Előfizetés

Újabb milliárdokat ölnek a közmédiába

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:03
FOTÓ: Népszava
A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján az Orbán-kormány 2011 és 2015 között 432 milliárd forint közpénzt fordított a közmédiára - szedte össze az ATV. Jövőre ez az összeg a költségvetési törvény módosítása szerint további 77 milliárddal egészül majd ki, és ehhez jön hozzá a nemrég felvetett 42 milliárdos hitelátvállalás - a módosítás általános vitája tegnap zajlott a parlamentben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) indoklása szerint az idei változások a köztévé háza táján eleve növelték kiadásokat, ami veszélybe sodorta az adósság törlesztését. A hitelátvállalással egy időben az MTVA visszaadja a nála - pontosabban a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló - lévő ingatlanokat az államnak - tudta meg a Világgazdaság. Mindez térítésmentesen történne, tehát piaci ingatlanértékesítéséről nincs szó. Azt még nem sikerült megtudni, hogy pontosan mely ingatlanok átadásáról lenne szó. Az MTVA ugyanis jelentős ingatlanvagyonnal bírhat, hiszen a közmédia állítása szerint a vagyonátadás során átvett ingatlanokat pályáztatás útján, a nemzeti vagyonról szóló törvény előírásainak megfelelően igyekszik bérbe adni, s jelenleg tizenöt önálló ingatlan vár ilyen módon hasznosításra. Az állami segítségnek „hála” a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 9 milliárddal költhet többet tartalom-előállításra. Az MTVA korábban azt közölte, hogy a március óta működő, megújult M1 hírcsatorna és az M4 Sport elindítása az idén mintegy 10 milliárdba került, jövőre pedig nagyjából másfélszer ennyibe fog kerülni.

Az MTVA 2012-ben 63 milliárd forintos hitelcsomagot vett fel négy banktól, részben a Kunigunda utcai székház megvásárlására, részben a korábbi hitelek kiváltására. A közmédia eddig sem volt olcsó az adófizetőknek, az idén mintegy 80 milliárd forint közpénzt emészt fel. Az idevágó törvényjavaslatból az is kiderült, a két országos kereskedelmi televízióval évekkel ezelőtt kötött megállapodás szerint az általuk fizetett médiaszolgáltatási díjból az MTVA is részesül. Bár a TV2-től és az RTL Klubtól származó 155 millió forint elenyésző része a közmédia bevételének. Ehhez képest jelentősebb tétel a Class FM-et is működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. 461,9 millió forintos hozzájárulása a finanszírozáshoz.

Parlamenti vitanap lesz a menekültekről

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:02

Nemzeti konzultációs központot állítana fel Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető leendő miniszter, akinek személyére hivatalosan még nem is tehetett javaslatot Orbán Viktor, az M1-nek tegnap a központ felállítását azzal indokolta, az elmúlt öt évben a legfontosabb ügyekben akkor tudtak jó döntést hozni, ha előtte megkérdezték az embereket.

A majdani miniszter ismét elmondta, a brüsszeli bevándorlás-politika megbukott, helyette valami újra, szigorúbb szabályokra, illetve elsősorban a határok megvédésére van szükség. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök "szövetségeseket" keres a schengeni határ megvédésében, például ezért járt Ausztriában is. Ami miniszteri kinevezését illeti, arra azt követően kerülhet sor, hogy az Országgyűlés, várhatóan jövő hétfőn elfogadja a Miniszterelnöki Kabinetirodáról szóló törvényt, majd a miniszterelnök felkéri őt erre a posztra. Lázár Jánossal mindig jól tudtak együtt dolgozni és erre számít a továbbiakban is, hiszen mindenkinek, de leginkább az országnak az az érdeke, hogy a kormány jól tudja végezni a munkáját.

Kirakathonvédok?

A határon szolgálatot teljesítők egy részét csupán "kirakatból" rendelik ki, hogy a köztévé felvételt készíthessen róluk teljes menetfelszerelésben - állította egy a helyzetre rálátó forrásunk hozzátéve, hogy a snittek elkészülte után sok egység "azonnal mehet is haza". Ez elsőre hihetetlennek tűnhet, de azok után, hogy a közmédia híradója pár napja beszámolt arról, hogy egy zákányi óvodáscsoport énekkel és rajzokkal köszöntötte a határon szolgáló katonákat, nem is annyira elképzelhetetlen. Eközben plusz pénzt követel a Vasutasok Szakszervezete (VSz) a menekültek szállításában rendszeresen résztvevő több száz vasutasnak - közölte a szervezet.

Nemzeti hazugságközpont létrehozását sürgeti Rogán - véli az Együtt. Az ellenzéki párt szerint az újdonsült propagandaminiszter nem árul zsákbamacskát: már első interjújában bevallotta, hogy új tárcájának két feladata lesz. Egyrészt az, hogy közpénzből hazudjon a magyar polgároknak és manipulálja őket, illetve, hogy a milliárdos kampányok útján fizesse a fideszes haverokat. Az Együtt felszólította a Fideszt, ne állítsák fel a központot, és ne herdálják a magyar polgárok pénzét.

Bár a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, a maga 25 milliárdos keretével Rogán minisztériumához kerül, a migrációs helyzettel kapcsolatos belföldi tájékoztatási feladatok ellátására, a "megélhetési bevándorlással kapcsolatos aktuális feladatok megvalósításához szükséges", korábban elkülönített 1 milliárd 16 millió forintból Lázárnak kell átcsoportosítani 381 milliót. Ezzel Orbán bízta meg a Miniszterelnökség vezetőjét.

Ami a menekültügyet illeti, Kósa Lajos bejelentette, parlamenti vitanapot kezdeményeznek az Európai Bizottság által kezdeményezett kvótarendszerről. A frakcióvezető szerint erre azért van szükség, mert kedden, az Orbán Viktornál tartott pártközi egyeztetésen a kvótarendszerrel kapcsolatban a baloldali ellenzék nem tudott konkrét választ adni. A menekültek kötelező elosztása súlyosan sérti a nemzeti szuverenitást, ezért azt javasolják majd a Háznak, hogy emiatt forduljanak az Európai Unióhoz. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra emlékeztetett, a szlovák parlament eljárást kezdeményezett a kvótáról szóló döntés ellen, és felhívta az európai országok parlamentjeit, csatlakozzanak hozzá, amit a szlovének már meg is tettek.

Eközben az idei költségvetés módosításáról kezdett tárgyalni az Országgyűlés. A javaslattal, amely növelné a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát, 60 milliárd forintot csoportosítanak át a menekültügy kezelésére.

Tegnap kiderült, Bakondi György valószínűleg nem mondott igazat a horvát-magyar határon szeptember 18-án történt incidensről, legalábbis Pintér Sándor parlamenti válasza szerint. A belügyminiszter azért szólalt meg az ügyben, mert a PM-es Szabó Tímea írásban megkérdezte tőle, "Ki hazudott a horvát határon történtekről". A miniszterelnök biztonsági főtanácsadója szeptember 18-án este, amikor a horvátországi Pélmonostorról elkezdték a magyarországi Magyarbólyra vonatoztatni a menekülteket példátlannak nevezte, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Közölte, a vonatot lefoglalták, a mozdonyvezetőt őrizetbe vették, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték. Bakondi állítását az állítólagos lefegyverzésről már másnap cáfolta a rendőrség, Pintér a képviselőnek most megírta, hogy a menekültekkel teli vonat vezetőjét és személyzetét előállították, a szerelvényt kísérő horvát rendőröket viszont csak igazoltatták, és visszakísérték a horvát határig. Lefegyverzésre nem volt szükség, mert a horvátoknál nem volt lőfegyver.

Rendszerszinten sérthetnek egy sor nemzetközi és EU-s alapelvet a szeptember 15-én hatályba lépett magyar menekültügyi intézkedések. Ez abból a levélből derül ki, amelyet Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke küldött a magyar kormánynak, és amely Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő birtokába került. Az előzetes elemzések alapján problémák vannak a menekültkérelmek mérlegelés nélküli, automatikus visszautasításával, a megfelelő jogorvoslat, az anyanyelvi lehetőségek és a gyermekekre vonatkozó különleges rendelkezések hiányával, a határátkelők lezárásával és a hadseregnek nyújtott széleskörű jogosítványokkal. Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője tegnap megerősítette, hogy a Bizottság úgynevezett adminisztratív levelet küldött Magyarországnak, amelyben a migrációs válság miatt szeptemberben életbe léptetett jogszabály-módosításokról kér felvilágosítást. A kormánynak két hete van arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire, majd a válasz alapján a testület párbeszédet kezdeményez a magyar hatóságokkal.

Az EU belügyminiszterei több százezer migráns kiutasításáról szóló tervezetet fognak megvitatni Brüsszelben. Erről a The Times brit napilap írt internetes felületén. A lap szerint a 2015 első felében az Unió területére belépett menekültek közül várhatóan 400 ezernek a menedékkérelmét utasítják el az uniós hatóságok. Brüsszel azzal fenyegeti Nigert és Eritreát, hogy visszavonja a segélyeket, a kereskedelmi megállapodásokat és a vízumegyezményeket a két országgal, ha elutasítják állampolgáraik visszafogadását.

Tisztcserék a tárcáknál

Répássy Róbert reméli, később ismét dolgozhat majd igazságügyi, törvényalkotási területen, mert ezt szereti csinálni. A fideszes politikus erről tegnap beszélt az M1-en. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának a hírek szerint azért kell posztjáról távoznia, mert megkérdőjelezte a kormányoldal menekültügyben folytatott politikájának helyességét. Kétségbe vonta, hogy szükség van az illegális határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítására. Répássy képviselőként dolgozik tovább. Az Emmiből Schmitt Pál emberét ebrudalták ki. Kiss Norbertet szeptember 30-ai hatállyal mentették fel helyettes államtitkári tisztségéből. A távozó helyettes államtitkár 2003-tól dolgozott Schmitt mellett, a volt köztársasági elnököt az Európai Parlamentbe is követte. Zombor Gábor, aki augusztus 27-én személyes és családi okokra hivatkozva távozott az egészségügyért felelős államtitkári székből, mostantól Hirt Ferencet váltja az Országgyűlés Népjóléti bizottságában, amelynek korábban az elnöke is volt. Az államtitkár utódát hivatalosan máig nem nevezték meg, a kormányközeli Magyar Idők szerint Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója váltja Zombort.


A horvát államfő Budapesten: árnyék vetült a kapcsolatokra

Kínosan kerülte a magyar és a horvát államfő, hogy a két ország miniszterelnöke közötti feszültségről beszéljen a nyilvánosság előtt tegnap, amikor a Sándor-palotában találkoztak. Kolinda Grabar-Kitarovic, akit Áder János hívott meg Budapestre, a négyszemközti megbeszélés után annyit mondott, az utóbbi időben mintha árnyék vetült volna a magyar-horvát kapcsolatokra, de magyar kollégájával egyetértettek abban, hogy a migrációs válság nem ronthatja el a két ország viszonyát. Amikor Ádert a menekülteket szállító, és három hete Magyarbólynál lefoglalt vonatról kérdezték a köztársasági elnök közölte: azt hitte, a szerelvény már régen visszakerült Horvátországba, és reméli, hogy ez mielőbb megtörténik. Remélhetőleg ez lesz a legsúlyosabb probléma a kétoldalú kapcsolatokban a jövőben - fogalmazott. A találkozót követően Áder felmondta a fideszes leckét, amely szerint az uniós kvótarendszer nem jelent megoldást, világkvótákra van szükség, hiszen más országok is alkalmasak menekültek befogadására Kolinda Grabar-Kitarovic szerint ez a krízis hosszú ideig elhúzódó gondokat jelent, a megoldás a térségbeli szegénység felszámolása, az Iszlám Állam tevékenységének megszüntetése lehet. A horvát államfőt fogadta Kövér László Házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is.

Már nyolc hónapos a nyílt színi Simicska-Orbán harc

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:00
A Közgép dolgozott a Margit híd felújításán is FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Éppen nyolc hónap telt el azóta, hogy Simicska Lajos nyilvánosan is nekiment egykori barátjának, Orbán Viktornak. A háború, mely teljesen átrendezte a hazai média- és közbeszerzési piacot, nem csillapodott az utóbbi hetekben sem, csupán a heves kezdet után egyfajta "hidegháborúvá" alakult át. Mialatt a Fidesz egykori pénztárnoka inkább 2017-ig kivárna, a kormányoldal nem tétlenkedik: Andy Vajna és Habony Árpád serényen építi az új kormánypárti médiabirodalmat, a Közgép Zrt. pedig a jogi viták ellenére sorra esik el a korábban csont nélkül vitt közbeszerzésektől.

Április 30. Kiderült, hogy a Közgép február óta nem nyert egyetlen közbeszerzést sem, pedig öt tenderen is elindultak.

Május 5. Kísérteties hasonlósággal mondott fel a Magyar Nemzet ötfős sportrovatának összes tagja, mint ahogyan még 2004-ben ugyanők a Népszavától távoztak - egyébként épp a Nemzethez. Ballai Attila rovatvezető és lapszerkesztő, Deák Zsigmond, Fábik Tibor, Ch. Gáll András és Novák Miklós újságírók a Napi Gazdasághoz igazoltak.

Május 7. Kormányközeli forrásokra hivatkozva a Figyelő megírta, hogy Orbán még idén eltávolítana minden Simicskához köthető állami vezetőt, s ez a folyamat már hónapokkal korábban elkezdődött.

Május 8. Balog Zoltán sem nyilatkozott a Hír Tv-nek. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, ha őt érné olyan sérelem, mint a bajtársát, azaz Orbánt, akkor a miniszterelnök sem nyilatkozna a sértő fél televíziójának. Eközben sajtóhírek szóltak arról, Simicska a Nemzeti Adó és Vámhivatalon és az azt akkor még vezető bizalmasán, Vida Ildikón keresztül akar visszavágni Orbánnak: a hírek szerint Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadót és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is vizsgálta az adóhatóság.

Május 19. Lemondott posztjáról Németh Miklós, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, aki a Közgép Zrt. vezérigazgatója is. Egy Vs.hu-n május 12-én közölt interjúban még azt mondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Simicska-Orbán viszonyban háborús front alakuljon ki valamelyik magyar sportágban, még annak ellenére sem, hogy a jégkorong-válogatott mellett a szintén remekül szereplő veszprémi kézilabdacsapat is inkább a Közgép felé húz.

Május 30. Nyerges Zsolt, Simicska üzlettársa, a Közgép Zrt. vezetője több forrás szerint végleg elhagyja az országot. A Szolnokon élő milliárdos ugyanakkor a Népszabadságnak aznap azt mondta, hogy "a történetből egyetlen motívum igaz: valóban az Egyesült Államokba költözik a családom, de mindössze egyetlen évre". Nyerges állította, semmilyen más tevékenységét, és hazai érdekeltségét nem érinti a költözés.

Június 10. A Közgépet kizárta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egy felüljáró felújítására írt ki közbeszerzésből, mert szerintük túl olcsó ajánlatot adott. Az ajánlatokat még februárban nyitották ki, ezután 60 nap alatt lehetett volna döntést hozni a győztesről, ám a határidőt még két hónappal kitolták, a győztes pedig végül az A-Híd-Strabag páros lett.

Június 12. Hosszú idő után Simicska Közgépje nyerte a Nagykanizsát elkerülő út megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást. A vs.hu cikke szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 1,8 milliárd forint környékére saccolta az árat, és a pályázók többsége - köztük a Duna Aszfalt is - hasonló összegű pályázatokat adtak be, ám a Közgép jelentősen aláígért a konkurenciának, hiszen végül 1 milliárd 343 millió forintért vállalták az út megépítését.

Június 17. "Amíg az önök tulajdonosa az, aki megsértette a miniszterelnököt, aki jó barátom, addig önöknek nem tudok nyilatkozni" - mondta egy szakmai rendezvényen a Magyar Nemzetnek az emberi erőforrás-miniszter Balog Zoltán.

Június 18. A Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba kezdeményezte munkaviszonyának 2015. június 29-i hatállyal, közös megegyezéssel történő megszüntetését, és egyben lemondott minden MVM Csoportban betöltött tisztségéről. A hvg.hu szerint azért kellett mennie, mert Simicska köréhez tartozik.

Június 24. Sánta Jánoshoz, a Continental Dohányipari Csoport elnökéhez került a Napi Gazdaság kiadójának 49 százalékos tulajdonrésze. Bár az üzletember tagadta, hogy bármilyen barátság lenne közte és a miniszter között, mégis Lázár legszűkebb környezetéhez sorolják a vállalkozót.

Június 30. Leváltották Szentpétery Kálmánt, a Szerencsejáték Zrt. elnök vezérigazgatóját. Szentpétery mielőtt 2010-ben átvette a Szerencsejáték Zrt. vezetését, mintegy 11 évig volt a Simicska-Töröcskei tulajdonban lévő BÁV Zrt. vezérigazgatója. A Szerencsejáték Zrt. új vezérigazgatója Braun Márton lett, aki az előző ciklusban még a Fidesz országgyűlési képviselője volt.

Július 6. Az MKB Bank nem támogatja tovább a Simicska-közeli veszprémi kézilabdacsapatot. A csapat másik szponzora, a Magyar Villamos Művek Zrt. is "átgondolja szponzorációs tevékenységeit" - derült ki, miután korábban Simicska neve lekerült Orbán kedvenc focicsapatának, a Puskás Akadémiának támogatói közül.

Fotó: Szalmás Péter

Fotó: Szalmás Péter

Július 17. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) három évre kizárta a Közgépet minden közbeszerzési eljárásból, mert szerintük hamis adatot szolgáltatott egy eljárásban. A Közgép bírósághoz fordult a döntés miatt, szerintük ugyanis a határozat nemcsak téves, de több uniós jogszabályt is sértett. Ám a lehetséges jogorvoslatnak nem volt halasztó hatálya, vagyis amíg a bíróság nem hoz olyan döntést, ami esetleg kedvez Közgépnek, addig a cég semmilyen közbeszerzési eljárásban nem indulhat.

Július 20. Már nem Vida Ildikó a NAV elnöke. A máig Simicska egyik legfőbb bizalmasaként számon tartott Vida még május 20-án benyújtotta felmondását Orbánnak, de csak ekkor járt le két hónapos felmondási ideje. "Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek" - írta búcsúlevelében.

Július 25. Majd negyedmilliárddal kevesebbért fejlesztette volna a Közgép a győr-gönyűi kikötőt, mégis a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó.

Július 30. Kiderült, hogy kormányzati körök megkeresték a Simicska-birodalom vezetőségét, mert meg akarták vásárolni a Heti Választ. A vállalkozó azonban kijelentette: nem ad el semmit, nem tesz gesztust Orbán felé, az orgánumait pedig hosszú távon kívánja fenntartani.

Augusztus 7. A Közgép a Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult a KDB tiltóhatározatával szemben.

Augusztus 8. Két kormányközelinek számító ügynökség és egy multinacionális vállalat nyerte a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) 25 milliárdos reklámtenderét. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Inter Media Group Kft. (IMG) meg sem próbálta elnyerni a megbízásokat, holott az előző ciklusban ez volt a kormány "kedvenc ügynöksége" - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly 5,7 milliárdért adott nekik megbízást.

Szeptember 16. Újra indulhat közbeszerzési pályázatokon a Közgép, miután a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felfüggesztette az építőipari céget a közbeszerzésektől eltiltó határozat végrehajtását. Az indoklás szerint a hároméves eltiltás nemcsak a vállalatnak okozna súlyos károkat, hanem a közpénzek hatékony felhasználására is hatással lenne, így az azokhoz fűződő közérdek súlyos sérelmét is okozná. A vállalat keresetének tárgyalását a testület október elsejére tűzte ki.

Szeptember 17. "Úgy gondolom, hogy ez egy politikai akció része, és örülök annak, hogy a bíróság megfelelő döntést hozott" - mondta a Klubrádiónak Simicska a bírósági döntés után. A vállalkozó arra is utalt, hogy a médiabirodalmát is folyamatosan támadják. Arról már az Index kérdezte, hogy valóban vége-e a háborúskodásnak és a kibékülés útjára léptek-e a kormányfővel, mire Simicska visszakérdezett: "ki az az Orbán Viktor?". Utalt arra is, hogy sok mindent mondana, "de még nincs itt az ideje". Információink szerint a vállalkozó 2017-ben veszti fel a kesztyűt, mert a menekültügy körüli médiafigyelem miatt most szerinte értelmetlen egy újabb támadás.

Szeptember 18. Elindult Habonyék kormánypárti portálja, a 888.hu, amelynek főszerkesztője G. Fodor Gábor lett.

Szeptember 22. Fiatalosabb arculatra váltott a HírTv, valamint a műsorstruktúrát is átdolgozták, és több szakembert "átcsábítottak" a közmédiából. A vezetőség a megújulástól a csatorna nézőtáborának bővülését várja. A váltás oka az is lehet, hogy a HírTv készül arra az eshetőségre, hogy új konkurenst kap, amennyiben Andy Vajna megvásárolja a Tv2-t.

Szeptember 24. Kiderült, bár a bírósági határozat elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, a Közgép még mindig a közbeszerzésből kizártak listáján szerepel a KDB honlapján, így hivatalosan nem indulhat közbeszerzéseken.

Szeptember 30. Egyoldalúan szerződést bontott a fővárosi közgyűlés Simicska reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel. A testület döntése értelmében a kontraktust október 31-ével mondják fel, és egyben felszólítják a céget, hogy bontsa el mind a 761 budapesti hirdetőoszlopát. Eközben az is kiderült, hogy november 26-ra halasztották a per tárgyalását, amelyet a Közgép Zrt. indított az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a KDB ellen.