Aszad jövője a tét a bécsi tárgyalásokon

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével kezdődik ma nemzetközi tanácskozás a szíriai rendezésről, a szíriai elnök, Bassár el-Aszad politikai jövőjéről. 

Tucatnyi, a válság rendezésében érintett ország magasrangú diplomatáit hívták meg, első alkalommal az iráni külügyminiszter, Mohammad Dzsavad Zarif is részt vesz a megbeszélésen, együtt a nagy rivális Szaúd-Arábia diplomáciájának képviselőjével. Tom Shannon, amerikai külügyi tisztviselő tegnap úgy nyilatkozott, John Kerry fő célja, hogy kipuhatolja, Oroszország és Irán készen áll-e arra, hogy együttműködjön a nemzetközi közösséggel, s meggyőzze a szíriai elnököt, hogy egy átmeneti időszak után távoznia kell Szíria éléről.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Irak, Egyiptom, Libanon Katar, az Emirátusok, Jordánia, Szaúd-Arábia és Törökorszá képviselői is bekapcsolódnak a pénteki egyeztetésbe. Jelen lesz Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, s az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura is. Sem a szíriai politikai ellenzék képviselőit, sem a fegyveres lázadó csoportok vezetőit nem hívták meg a bécsi tanácskozásra.

A Szíriai Nemzeti Koalíció közleményben tudatta, semmiféle jövőbeni szerepet nem tudnak elképzelni Bassár el-Aszad számára. Az Egyesült Államok a fokozatos átmenet híve, Oroszország és Irán ugyanakkor elutasítja, hogy Aszad távozása legyen a politikai rendezés előfeltétele. A Pentagon csütörtöki tájékoztatása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szerdán 13 légicsapást hajtott végre Irakban az Iszlám Állam állásai ellen. Az IS-csapatok állásait, fegyverraktárait, járműveit vették célba hat iraki város, köztük Ramadi és Moszul közelében. Szíria területén nem voltak légicsapások.

A Nemzetközi Vöröskereszt képviselői tegnap nem tudták első kézből származó információkkal megerősíteni azokat a múlt heti állításokat, hogy az orosz légierő polgári célpontok, köztük egy kórház ellen intézett támadást Szíriában. Az orosz légierő tegnap első alkalommal bombázott a dél-szíriai Daraa tartományban, kiterjesztve szíriai légikampányát. Hara, Tal Antar, Kafr Naszaj és Akraba térségét érték légicsapások - közölte a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ. Az emberi jogi szervezet adatai szerint szeptember 30., Oroszország szíriai fellépésének kezdete óta majd 600 ember halt meg orosz légicsapásokban, kétharmaduk a kormányellenes lázadók, illetve az Iszlám Állam harcosai közül került ki, 185 polgári személy, köztük 48 gyermek veszítette életét.

Szerző
2015.10.30 06:36

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02