Előfizetés

Feljelentették Angela Merkelt

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember elején hozott döntés miatt feljelentette Angela Merkel német kancellárt pénteken az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli német politikai erő.

Alexander Gauland, a párt egyik alelnöke berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az AfD megítélése szerint a kancellár "úgy tevékenykedett, mint egy embercsempész", amikor a Magyarországról elindult menedékkérők ezreit ellenőrzés, regisztráció nélkül beengedte Németországba.

Az AfD a konzervatív CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedő, euroszkeptikus, a gazdaságban liberális elveket hirdető pártként indult 2013-ban, és legfőbb témája az euróövezeti válság kezelésének bírálata volt. A 2013 őszén tartott Bundestag-választáson nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot - a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg - , és az idén nyáron az irányzatok belső harcában szétszakadt.

A pártot a széles körben jobboldali populistaként jellemzett irányzat vitte tovább, amely elsősorban a menekültválságra összpontosít és hevesen bírálja a kormány menekültpolitikáját.

Az AfD népszerűsége emelkedik, a legutóbbi adatok szerint országos támogatottsága elérte a 7 százalékot, és az ország keleti részén, a volt NDK területén már 12 százalékon áll.

Tragédia! Újabb lövöldözés volt egy amerikai egyetemen

Lezárták a rendőrök pénteken a houstoni Texasi Déli Egyetem (TSU) területét, miután egy fegyveres két emberre rálőtt a kollégium környékén.

A Houston Chronicle című napilap online kiadása szerint a sebesültek egyike életét vesztette. A támadót elfogták, de személyazonosságát és indítékát hivatalos nem közölték. A TSU hagyományosan egy feketék által látogatott egyetem.

Előzőleg, péntekre virradóra egy verekedés nyomán lövések dördültek az arizonai Flagstaff egyetemén: egy 18 éves hallgató, - sajtóértesülések szerint Steven Jones, aki a közösségi médiában több fegyveres fotót osztott meg önmagáról  - egy embert megölt és további hármat megsebesített, amikor a parkolóban diákok két csoportja között verekedés robbant ki. A négy áldozat ugyanannak a diákkörnek a tagja volt.

A két egyetemi fegyveres támadás azon a napon történt, amikor Barack Obama elnök az Oregon állambeli Roseburgbe látogatott, ahol egy szélsőséges nézeteket valló ámokfutó kilenc emberrel, majd magával is végzett a helyi főiskolán.

Az Egyesült Államokban szenvedélyes társadalmi vita folyik a lőfegyverek tartásának és beszerzésének szigorításáról, amióta 2012. december 14-én egy ámokfutó huszonhat emberrel - köztük húsz kisgyerekkel - végzett a Connecticut állambeli Newtown egyik általános iskolájában.

"Válaszútnál Európa" - Követelik a menekültáradat megfékezését

Németországban a menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) két meghatározó vezetője, Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.

A két politikus a Der Spiegel című hírmagazin szombati, digitális formátumban péntek este kiadott számában közölt vendégkommentárban hangsúlyozta, hogy a menekültválság kezelésében erősíteni kell a "realizmust", és nem szabad megfeledkezni a lakosságnak a válságtól függetlenül jelentkező gondjairól.

Az alkancellár és a külügyminiszter kifejtette: társadalmi szakadást idézhet elő, ha mindig csak a médiában erőteljesen megjelenő két álláspont, az Angela Merkel-féle "sikerülni fog" és a menekült- és idegenellenes erők jelszavaként számon tartott "a hajó megtelt" körüli térben zajlik a vita a válságról.

Inkább egy "őszinte vitát" kellene indítani "a folyamatok alakításának valós lehetőségeiről", és a "bizakodás mellett realizmusra" is szükség van. Szembe kell nézni azzal, hogy Németország nem tud tartósan évente egymilliónál is több menekültet befogadni és integrálni, ezért mindent meg kell tenni, hogy "ismét csökkenjen" az országba érkező menedékkérők száma.

"Politikánknak csak akkor lesz tartós támogatottsága, ha nem terheljük túl az emberek segítőkészségét", és ha a menekültválság miatt nem alakul ki az az érzés, hogy a kormány elhanyagolja a német lakosságot és nem veszi komolyan "nagyon is valós igényeit és problémáit" - figyelmeztettek az SPD-s vezetők.

A kormány útnak indította a menekültügyi rendszer mélyreható átalakítását célzó reformokat, de a "nemzetközi, különösen pedig az európai megoldásokon" is kitartóan és határozottan kell dolgozni. Meg kell erősíteni a meggyőződést, hogy a "nemzeti önzés nem jelent kiutat, de a közös cselekvés mindenkinek hasznos". A 120 ezer menekült európai uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés "jó, de nem elégséges", ezért tovább kell haladni a tartós elosztási rendszer felé - írta Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier.

Az EU-nak vannak működőképes intézményei, de ezek nincsenek felkészülve a jelenlegi menekültáradat kezelésére. Ezért meg kell erősíteni a Frontexet, az uniós határvédelmi szervet, és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) fejlesztésével ki kell építeni egy "közös menekültügyi hatóságot".

Az uniós megoldások azonban csak akkor lesznek hatásosak, ha sikerül megállapodásra jutni az EU szomszédságában fekvő "kulcsállamokkal", mindenekelőtt Törökországgal. Ebben a törekvésben az Európai Bizottság tevékenységét kétoldalú migrációs párbeszéddel kell kiegészíteni, és támogatni szükséges a menekültek nagy részét befogadó államokat, Törökország mellett Jordániát és Libanont - tették hozzá az SPD vezetői. Hangsúlyozták, hogy a legnagyobb és leghosszabb távú feladat a menekültválságot kiváltó okok kezelése. 

Minden erővel törekedni kell a közép-keleti és észak-afrikai válságok rendezésére, és ehhez Oroszországgal is tárgyalni kell - írta az alkancellár és a külügyminiszter. Hozzátették, hogy meg kell akadályozni a szíriai állami intézményrendszer maradványainak teljes összeomlását, és újabb szíriai menekülthullámok megindulását Németország felé.

Európa "válaszúthoz érkezett". Kialakulhat belőle egy kontinens, amelyen "ismét elválasztják egymástól az embereket a határsorompók, a kerítések és a nemzeti egoizmusok", de egy olyan földrész is, amely szakít az illúziókkal, és közösen birkózik meg a kihívásokkal - írta Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier.

A német szociáldemokraták nehéz helyzetbe kerültek a menekültválság miatt, mert a menedékkérők és menekültek elhelyezése, ellátása elsősorban a tartományok feladata, és az SPD a 16 tartomány közül 14-ben kormányon van, és 9 tartományt szociáldemokrata vezetésű kormány irányít.

A tartományi kormányokban dolgozó SPD-s politikusok körében érezhetően erősödik az aggodalom a menekültválság miatt, és egyre gyakrabban hallani a menedékkérők számának korlátozását sürgető hangokat. Így például az alsó-szászországi tartományi kormány SPD-s belügyminisztere, Boris Pistorius egy pénteki lapinterjúban kiemelte, legfőbb ideje, hogy a szövetségi kormány hozzákezdjen egy "B-terv" kidolgozásához. 

"Legalább elméletben át kellene venni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a lehetőségek tényleg kimerülnek" - mondta a politikus. Rámutatott: a tartományba naponta majdnem ezer menedékkérő érkezik.     "Nemsokára nem tudjuk majd tartani a lépést az új férőhelyek kialakításában. Az áradatot le kell fékezni és rendezettebbé kell tenni" - mondta az alsó-szászországi belügyminiszter.