Putyin légicsapásokra készül Szíriában

Publikálás dátuma
2015.09.24. 10:29
FOTÓ: Ian Walton/Getty Images
Önálló orosz légicsapásokra készül Szíriában az Iszlám Állam ellen Vlagyimir Putyin, ha az Egyesült Államok elutasítja a Moszkva által felajánlott együttműködési javaslatot, írta a Bloomberg szerdán.  

Oroszország a napokban megerősítette szíriai katonai jelenlétét, fokozta a Bassar el-Aszad elnöknek nyújtott fegyveres támogatást, miközben az Aszaddal tárgyalni nem kívánó nyugati országok arra figyelmeztetnek, hogy a szír elnök megerősítése a régió destabilizálásához vezethet. Orosz diplomáciai források a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkoztak, hogy nőttek annak az esélyei, hogy megállapodás szülessen a terrorizmus elleni közös fellépésről Szíriában. Moszkva arra próbálja rávenni a washingtoni vezetésű nyugati koalíciót, hogy vonják be az Iszlám Állam elleni harcba Oroszországot, Iránt és a szír kormányhadsereget. 

A Bloomberg úgy tudja, hogy Putyin közölte javaslatát a Fehér Házzal. Eszerint az orosz elnök közös katonai fellépést sürget és olyan utólagos politikai rendezést, amelyben Aszad is helyet kap, miközben Washington számára kulcskérdés a szír elnök menesztése.  Amennyiben nem kap választ felvetésére, Putyin önálló katonai akcióba kezdhet, állítja a Bloomberg. 

Szerző

Újabb Szíria-konferenciát sürget Hollande

Genf 3-at sürgetett a brüsszeli csúcson Francois Hollande francia államfő. Hollande azt kérte, hogy a 2012 júniusában illetve a 2014 februárjában, az ENSZ égisze alatt Genfben megszervezett Szíria-konferencia mintájára kerüljön sor újabb egyeztetésre.

„Mindenkit tárgyalóasztalhoz kell ültetni, aki hozzájárulhat a szíriai háború politikai megoldásához”, mondta a francia elnök, arra reagálva, hogy Vlagymir Putyin orosz elnököt be kell-e vonni a rendezésbe vagy sem.

Hollande szerdán az angliai Chequers-ben David Cameron brit kormányfővel is tárgyalt a szíriai politikai rendezés folyamatának dinamizálásának szükségességéről.

Franciaország szeptember 7-én lépett be az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióba, de kizárta a szárazföldi beavatkozás lehetőségét. Azóta a francia vadászgépek rendszeresen végeznek felderítéseket a szíriai légtérben. 

Szerző

Merkel a szíriai elnököt is bevonná a rendezésbe

Angela Merkel német kancellár szerint Bassar el-Aszad szíriai elnököt is be kell vonni a Szíriát több mint négy éve sújtó fegyveres konfliktus megoldása érdekében. 

Az AFP hírügynökség jelentése szerint Merkel a tegnapi brüsszeli csúcson úgy fogalmazott, hogy a példátlan menekülthullámot szülő szíriai háború befejezéséhez több szereplőt be kell vonni. „Nekünk tárgyalnunk kell nemcsak az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, hanem a fontosabb regionális szereplőkel is, mint Irán, és a szunnita országokkal, jelesen, Szaúd-Arábiával is.” 

Szerző