, hogy a bizonyítás több mint száz tárgyalási napon keresztül folyt, több mint 30 vádpont van. 

A törvényszék így egy negyedik napot is kijelölt a perbeszéd elmondására. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a per további menetéről szólva közölte: csütörtökön még néhány iratot ismertet a bíróság, majd vádlottak tehetnek észrevételt. Az ügyészi perbeszéd szeptember 22-én, 23-án, 24-én és 29-én lesz.

A bíróság elfogadta a védők közös kérését, így az ügyészi perbeszéd befejezése után egy hónap felkészülési időt kapnak a védői perbeszédek elmondására, amely így október 29-én kezdődik. Ezután a vádlottak még szólhatnak az utolsó szó jogán, majd elsőfokú ítéletet hirdet Hadnagy Ibolya bírói tanácsa. Ez azt is jelentheti, hogy az ítélethirdetés átcsúszhat a következő évre.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától 2011 júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet. A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött. Kecskeméten 2012. június 13-án kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa.

A Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében viszont illetékessége hiányát állapította meg és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez. Ezután a Kúria arról döntött, hogy ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert. Az újrakezdett per első tárgyalását 2014. július 1-jén tartották meg Kecskeméten. Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. 

Szerző
Témák
Hagyó-per
2015.09.15 19:25

Kolumbiai drog-milliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

Publikálás dátuma
2018.11.12 16:10
illusztráció
Fotó: Shutterstock/
35 futár áll bíróság elé: 18 milliárdnyi, drogkereskedelemből származó pénzt hoztak Magyarországra.
Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere hétfőn kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken, számol be az MTI. Az első előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint a 2010-es évek első felében Nyugat-Európából
Magyarországra hozták a drogeladásból származó készpénzt, majd innen különböző számlákra utalták el.
Egy kolumbiai drogkartellel együttműködő vietnami férfi megbízásából az elsőrendű vádlott, egy itt élő egyiptomi férfi és néhány társa szervezte meg a pénz rendszeres összegyűjtését, ide hozatalát, majd magyarországi és szlovákiai bankokból kínai, hongkongi bankszámlákra utalását.
A többtucatnyi futár közül mindig ketten mentek Németországba, Hollandiába, Belgiumba és Spanyolországba, hogy átvegyék a szervezet helyi tagjaitól a 100 ezer és 400 ezer euró közötti készpénzt, és autójuk rejtekhelyére dugva Magyarországra hozzák. A futárok egy-egy útért 30-70 ezer forintot kaptak. Az első- és a másodrendű vádlottnak - az egyiptomi férfinak és feleségének - százmilliós, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak tízmillió forintos nagyságrendű haszna származott a cselekménysorozatból.
Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott összesen több mint 18 milliárd forintnyi, bűncselekményből származó pénz tisztára mosásában vett részt.
A vádirat kitér arra is, hogy a vádlottaknak egyértelműen tudniuk kellett, hogy a pénz bűncselekményből származik és ők bűnszervezetben vesznek részt. Egy másik vádpont szerint
a 35 vádlott közül néhányan sok száz milliós cigarettacsempészésben is részt vettek és ebből százmilliós haszonra tettek szert.
Sajtóinformációk szerint a vietnami férfit az Egyesült Államok hatóságai vonják felelősségre. A hétfői előkészítő tárgyaláson az elsőrendű vádlott védője az eljárás megszüntetését indítványozta, azzal érvelve, hogy pénzmosás előbűncselekménye, a drogkereskedelem - amelyből a tisztára mosott pénz származott - nem kellően alátámasztott, e nélkül pedig a pénzmosás sem állapítható meg. A bíró azonban elutasította az ügyvéd indítványát azzal, hogy a bírói gyakorlat szerint elegendő, ha megalapozottan feltehető az előcselekmény, ráadásul a bizonyítás részeként még vizsgálni fogják ezt a kérdést is. Hétfőn megkezdődött a vádlottak meghallgatása, ők többnyire tagadták bűnösségüket és jelezték, hogy egyelőre nem akarnak vallomást tenni. A büntetőperben várhatóan még több előkészítő ülést tart a Fővárosi Törvényszék, mielőtt az érdemi tárgyalást, a bizonyítást megkezdi.
2018.11.12 16:10

Saját anyjától és nővérétől lopott el 20 millió forintot egy ceglédi férfi

Publikálás dátuma
2018.11.12 15:02

Fotó: ugyeszseg.hu/
Eladták a lakásukat, és a férfi tudta, hová rejtették annak árát. A pénz végül nagyrészt megkerült.
Nem csak azt tudta a férfi, hogy anyja és nővére hol tartják a megspórolt pénzüket, de azt is, a rejtekhelyen közel 20 millió forint található - írja az ügyészség. A sértettek ugyanis idén szeptemberben éppen eladták a házukat. A bűnügy vádlottja segített az eladott lakásból kiköltözni a családjának, de pakolás közben megtalálta és ellopta a lakás árát rejtő fém kazettát.
A férfi a pénz egy részét elköltötte, nagyobb részét pedig egy másik fémdobozba tette, majd azt annak a háznak a melléképületében, ahol lakott, a téglák közé dugta.
A nyomozóknak később egy helyszíni kihallgatás alkalmával maga mutatta meg az elrejtett pénzt. Az így megtalált pénzből a sértettek kára túlnyomórészt megtérült.
A Ceglédi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a két rendbeli lopás bűntettével gyanúsított férfit. 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, és elrendelte a pártfogó felügyeletét. A bíróság ítélete jogerős.
2018.11.12 15:02