Előfizetés

Szenzációs sikerrel ünnepelte 3000. meccsét a Fradi (Fotók!)

Publikálás dátuma
2015.10.04. 14:30
FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM
Története háromezredik bajnoki meccsén a Ferencváros otthon 2-1-re nyert a Bp. Honvéd ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójának szombat esti zárómérkőzésén. A fő képre kattintva galéria nyílik!

Az előző bajnoki kudarcát egy nap híján egy évvel ezelőtt, 2014. október 4-én, Diósgyőrben elszenvedő FTC jó sorozata a mai sikerrel tovább tart: immár 31 NB I-es találkozót számlál a veretlensége, és hazai pályáján, a Groupama Arénában továbbra sem kapott ki.

FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM

Ferenc pápa szerint ez az emberiség súlyos drámája

Publikálás dátuma
2015.10.04. 14:19
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
A mai társadalom kórrajzát vázolta fel Ferenc pápa a vasárnap a Szent Péter bazilikaban bemutatott misén, amellyel megnyitotta a családról szóló rendes püspöki szinódust.

A szinóduson részt vevő 270 püspökkel együtt bemutatott misén Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az egyház ítélkezés helyett nyitott ajtókkal várja és fogadja be a sérült családokat. A pápa megerősítette a házasság felbonthatatlanságának római katolikus tanítását.

Az egyházfő kijelentette: a mai társadalom egyre kevésbé képes tartós párkapcsolatokat kötni. "A tartós, hűséges, lelkiismeretes, stabil és gyermekáldástól kísért szeretetet nevetségesnek tüntetik fel és úgy tekintenek rá, mintha elmúlt korok hagyatéka lenne" - hangoztatta Ferenc pápa. Ellentmondásnak nevezte, hogy a legfejlettebbnek tartott társadalmakban a legalacsonyabb a népességszaporulat, a legnagyobb az abortusz, a válás, az öngyilkosságok aránya, valamint a környezetszennyezés is. 

A házasság intézménye az egoizmussal teli társadalmat félelemmel tölti el, de a mai ember is vágyódik a "valódi szeretetre", "a házasság nem utópia" - tette hozzá a pápa. 

Ami a kortárs család szerepével és problémáival foglalkozó püspöki szinódust illeti, Ferenc pápa kijelentette, hogy az egyház nem ítélkezik, hanem "tábori kórházként" és "jó szamaritánusként" ápolja a "sebzett emberiséget". Arra kérte a püspököket, hogy tanácskozásukon az igazság keresését a szeretettel párosítsák. 

Ferenc pápa rámutatott arra, hogy a mai emberiség nagyon erősnek érzi magát, viszont súlyos drámája a magányosság. A magukra hagyott időseket, az özvegyeket, a házastársuktól elhagyott nőket és férfiakat, a háború és üldözés elől menekülő migránsokat említette, azokat, akik úgy érzik, senki sem érti és hallgatja meg őket, a "selejt kultúráját" hirdető fogyasztói társadalom áldozataivá váló fiatalokat. "A globalizált világban, ahol egyre több a luxusotthon és felhőkarcoló, egyre kevesebb az otthon és a család melege" - jegyezte meg. 

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a társadalom ne magába zárkózó erőd legyen, hanem befogadó családok alkossák. Hozzátette: "fájdalmas boldogtalan, a szegénység és a háborúk elől menekülő gyermekeket látni, akik ajtóinkon kopogtatnak, szívünkhöz szólnak, segítségünkért könyörögve". A püspökök tanácskozását hétfőn Ferenc pápa nyitja meg a vatikáni szinódusi teremben. A szinódus október 25-ig tart.

Nagy bajban a Tesco

Publikálás dátuma
2015.10.04. 14:02
FOTÓ: Oli Scarff/Getty Images
Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint meredeken romló eredményekről ad számot jövő héten esedékes beszámolójában a Tesco.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap piaci forrásainak várakozása szerint a legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat működési szintű eredménye a cég idei pénzügyi évének augusztussal zárult első felében valószínűleg nem érte el a 400 millió fontot (170 milliárd forint). A tavalyi azonos időszakról a szupermarket-hálózat 916 millió font működési eredményt jelentett.

A Cantor Fitzgerald pénzügyi szolgáltató cég egyik szakelemzője azt jósolta, hogy a Tesco szerdai beszámolójában legfeljebb 330 millió fontos féléves eredmény szerepel majd. Az elemző a brit lapnak elmondta: ez egyben azt is jelenti, hogy a Tesco egész évi működési eredménye egymilliárd font alatt lehet, miközben "több mint 17 milliárd font adósság kiált átstrukturálás után (...) Hogy fogják törleszteni ezt az adósságot, ha egymilliárd fontot sem termelnek?".

Az HSBC bankcsoport egyik elemzője azonban, aki 385 millió font működési eredményt jósolt a Tesco pénzügyi évének első felére, úgy vélekedett, hogy hosszú távon a Tesco kerül ki győztesen a brit piacon versengő nagy szupermarket-hálózatok vetélkedéséből, mivel puszta súlyánál fogva képes lesz jobb megállapodásokat kötni beszállítóival.

A Tesco a tavalyi teljes pénzügyi évét évszázados történetének eddigi legrosszabb eredményével zárta: a vállalat a vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014-2015-ről. A Tesco vezérigazgatója, Dave Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és a múlt hónapban bejelentette, hogy 4 milliárd fontért eladja dél-koreai üzlethálózatát.

A Tesco - a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - tavaly rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálattal súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött. A cég egy éve bejelentette, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (115 milliárd forinttal) becsülte túl.

A Tesco átfogó vizsgálatot indított a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecsléseket, emellett a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) bűnügyi eljárást is indított a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

A Tesco nemrégiben, egy köztes eredményjelentésben közölte, hogy Közép-Európában jórészt befejeződött az eddig országonként fenntartott vállalatvezetési csoportok egyesítése egyetlen regionális vezetési központtá. A cég ettől jelentős megtakarítást vár, és közleménye szerint ezt fogyasztói termékkínálatának fejlesztésére fordítja.