Aszad jövője a tét a bécsi tárgyalásokon

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével kezdődik ma nemzetközi tanácskozás a szíriai rendezésről, a szíriai elnök, Bassár el-Aszad politikai jövőjéről. 

Tucatnyi, a válság rendezésében érintett ország magasrangú diplomatáit hívták meg, első alkalommal az iráni külügyminiszter, Mohammad Dzsavad Zarif is részt vesz a megbeszélésen, együtt a nagy rivális Szaúd-Arábia diplomáciájának képviselőjével. Tom Shannon, amerikai külügyi tisztviselő tegnap úgy nyilatkozott, John Kerry fő célja, hogy kipuhatolja, Oroszország és Irán készen áll-e arra, hogy együttműködjön a nemzetközi közösséggel, s meggyőzze a szíriai elnököt, hogy egy átmeneti időszak után távoznia kell Szíria éléről.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Irak, Egyiptom, Libanon Katar, az Emirátusok, Jordánia, Szaúd-Arábia és Törökorszá képviselői is bekapcsolódnak a pénteki egyeztetésbe. Jelen lesz Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, s az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura is. Sem a szíriai politikai ellenzék képviselőit, sem a fegyveres lázadó csoportok vezetőit nem hívták meg a bécsi tanácskozásra.

A Szíriai Nemzeti Koalíció közleményben tudatta, semmiféle jövőbeni szerepet nem tudnak elképzelni Bassár el-Aszad számára. Az Egyesült Államok a fokozatos átmenet híve, Oroszország és Irán ugyanakkor elutasítja, hogy Aszad távozása legyen a politikai rendezés előfeltétele. A Pentagon csütörtöki tájékoztatása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szerdán 13 légicsapást hajtott végre Irakban az Iszlám Állam állásai ellen. Az IS-csapatok állásait, fegyverraktárait, járműveit vették célba hat iraki város, köztük Ramadi és Moszul közelében. Szíria területén nem voltak légicsapások.

A Nemzetközi Vöröskereszt képviselői tegnap nem tudták első kézből származó információkkal megerősíteni azokat a múlt heti állításokat, hogy az orosz légierő polgári célpontok, köztük egy kórház ellen intézett támadást Szíriában. Az orosz légierő tegnap első alkalommal bombázott a dél-szíriai Daraa tartományban, kiterjesztve szíriai légikampányát. Hara, Tal Antar, Kafr Naszaj és Akraba térségét érték légicsapások - közölte a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ. Az emberi jogi szervezet adatai szerint szeptember 30., Oroszország szíriai fellépésének kezdete óta majd 600 ember halt meg orosz légicsapásokban, kétharmaduk a kormányellenes lázadók, illetve az Iszlám Állam harcosai közül került ki, 185 polgári személy, köztük 48 gyermek veszítette életét.

Szerző
2015.10.30 06:36

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25