Gyurcsány: nem lesz miniszterelnök Klára!

Publikálás dátuma
2015.11.04. 09:29
Korábbi felvétel Dobrev Kláráról és Gyurcsányról. FOTÓ: Népszava
Óriási népmozgalom alakult ki a baloldalon a Bors szerint, a cél, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségéből, Dobrev Klárából egyszer miniszterelnök legyen. Hogy ezt kilobbizzák, több ezren Facebook-csoportot is alakítottak. A volt miniszterelnök tömören válaszolt a mozgalom akaratára.

– Egyenesen fogalmazok. Klárából nem lesz Magyarországon miniszterelnök. A politikus szerint Klára tehetséges, a közélet iránt érdeklődő, sokat tapasztalt asszony, de nincs politikai ambíciója, és nem is lenne szerencsés a szerepvállalása. "Nincs semmilyen titkos terv, még a látszatát is el kell kerülni, hogy homályos, taktikai megfontolások vezetik a DK-t. Ha Klára lenne a jelölt, mindenki Gyurcsányt látná mögötte" – fo­galmazott a politikus.

Klára úgy fogalmazott a Borsnak: "Engem csak a szakpolitika, például az uniós fejlesztéspolitika érdekel, az országos pártpolitika nem. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez változna" - fejtette ki.

Szerző

Koós János a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.11.04. 06:50
Koós János énekes
A magyar könnyűzene egyik ikonja, a fiatal kora óta rendkívül népszerű Koós János a Bóta Café vendége november 4-én, szerda este 9 órától a FIX Tévében.

Hat nagylemeze van, kiváló a humora, Hofival való duettjei legendásak, színészként, parodistaként is szerepelt. Bóta Gábor élő, online ugyancsak nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz. 

Szerző
Frissítve: 2015.11.03. 20:25

A teljhatalom mása

Publikálás dátuma
2015.11.04. 06:47
Görgey Gábor szerint nem elfogadható a központosítás FOTÓ: NÉPSZAVA
Görgey Gábort mérhetetlenül felháborítja minden demokráciát lebontó, a kultúrát is veszélyeztető intézkedés, ami például szinte teljhatalmat ad a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA). A Kossuth-díjas író, egykori miniszter, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja annak kapcsán beszélt erről, hogy a hírek szerint kétharmados többségbe kerülhet a kormány az idén hétmilliárd forintot kiosztó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) minden pénzosztó testületében. A Népszabadság azt írta, a Fekete György által vezetett MMA nélkül aligha lehet majd állami támogatást szerezni művészeti projektekre, ha elfogadják a tervezetet.

Görgey Gábor emlékeztetett rá, hogy a miniszteri székben elődje, Rockenbauer Zoltán magához vonta az NKA pénzének a felét, és csak az összeg másik felét osztották el demokratikus alapon. Görgey viszont miniszterként lemondott az összeg ötven százalékának kezeléséről, és visszaállította a régi helyzetet, ezzel szűkítve a saját hatáskörét. Ezt tartotta demokratikusnak. Az MMA-ból az utóbbi években az író szerint tulajdonképpen mamutszervezet alakult, sok tisztességes, de talán egy kicsit naiv író és művész nevét felhasználva, és ugyanolyan centralizált helyzetet teremtett magának, mint amilyet például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).

Amiről - mondta Görgey - köztudott, hogy az egész iskolarendszert és a pedagógus társadalom életét lehetetlenné tette. Az ilyen fokú központosítás szerinte még akkor sem elfogadható, ha jól átgondolták. De sem az oktatást uraló Klik, sem pedig az MMA működése nem igazolja a józanságot, a kiegyensúlyozottságot, a pártatlanságot. Ez pedig csak tovább növeli a társadalmi békétlenséget, ami nagyon élhetetlenné teszi a jelen világunkat.

Arra a kérdésre, hogy a Széchenyi Akadémia ellenségnek számít-e az MMA és a kormány szemszögéből, azért nem rúg labdába, Görgey azt felelte, hogy Kosáry Domokos, a Széchenyi Akadémia alapítójának törekvései ellenében kezdték szervezni az MMA-t, az ellen akadémiát. Ez tehát egy ősellenségesség. Annak idején Kosáry Domokos tiltakozott amiatt, hogy meg akarják kettőzni a művészeti akadémiát, illetve egy ellen akadémiát akarnak létrehozni.

Ennek a tiltakozásnak az emlékét azóta is hordozza a két akadémia viszonya. A Széchényi Akadémia a maga demokratikus működésével, a hatalom nélküli, lesajnált akadémia, annak ellenére, hogy része a Magyar Tudományos Akadémiának. AZ MMA pedig a teljhatalom mása. Ez a viszony a két akadémia között, mondta lapunknak Görgey Gábor.

Szerző
Frissítve: 2015.11.03. 20:23