Exminiszterek az egészségügyért

Nem privatizációval, de magánforrásokat is be kell vonni az egészségügy finanszírozásába - jelentette ki Mikola István volt egészségügyi miniszter, jelenlegi külügyi államtitkár a Figyelő XXXI. Medicina konferenciáján, ahol megoldási javaslatok morzsáit osztották meg egymással a résztvevők. 

Hivatalos kinevezés híján még mindig nem tudott ott lenni köztük a hírek szerint felkért, új államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán. Így változatlanul nem tudni, milyen változásokat tervez és mennyi pénzt kér az ágazat számára annak új vezetője, de az egészségügyet korábban miniszteri rangban irányító egészségpolitikusok egybehangzó üzenetet küldtek neki: a mostani költségvetéssel és egy államtitkári szintű kinevezéssel nem tud majd sokat tenni. Az "Egészségügyi Miniszterek Csúcstalálkozóján" ráadásul nemcsak ebben értett egyet Surján László, Kökény Mihály, Gógl Árpád, Mikola István, Rácz Jenő és Székely Tamás, hanem abban is, közülük senki nem vállalná el ma ezt a munkát.

A szakemberek szerint pénzt kell szerezni, hogy elkerülhető legyen az ágazat katasztrófája, miközben kívülről, az államháztartásért felelős államtitkár szemüvegén keresztül nézve nem ilyen vészjósló a helyzet. Banai Péter Benő azt hangsúlyozta, hogy a finanszírozás bővítésével akkor tudnak foglalkozni, ha pontosan látják a változtatás terveit: mennyivel lesz egészségesebb a magyar lakosság egyes intézkedések hatására, milyen ellátási szerkezet lenne az ideális, hogy lehet megállítani az elvándorlást és hogyan oldják meg az utánpótlást, mert ma az ágazatban foglalkoztatottak 82 százaléka 50 év feletti.

Az ellátások valós értéken történő kifizetése, a 2009-ben rögzített alapdíjak tényleges költségekhez igazítása lenne az egyik legfontosabb lépés a finanszírozás javításában - hangzott az egységes szakmai válasz a felvetésekre, de Mikola például elővette saját 2001-es ötletét is, ami szerint az orvosok szellemi szabadfoglalkozásúvá minősítése is segítené a rugalmasabb megoldások megtalálását. Sem erre, sem a volt minisztereknek tárgyalásokat és összefogást sürgető felvetéseire nem érkezett ugyanakkor válasz.

Szerző
2015.10.12 07:03

Borús, igai őszi idővel búcsúzik a hét

Publikálás dátuma
2018.09.23 09:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Erős szél és zápor is lehet vasárnap, majd hétfőre virradó éjszaka ismét erős hidegfront éri el az országot.
A szombati erőteljes hidegfrontot követően vasárnapra átmenetileg megnyugszik a légkör felettünk: nyugat felől egy gyorsmozgású ciklon melegszektora egyre jobban a Kárpát-medence fölé húzódik, ezért alapvetően csendes időre számíthatunk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint az ország délnyugati felén fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, máshol viszont egész nap nagyrészt felhős idő várható rövid napos időszakokkal. Helyenként záporeső valószínű, elsősorban a reggeli, kora délelőtti, illetve a késő délutáni, esti órákban. Többfelé megélénkül, estétől északnyugaton megerősödik a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délen lesz a melegebb, az Északi-középhegység térségében a leghűvösebb. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.   Hétfőre virradó éjszaka erős hidegfront éri el az országot. A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira – erről itt írtunk bővebben.
2018.09.23 09:10
Frissítve: 2018.09.23 09:11

Ugrai megszerezte első gólját Görögországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.23 08:43
Ugrai Roland
Fotó: AFP/ FABRICE COFFRINI
Az Atromitosz 2-0-s győzelmet aratott a Lárisza ellen.
A magyar válogatott Ugrai Roland szombaton megszerezte első gólját a görög Atromitosz labdarúgócsapatában – írja az MTI. Az athéni klub közösségi oldalának beszámolója szerint a Haladás, a Ferencváros és a Diósgyőr korábbi csatára végigjátszotta az AEL Lárisza ellen 2-0-ra megnyert bajnokit, amelynek 85. percében ő állította be a végeredményt.
Az ötszörös válogatott Ugrai múlt csütörtökön igazolt az Atromitoszhoz, amelyben ez volt a második mérkőzése. A 25 éves támadó szerződése két idényre szól.
„Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó évünk lesz. Nagy várakozással tekintek az első mérkőzésem elé, most már csak a gólszerzés érdekel”
– nyilatkozta az igazolással kapcsolatban játékos.
Hozzátette: megvalósult az álma, hiszen eddig még csak odahaza játszott. Ugrai új csapata négy forduló után három győzelemmel és egy döntetlennel áll a görög élvonalban.
2018.09.23 08:43
Frissítve: 2018.09.23 08:43