Emlékbizottságot hoznak létre az 1956-os emlékévre

A kormányhatározat szerint a kabinet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző szervként az 2015. október 23-ától 2017. június 16-ig terjedő időszakra hoz létre emlékbizottságot. 

A bizottság például javaslatot tesz a kormánynak az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok szervezésére, emléktáblák és emlékhelyek létrehozására, emlékművek állítására, dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilm készítésére, és könyvek, tudományos feldolgozások, kutatások, oktatási anyagok kiadására. Elvárás továbbá, hogy különös figyelmet fordítson a testület az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt tanúsított lengyel társadalmi szimpátiára és segítségnyújtásra.

A bizottság elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, társelnöke pedig Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztos. Az emlékév fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt fideszes parlamenti képviselő.

A szervezet állandó tagja a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, külgazdasági és külügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; a kormány felkérte továbbá tagnak a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökét.

Szerző

A Hír TV vezérhelyettese élesen bírálta a köztévét

A kormány „hisz a demokrácia alapértékeiben, így a független és szabad sajtóban is”, ezért viszszautasítja a Hír Tv vezérigazgató-helyettesének utalásait arra, hogy a kormányzati kommunikáció befolyásolta a témákat és azok feldolgozását is a televízióban.

A Kormányzati Információs Központ így reagált Tarr Péter a Kreatívnak adott interjújára. Szerintük a Hír Tv vezetése ilyen manőverekkel próbálja újrapozicionálni magát. Az interjúban Tarr arról beszélt, hogy a kormány emberei korábban hetente eligazítást tartottak a csatorna szerkesztőségében. „Ez február 6-ával megszűnt”, amit egyfajta „felszabadulásként” éltek meg a szerkesztőségben.

Szerző

Botka szerint nincs mit ünnepelni

Publikálás dátuma
2015.10.08. 22:52
FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Húsz éven át, 1990-2010-ig együtt ünnepeltük szeptember 30-án pártállástól függetlenül az önkormányzatiság napját, most azonban nincs, mit ünnepelni, mondta Botka László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

A szocialisták választmányi elnöke, szegedi polgármester szerint a kormány alattvalónak tekinti az önkormányzatokat. Botka azt mondta, az önkormányzatiság jogának vissza kell kerülnie az alaptörvénybe. A politikus az iskolák államosítását emelte ki, amely szerinte jól mutatja, hogy semmiféle minőségi javulást nem hozott a változtatás, csak rosszabb lett a helyzet az oktatásban. A kormány az adósságkonszolidációval úgy mentette meg az önkormányzatokat, ahogy a magánnyugdíjuktól mentette meg az embereket. A feladatok átcsoportosításával 500 milliárdot vett ki a kormányzat az önkormányzatok zsebéből.

Szerző