Civilek: nincs szakmai érv, itt a „Soros-kártya”

Abban semmi titok nincs, a honlapunkon és az éves jelentéseinkben is bárki által leellenőrizhető, hogy szervezetünket támogatják Soros Györgyhöz köthető emberi jogi alapítványok (ahogy az ENSZ és az Európai Unió is), de Hollik István KDNP-s politikus sajtótájékoztatója nem volt más, mint a szokásos ferdítés - mondta lapunknak Gyulai Gábor.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) menekültügyi programvezetője kiemelte: nem az illegális migrációért dolgoznak, hanem ingyenes jogi segítséget nyújtanak olyan embereknek, akik nemzetközi védelemre szorulnak, mert például menekültek, hontalanok, kínzás áldozatai vagy családjuktól elszakadt gyermekek. A két dolog természetesen teljesen különböző - tette hozzá. Ráadásul az MHB egyike azon kevés civil szervezeteknek, akikkel számos európai ország állami hatóságai és bíróságai is rendre együttműködnek, például a képzés terén. Gyulai kijelentette: kizárólag politikai motivációja volt a vasárnapi kormánypárti nyilatkozatnak, hiszen amikor a kabinet nem talál szakmai érvet, akkor előhúzza a - már igencsak unalmas - "Soros-kártyát". Korábban hasonló ügyben az MHB már pert is nyert a Fidesszel és akkori szóvivőjével, Hoppál Péterrel szemben.

Megírtuk, Hollik vasárnap arról rendezett sajtótájékoztatót, hogy Soros György a hozzá köthető szervezetek segítségével mindent megtesz azért, hogy az illegális bevándorlók korlátlan számban érkezzenek Magyarországra. A kereszténydemokrata képviselő meg is találta a "bűnösöket": a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a Társaság a Szabadszágjogokért (TASZ) és a Migration Aid szolgálja szerinte ezt a célt. Az Együtt szerint Orbán Viktorék paranoiája odáig fajult, hogy tisztességes civil szervezetek ellen folytatnak hadjáratot. Ezek a civilek olyan feladatokat látnak el a magyar állam helyett, amelyeket az nem hajlandó - írták, hozzátéve: Hollik nyilatkozatából "a civilellenes, illiberális fideszes kampányolás bűze árad".

Van ugyanakkor olyan hazai civil szervezet, akik miatt a kormány nem ad ki bíráló közleményeket, vagy nem tart támadó sajtótájékoztatókat, noha tevékenységük és bevételeik átláthatatlansága igencsak megérdemelné a figyelmet. Megírtuk: menekültellenes plakátkiállítást nyitott például a Civil Összefogás Fórum a (CÖF) a budapesti Olimpia Parknál. Nem ez volt a kormánypárti "civilek" első akciója az ügyben,ám Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke ezzel kapcsolatban emlékeztetett: "a CÖF újra kampányba kezd, lopott adófizetői pénzből". Az már ugyanis korábban kiderült, hogy a "civil" szervezet 46, 5 milliós évi bevételéből 40 milliót a Fidesz pártalapítványtól kapott adományként.

Menekültügyi és még...
- Angela Merkel vasárnap Ankarába látogat, ahol megbeszélést folytat a török miniszterelnökkel és az államfővel - közölte a német kormány szóvivője. A kancellárnak egyébként nem a közvélemény-kutatási adatok, hanem a feladatok jelentik a "mércét", amelynek alapján meg kell szervezni a politikát. Erről Merkel maga beszélt még a Bild című lapnak, az interjúban megerősítette a menekültválság ügyében elfoglalt eddigi álláspontját. Mint mondta: szükség van “Európa szolidaritására”, erősíteni kell az EU külső határainak védelmét, és méltányosan kell elosztani a menekülteket a tagországok között. A kancellárt megkérdezték arról is, nincs-e igaza Orbán Viktornak, aki szerint a jobb életszínvonal nem alapvető emberi jog. Erre azt válaszolta: a háború és az üldöztetés elől menekülőket kétségtelenül csak a védelemhez való jog illeti meg, amit nemcsak a német alkotmány, de a genfi egyezmény is előír, s amely az aláíró ország mindegyikére kötelező érvényű. Merkel ugyanakkor azt mondta: akik csak jobb életszínvonalat akarnak maguknak Németországban, és nem jogosultak menedékstátuszra, azoknak világosan megmondják, hogy el kell hagyniuk az országot.
- Őrültségnek nevezte Merkel menekültpolitikáját az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját vezető Donald Trump. A CBS amerikai televíziós csatornának vasárnap adott interjúban a multimilliárdos üzletember azt mondta, hogy Németországban felkelésekhez fog vezetni a több százezer idegen ember befogadása.

Szerző

Egy éve robbant a kitiltási botrány

Publikálás dátuma
2015.10.13. 07:00
Tüntettek is a NAV-os korrupció, illetve az adóhatóság vezetői ellen FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Ma egy éve, hogy a kormány legfelsőbb szintjéig, azaz Orbán Viktorig juthatott a hír: korrupció gyanúja miatt hat magyar közhivatalnokot kitiltottak az Egyesült Államokból. Noha a Fidesz-kabinet vélhetően már ennél is hamarabb tudomást szerzett a súlyos amerikai vádakról, azok kivizsgálása és az adóhatóság érintett vezetőinek tisztázása helyett az elmúlt egy évben először személyeskedésig fajuló diplomáciai csatározásba kezdett, majd pedig az ügy eltussolására fordította energiáját.

Korrupciós krónika

2014

- Október 13. André M. Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő a Külgazdasági és Külügyi Minisztériumban személyesen tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a kormányzati tisztségviselőket is érintő - korrupciós gyanúra hivatkozva meghozott - beutazási engedélymegvonásokról. Néhány nappal korábban - október 6-án - erről már tájékoztatta Magyar Levente államtitkárt is, valamint a nagykövetség személyesen értesítette az érintetteket is. Legkésőbb ezen a napon azonban Orbán Viktor kormányfő is értesülhetett a példátlan diplomáciai incidensről, méghozzá külügyminiszterétől.

- Október 16. Az akkor a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonban álló Napi Gazdaság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva cikket közölt arról, hogy "kitilthatják" a NAV vezető tisztviselőit az Egyesült Államokból. A cikk szerint az amerikaiak azért "vegzálnák" a NAV-os vezetőket, mert a magyar "adóhatóság vizsgálatot folytat Magyarországon több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben". Még aznap kiszivárgott, hogy a beutazási engedélyek megvonása már több "kormányközeli tisztségviselő" esetében megtörtént, aminek valódi oka az volt, hogy magyarok próbáltak anyagi előnyöket szerezni amerikai cégeknél, és "korrupciós cselekményekben vehettek részt".

- Október 17. Az Egyesült Államok hivatalosan is cáfolta a kormánytól kiszivárgott dezinformációkat, miközben cikkek jelentek meg Vida Ildikó NAV-elnök és több más adóhivatali vezetők érintettségéről. A külügy ezért bekérette az amerikai ügyvivőt, majd Goodfriend egy sajtóbeszélgetésen elmondta, valójában "kevesebb, mint tíz" magánszemélyről van szó, a kitiltások pedig valóban egy 2004-es elnöki proklamáción alapulnak, amely szerint Washington megtilthatja a korrupcióból hasznot húzó, az amerikai érdekeket sértő személyek belépését az USA-ba. Aznap Szijjártó azt nyilatkozta: az USA budapesti nagykövetsége nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem árult el az állítólagos korrupciós ügyekről.

- Október 19. Az ATV-ben Rogán Antal azt mondta: "Ha az amerikai hatóságok nem fedik fel bizonyítékaikat egyes magyar állampolgárok korrupció miatti kitiltása kapcsán, akkor nyilvánvalóan provokációról van szó".

- Október 20. Lázár János kancelláriaminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén azt mondta: fogalma sincs, miről lehet szó, nem tudja, ki és miért érintett. A parlamenti ülésen Lázár közölte: sem Orbán, sem Varga Mihály nem tudja, kik lehetnek a kitiltottak.

- Október 21. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, megállapodott Vida Ildikóval, hogy "minden, a munkavégzését befolyásoló információt megoszt vele". Mivel az adóhatóság elnöke nem mondott neki semmit, ezért a miniszter "feltételezte", hogy az adóhatóság elnöke nem érintett az ügyben.

- Október 22. Az RTL Klub Ausztriában, a bécsi repülőtéren érte utol az éppen szabadságra induló NAV-elnököt, aki ekkor még azt mondta: "Nem nyilatkozom, hagyjon békén, legyen szíves! (…) Nem tudok senkiről, nem kérdeztem a kollégáimat és ezután sem fogom kérdezni."

- Október 24. A kormányfő először beszélt a kitiltási ügyről. Az Eurológus kérdéseire Orbán azt mondta, a kitiltottak magánszemélyek és állami alkalmazásban állók. A válaszból úgy tűnt, tudja, kiket tiltott ki az Egyesült Államok, miközben a külügy még aznap is állította, nem tudják, kikről lehet szó.

- Október 27. "Magyarországon 925 ezer állami alkalmazott van és azt, hogy közülük munkaszüneti napokon ki hova utazik, nem tartjuk számon" - jelentette ki Lázár János a Vida hollétét firtató kérdésünkre. Az ellenzék felvetésére, hogy miért nem tisztázza magát a NAV elnöke, azt mondta a parlamentben: "lehet, hogy azért, mert nem érintett".

- Október 29. A NAV közleményt adott ki, ekkor reagáltak először a botrányra. Ebben azonban nem cáfolták Vida, illetve más vezetőjük személyes érintettségét, csak annyit írtak: a NAV vezetői visszautasítják a korrupciós vádat.

- Október 30. Varga Mihály az RTL Klub kérdésére többedszer úgy fogalmazott, "nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, kitiltották-e Amerikából. Lehet, hogy magánéleti dologról van szó".

- Október 31. "Amerikának kötelessége lenne nyilvánosságra hozni, ha Magyarországon korrupciógyanút észlel" - jelentette ki Orbán. aki szerint "rágalmazásokkal szemben nem lehet védekezni".

- November 4. Orbán a Fidesz-KDNP frakcióülése után újságírói kérdésre, tudja-e, ki az a hat személy, akit Amerika nem lát szívesen, azt mondta: "Majd ha megmondják az amerikaiak, akkor szívesen elmondom".

- November 5. A Magyar Nemzetnek adott interjúban a NAV elnöke elismerte, hogy több kollégájával együtt a kitiltottak között van. Vida Ildikó azt is elmondta, kitiltásáról levélben értesítették, amelyről és annak tartalmáról azonnal tájékoztatta a kormány egy illetékesét is. Kitiltott kollégái, illetve a kormány illetékesének nevét nem árulta el, de hangsúlyozta: "a kormány tudott róla". Közölte azt is, nem merült föl benne a lemondás gondolata: "Ha felállnék, azzal beismerném a vádakat."

- November 7. "Nézze, olyasmi is lehet, hogy egy levél elveszik a postán" - mondta L. Simon László a nemzetgazdasági miniszterhez intézett feltételezett levélről, amelyben Vida bejelentette a kitiltási ügyben való személyes érintettségét.

- November 14. "A NAV elnöke benyújthatja a lemondását, de erősen elgondolkodnék, hogy elfogadnám-e, mert nem jó precedenst jelentene, hogy egy külföldi állam vádjai alapján egy magyar főtisztviselőt leváltatnának" - mondta Orbán a Kossuth rádióban. A kormányfő "fecninek" titulálta az USA nagykövetségének kétoldalas hivatalos feljegyzését a korrupciós gyanúkról.

- December 4. Goodfriend a Heti Válasznak kijelentette: "úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt. (...) Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek" (a korrupció ellen - a szerk.).

- December 8. Ha Vida Ildikó nem pereli be a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, a miniszterelnök leváltja őt az adóhatóság éléről. Orbán ezt az Országgyűlésben maga közölte.

- December 11. Vida feljelentetést és keresetet nyújtott be Goodfriend ellen, holott közismert volt, az ügyvivő diplomáciai mentességet élvez, így semmiféle eljárás nem indulhat ellene.

2015

- Január 21. Az Egyesült Államok nem vonja vissza ügyvivőjének diplomáciai mentességét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Magyar Levente egyúttal kijelentette: ezzel "az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti".

- Február 6. A Fidesz addigi gazdasági háttérembere, Simicska Lajos nyílt háborút kezd a kormányfő ellen a reklámadó miatt, s a "gecizős" nyilatkozataival pontot is tesz az Orbánhoz fűződő évtizedes barátsága végére. Vida Ildikó a közhiedelem szerint Simicska embere.

- Március 4. Nyilvánosságra hozta az NGM azt az adóhivatali jelentést, amellyel a NAV cáfolni igyekezett a vádakat, hogy az amerikai érdekeltségű cégek bejelentését mellőzték volna vagy túl kemények lettek voltak ezen adózókkal.

- Március 11. Az NGM közölte: "elvárja, hogy a számvevőszék javaslatait és ajánlásait a NAV minél előbb megválaszolja és intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében". Az Állami Számvevőszék éves jelentése ugyanis megállapította: a NAV éveken át gyakorlatilag ellenőrzés nélkül engedett el 3800 milliárd forint tartozást.

- Április 14. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az ATV-ben azt mondta: egy kivételével tudja, ki az a hat személy, akit az Egyesült Államok kitiltott korrupciós vádak miatt, a kormány eközben állította, Vidán kívül nem tudják kikről lehet szó.

- Május 17. "Vida Ildikó végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná, az erről szóló sajtóhírek kacsák" - Varga Mihály az ATV-ben.

- Május 20. Vida benyújtotta lemondását Orbán Viktornak, aki állítólag ezt nem fogadta el.

- Július 9. "Érzékelni kell, hogy a működéséhez elengedhetetlen a bizalom, ezért időről időre tenni, ha szükséges, változtatni kell. Ezért dolgozunk az átalakításokon" - Varga Mihály az adóhatóságról a Figyelőnek.

- Július 16. "A NAV jelenlegi vezetői az új adóhatóság munkájában már nem fognak részt venni, van ehhez még információm, de azt nem kívánom önökkel megosztani" - közölte Lázár János.

- Július 20. Nyilvánosságra kerül, hogy Vida Ildikó két hónappal ezelőtt beadta lemondását, így letelt a felmondási ideje, s mivel utódját addig nem nevezte ki a kormányfő, helyét ideiglenesen Varga Árpád elnökhelyettes vette át. A távozott NAV-elnök több éles kritikát is megfogalmazott búcsúlevelében a tervezett NAV-reform kapcsán: "Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása - mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik - részemről vállalhatatlan" - írta az adóhatósági elnök.

- Július 27. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium addigi parlamenti államtitkárának irányítása alá kerülhet az adóhatóság - írta meg lapunk, értesüléseinket pedig nem cáfolta a kormány, noha az érintettek heteken keresztül nem is erősítették meg információinkat.

- Szeptember 26. A NAV korábbi elnöke, Vida Ildikó felügyelőbizottsági tag lett a Simicska-Nyerges oligarchaduó agrárbirodalmának központi cégében, a Mezort Zrt.-ben - tudta meg a hvg.hu.

- Szeptember 28. Tállai András a jövőben miniszter-helyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként - közölte a szaktárca. Az NGM ugyanakkor hetek óta nem válaszol a kitiltási botrányban érintett, jelenleg is a NAV szervezetében dolgozó vezetők ügyének kivizsgálásával és esetleges felelősségre vonásukkal kapcsolatos kérdéseinkre.

Szerző

Hitlerrel és a menekültekkel viccelődött a zuglói képviselő

Publikálás dátuma
2015.10.12. 22:45
Forrás: Facebook/Sógor László
„Ti mit csináltok a menekültekkel? Fűtünk” mondja Hitler azon a képen, amit Sógor László, zuglói önkormányzati képviselő posztolt ki a Facebook falára - írja a VS.

„A Fidesz helyi szervezete, Fidesz-KDNP frakciója, és én, mint a Fidesz helyi választókerületi elnöke mélységesen elhatárolódunk az ilyen megnyilvánulásoktól” – írta a posztra reagálva Papcsák Ferenc, és hozzátette: „felszólítjuk Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt, és az Mszp országgyűlési képviselőjét Tóth Csabát, hogy haladéktalanul határolódjanak el Sógor Lászlótól, és mondassák le képviselői tisztségéről.”

Forrás: Facebook/Sógor László

Forrás: Facebook/Sógor László

 

Sógor László az esetre reagálva Facebook-oldalán azt írta: hétfőn kiderült, hogy tévedésből megosztott egy bejegyzést, amelynek tartalmával nem ért egyet, és mélységesen elítéli. Hozzátette: sajnálja, hogy figyelmetlen volt.

Szerző