Alig marad ingatlana az MTVA-nak

Mintegy 15 milliárd forint étékű ingatlanvagyon kerülhet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) az államhoz, amennyiben az Országgyűlés novemberben elfogadja a hitelátvállalásról szóló jogszabályt - értesült a Vlággazdaság (VG). Ezek között olyan neves épületek is vannak, mint a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai volt épületegyüttese és a Duna Televízió volt székháza a Mészáros utcában.

A lap szerint ezekkel együtt összesen 15 ingatlan kerül az MTVA-tól állami kézbe a hitelkiváltásért cserébe. Így a közmédiánál csak a Kunigunda úti székház, illetve két kisebb épület marad. Megírtuk, az állam az MTVA 35,57 milliárd forint tőkeösszegű ingatlanfinanszírozási és 11,57 milliárd forint összegű forgóeszközhitelét vállalja át. Ezek éves szinten több mint 9 milliárd forint terhet jelentenek az idén 80 milliárdból gazdálkodó közmédiának, amely 2016-os költségvetése is hasonló összegű lesz.

Szerző
Témák
Ingatlan állam MTVA

Balog miniszter számolni tanul

Publikálás dátuma
2015.10.20. 07:07
FOTÓ: Tóth Gergő
Remek megoldást talált az emberi erőforrások minisztere a demográfiai gondok orvoslására nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára. Balog Zoltán szerint ugyanis a családok megerősítése és a roma népesség integrációja a gyógyír, nem pedig a menekültek befogadása. 

Mindezt hamis adatokkal megtűzdelve próbálta hitelesebbé tenni még a hét végén, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Bad Saulgauban tartott Baden-Württenberg-i, európai válságkezeléssel foglalkozó konferenciáján. A kormánypárti Magyar Idők szerint legalábbis úgy fogalmazott: "2010-ben a magyar gazdaság a göröghöz hasonló állapotban volt, a gyermekvállalási kedv pedig mélypontra került, a nyolcéves szocialista kormányzás alatt 25 százalékkal csökkent. Ez a negatív trend megfordult, és 2014-re 9 százalékkal emelkedett."

A tavalyi adatok alapján némi javulás valóban megfigyelhető Magyarországon a születések számában, de az, hogy 1175 gyermekkel több jött a világra, mint 2010-ben, szociológusok szerint pusztán azt jelzi, hogy megkezdődött a kilábalás a gazdasági válságból, vagyis akik halasztották a gyermekvállalást, most belevágtak, nehogy kicsússzanak az időből. A KSH nyáron megjelent Demográfiai Évkönyvében Kapitány Balázs és Spéder Zsolt ezt is úgy értékeli azonban: nincs érdemi fordulat, igen alacsony szinten stagnál a születések száma és nem sikerül megközelíteni a 2008-as válság előtti évek adatait.

Arra sincs magyarázat, hogyan csökkent volna a szocialista kormányzás alatt negyedével a gyerekvállalási kedv, miközben a 2002-es kormányváltáskor 96 804 gyerek született, 2010-ben pedig, amikor a Fidesz került hatalomra, 90 335 újszülöttet anyakönyveztek. Az pedig végképp érthetetlen, miként lett éppen 9 százalékos a növekedés Balog szerint a nem egészen 1200 plusz gyerekből.

Szerző

Lázár ott sem volt Rogán esküjén

Publikálás dátuma
2015.10.20. 07:05
Rogán Antal Fotó: Molnár Ádám
Letette esküjét Rogán Antal, a propagandáért és a tájékoztatásért felelős tárca vezetője, így immár tíz minisztere van az Orbán-kormánynak. A Ház tegnapi ülésén a szocialisták és az LMP a magyarok elszegényedését kérte számon a kormányon. Kancelláriaminiszterével szemben Orbán Viktor végighallgatta Rogán esküjét, ám amikor a szocialista Lukács Zoltán akarta interpellálni az állami cégvezetők "pofátlan" béremeléséről, már nem volt az ülésteremben, az azonnali kérdésekre viszont később válaszolt.

Miniszter lett Rogán Antalból. A Fidesz korábbi frakcióvezetője délelőtt a Sándor-palota Tükörtermében átvette kinevezését Áder Jánostól, majd kora délután letette esküjét is az Országházban. A "szertartásról" Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter igazoltan hiányzott, vidéken volt, noha a szocialista Mesterházy Attila Facebook-oldalán ironikusan megjegyezte, "még szerencse, hogy jóban vannak".

A képviselők a múlt héten szavazták meg a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája. Az ellenzék tiltakozott a propagandáért és a tájékoztatásért felelős minisztérium létrehozatala ellen, annál is inkább, mert míg az egészségügynek, az oktatásnak nincs önálló tárcája, Orbán Viktort mostantól két miniszter is szolgálja.

Eközben minden parlamenti párt megemlékezett a szegénység elleni küzdelem világnapjáról, a Fidesz viszont csak közleményekben reagált, a magyarok elszegényedéséről nem volt mondanivalója. Erről még Rogán eskütétele előtt beszélt Korózs Lajos. Az MSZP-s képviselő szerint jelenleg a társadalom tagjainak 25 százalékának nem telik kétnaponként húsra, 67 százaléka nem mehet nyaralni és a kistelepüléseken élők legtöbbje képtelen nagyobb összegű, váratlan kiadást finanszírozni. Korózs szerint a kormány nem tud kormányozni, csak uszítani, a szegénység ellen azonban nem lehet drótkerítéssel harcolni. A kabinet nevében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erre válaszolva állította, pár éve 700 ezerrel többen nem engedhették meg a nyaralást, s négy éve még az emberek harmada nem tudott kétnaponta húst enni.

"A Fidesz, korábbi ígéretével szemben, nem az emberek pártjára állt, hanem összeszerelő üzemmé tette Magyarországot". Az LMP-s Schmuck Erzsébet napirend előtt minimumjövedelmet, a többkulcsos adórendszer visszaállítását, a családi pótlék, az adókedvezmények, a béremelések és életpálya-modellek kiterjesztését követelte az egyre növekvő dolgozói szegénység miatt. Rétvári ezután azzal vádolta az LMP-t, hogy adóemelésre készül, hiszen a többkulcsos adórendszer visszaállítása ezt eredményezné.

Korrupció tekintetében a Fidesz túlszárnyalja a szocialistákat. Amíg a korrupciót nem számolják fel, nem lesz tisztességes kormányzás - fogalmazott szintén napirend előtt Vona Gábor. A Jobbik elnökének vannak fideszes ismerősei, akik mindig azzal védekeznek, hogy Orbán Viktor biztosan nem tud ezekről az ügyekről. Ám a szovjet rendszerben is azt gondolták a kivégzésre várók, ha "Sztálin elvtárs tudna róla", biztosan nem történne meg. Pedig Sztálin nem csupán tudta, hanem irányította a rendszert. A lopásokról maga a miniszterelnök tehet, ugyanis "nincs olyan, hogy vannak rossz tanácsadók és egy jó király" - fogalmazott Vona, emlékeztetve arra: ma Andy Vajna, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád adnak tanácsot a miniszterelnöknek. Van olyan fideszes képviselő, aki ezekért az emberekért tűzbe tenné a kezét - kérdezte Vona. (Amikor az azonnali kérdések órájában ugyanezt tudakolta Orbántól, a miniszterelnök csak "KGBélázott"). "Egyszer legyen bátor", és tegyen feljelentést - szólította fel indulatos válaszában L. Simon László is a pártelnököt. A Miniszterelnökség államtitkára szerint azért vádaskodnak, mert a Fidesz megvédi az embereket, így a Jobbiknak nincs témája. Amikor viszont - a többedszer is "bajba" került - L. Simon arról beszélt, a Fidesz az, amelyik a politikát függetlenítette a gazdasági érdekcsoportoktól, hangosan zúgolódott az ellenzék. Az államtitkár a hangzavarban azt kérdezte, vajon milyen ügyei vannak Kovács Bélának, milyen üzleteket és burkolt párttámogatásokat hozott a jobbikos EP-képviselő - tette fel a költőinek szánt kérdést.

Mivel indokolja az állami cégvezetők 150 százalékban pofátlan béremelését? Az MSZP-s Lukács Zoltán erről kívánta interpellálni a miniszterelnököt, végül azonban L. Simon válaszával kellett beérnie. A "pofátlan" szó a Fidesztől származik, amelyik ilyennek ítélte a 2 millió forint feletti állami fizetéseket, később mégis eltörölték ezt a bérplafont. Most pedig 5 millió forintra emelkedik az állami cégek vezetőinek bérplafonja, amelyet akár még 20 százalékos egyéb juttatás is növelhet. Terveznek-e hasonló béremelést a közszféra más területen, például az oktatásban - kérdezte a szocialista képviselő, mire L. Simon csak annyit mondott, a kétmillió forintos plafon mostanáig működött, de többen felvetették, hogy nem érdemes fenntartani.

Többször is kérdezték a Házban a kormányfőt az állami földek eladásával kapcsolatban. Az azonnali kérdések órájában Harangozó Gábor például közölte: a földek eladásával a nemzeti függetlenséget árusítják ki. A szocialista képviselő szerint az állami földeket nem kötelező értékesíteni, így az sem igaz, hogy azok külföldiek kezébe kerülhetnek. A földet bérbe lehetne adni, de a Fidesz számára fontosabb a klientúra, mint a gazdálkodók - állította. Minderre Orbán érdemben nem reagált, viszont kiderült, a kormányfő kevesli, hogy csak az állami földek 20 százalékát értékesítik. Orbán megérti, hogy az MSZP állami gazdaságokban gondolkodik, de ők gazdálkodóknak szánják a földet - állította.

Hivatalosan államtitkárok
Áder tegnap államtitkárokat is kinevezett. Eszerint a Miniszterelnökség államtitkára Csepreghy Nándor, bár tegnap még L. Simon helyettesítette Lázárt. Az igazságügyben Völner Pál váltotta Répássy Róbertet, a nemzetgazdasági tárcánál pedig, miután megszűnt Czomba Sándor és Glattfelder Béla megbízatása, az államfő Hornung Ágnest, Cseresnyés Pétert és Lepsényi Istvánt államtitkárrá nevezte ki. Az is hivatalossá vált, hogy Zombor Gábor volt egészségügyi államtitkárt Ónodi-Szűcs Zoltán váltja.Szerző