Terrortámadás Párizsban - Legalább 128 halott (fotók)

Publikálás dátuma
2015.11.14 00:02
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Január után újabb súlyos terrortámadás rázta meg Párizst. Legalább 128 személy vesztette életét, s 200-an megsérültek, 80-an személy állapota kritikus. Egy terroristát sikerült elfogni, többet lelőttek. Összesen nyolc támadóról lehet tudni, akit a rendőrök hatástalanítottak, vagy önmagukat robbantották fel. A rendőrség megerősítette, hogy összesen hét helyszínen voltak lövöldözések, a Stade de France stadionnál pedig robbantások. A Bataclan koncertteremnél a támadók túszokat ejtettek, a terroristák folyamatosan végezték ki a bent rekedteket. Rendkívüli állapotot hirdettek, lezárták a határokat, és válságtanácskozást kezdett a francia kormány. Magyarországon nemzeti gyásznapot rendeltek el vasárnapra, a merényletsorozat miatt elhalasztják a Fidesz-kongresszust is. A fő képre kattintva további fotókat láthat!

Elhalasztják a Fidesz-kongresszust

Megerősítették Magyarország védelmét - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton. A nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén úgy döntöttek, elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett kongresszusát a terrortámadás miatt. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szombati rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: növelik a rendőri jelenlétet az utcákon, a tereken, a repülőtéren, de Paksnál is, és szigorítják a kiemelt intézmények, valamint a határok ellenőrzését is. Bakondi úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon nincs terrorveszély, de ezek az intézkedések szükségesek. Holnap nemzeti gyásznapot rendeltek el hazánkban.

Egy támadót elfogtak

A CNN jelentése szerint az egyik támadót elfogták, aki azt állítja, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja, három másik támadóval együtt Szíriából érkeztek. Az egyik támadás helyszínén egy szemtanú hallotta, amint a fegyveres azt üvölti, ez Szíriáért van, elhangzott az Allahu Akbar is.

A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a támadók után. A rendőröknek éjfél után sikerült lelőni három fegyveres támadót a Bataclan klubnál és egy öngyilkos merénylőt a Stade de France stadionnál. Más források arról számoltak be, hogy öt terroristát lőttek le, és összesen nyolc támadó halt meg. Francois Hollande elnök könyörtelen háborút hirdetett a terroristák ellen.

Rendkívüli állapotot hirdettek Franciaországban, lezárták a határokat,  mozgósították a hadsereget.

Robbanások a mérkőzésen

21 óra 20 perc után a tizedik és a tizenegyedik kerületben, illetve Saint Denis-ben, a Stade de France stadionnál kezdődtek a fegyveres támadások.Több robbanás történt a stadionnál, ahol a francia válogatott Németországot fogadta. A mérkőzést nem szakították meg, hogy elkerüljék a pánikot a nézők között. A robbanásokat a lelátón is hallották. A stadionban 70 ezren lehettek. A mérkőzés véget ért, de a szurkolókat nem engedték ki. Hangosbeszélőn szólították fel az embereket, őrizzék meg nyugalmukat. Sokan bementek a pályára,  a gyepen sétáltak. Francois Hollande elnök is jelen volt a díszpáholyban, őt időben kivitték, aki Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel tartott válságtanácskozást.

A rendőrség biztos benne, hogy a stadion környékén két öngyilkos merénylet is történt, valamint egy pokolgépet is robbantottak a terroristák. A metró először három állomásnál sem állt meg, később leállították a metrót és a teljes tömegközlekedést is a véres támadások miatt. A máskor péntek esténként oly forgalmas place de la République, a Köztársaság tér tejesen elhagyatott volt. A köztévé tudósítása szerint reggelre helyreállt a főváros közlekedése, újraindították a metrókat is. 

Túszejtés, holttestek mindenütt

118 halottat jelentettek a Bataclan klubból, ahol egy koncert vált véres túszdrámává, és más helyszíneken összesen további negyven ember halt meg. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a koncertteremnél öt robbanást hallottak, többen is megsérültek, őket folyamatosan szállították kórházba. A rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a helyszínen."Mindenhol vért láttam, borzalmas volt" - mondta egy szemtanú, akinek sikerült elmenekülnie a Bataclanból. Hírek szerint a rendőrség megrohamozta a koncerttermet, az akció közben a klubot megtámadó öt-hat fegyveres közül két merénylőt sikerült meggyilkolnia a rendőrségnek.

A támadás idején ezerötszázan is lehettek a koncerten. A rendőrségi akció éjfél után fegyverropogással járt a helyszínen lévők szerint. Egy rendőrtiszt vérfürdőként jellemezte a klubban elé táruló állapotokat, elmondása alapján a támadók robbanószert erősítettek a túszokra.

A koncertteremben folyamatosan végezték ki a túszokat, az életben maradtak közül sokan interneten keresztül próbálnak segítséget kérni. Egy túlélő a koncertteremből azt írta ki közösségi oldalára: "Élek, csak vágások vannak rajtam. Mészárlás, halottak mindenhol." Szakértő korábban úgy nyilatkozott a köztévének, hogy valószínűleg az összes túszt ki fogják végezni, "az óráik meg vannak számlálva."

Lövöldözés az étteremben

Először a Kis Kambodzsa nevű ázsiai étteremben kezdődött lövöldözés. Szemtanúk arról számoltak be, hogy először azt hitték, tűzijáték hangját hallják. "Nem tudtam, hogy petárda, vagy tűzijáték hangját hallom-e. Aztán egy gépkocsit láttam elhajtani nagy sebességgel" - mondta az egyik szemtanú a Libération újságírójának. Hírek szerint egy gépkocsiból lőttek egy kalasnyikovval.

Továbbra sem lehet tudni, hogy összesen hányan vehettek részt az összehangolt terrorakcióban, de összesen nyolc támadó meghalt a merényletek során. A rendőrség több utcát lezárt, nagy volt a fejetlenség. A januári terrorakciónál is nagyobb tragédia történt. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, később a túszdráma helyszínén fejezte ki együttérzését az áldozatok szeretteinek, és megköszönte a biztonsági alakulatok erőfeszítéseit. 

Terrorakciót akadályozott meg Párizs

Kedden este a párizsi belügyminisztérium azt közölte, megakadályozott egy katonai létesítménnyel szembeni terrorakciót. A célpont a haditengerészet touloni bázisa lett volna. A titkosszolgálat már egy éve figyelt egy személyt, aki a feltételezések szerint iszlám radikálissá, az Iszlám Állam (IS) hívévé vált. A férfit még október 29-én vették őrizetbe - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Az illető alapanyagot próbált beszerezni a merénylet végrehajtásához.

Franciaországban 370 személyt tartóztattak le a terrorizmussal szembeni harc jegyében. Párizs részt vesz az Iszlám Állam iraki és szíriai állásaival szembeni légiakciókban, több alkalommal is terrortámadások célpontja volt. A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni januári támadás után három napig tartott a terror, amelyben húsz személy vesztette életét.

Október közepén azt közölték, hogy Szíriában és Irakban több mint 500 francia állampolgárságú személy harcol az IS oldalán, 250-en hazajöttek, 750-en pedig oda készülnek. A harcokban 150 francia állampolgár vesztette életét.

David Cameron brit kormányfő a Twitteren reagált, mint írta, sokkolták a francia események.

Szijjártó ügyeletet rendelt el

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát - nyilatkozott a köztévé műsorában Szijjártó Péter, aki azt mondta, egyelőre nem tudnak magyar áldozatról. "Magyarország a francia emberek mellett áll, együtt érzünk velük, és a terror minden formáját elítéljük" - közölte a miniszter.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök.

Fokozott készültség Olaszországban

A párizsi merényletek hírére az olasz belügyminisztérium péntek késő este fokozott terrorizmusellenes készültséget rendelt el egész Itáliában, kiemelt védelemmel az olaszországi francia képviseleteknél. Angelino Alfano belügyminiszter bejelentette, hogy az egész országra kiterjedően megemelték a terrorizmusellenes készültség szintjét, amely eddig is magas volt a kevesebb mint egy hónap múlva kezdődő szentév miatt. Matteo Renzi olasz miniszterelnök a római kormánypalotából követi figyelemmel a párizsi fejleményeket. Rómában és Milánóban megerősítették a francia diplomáciai képviseletek és a Franciaországgal kapcsolatos más hivatalok védelmét. 

A következő oldalon vezetők reagálását, valamint szemtanúk beszámolóit olvashatja!

Szerző
Frissítve: 2015.11.14 13:03

Venezuela lezárja az ország Brazíliával közös határát. Mi lesz az adományokkal?

Publikálás dátuma
2019.02.21 21:22
ÉRKEZIK AZ ADOMÁNY VENEZUELÁBA - Több száz tonnányi élelmiszer halmozódott fel a határon
Fotó: AFP/ LUIS ROBAYO
Maduro elnök "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a határokon, ezért csütörtök estétől lezáratja a brazil határt, és ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetén is.
Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök csütörtökön elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, és ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetében is - írja az MTI. Az elnök a televízióban kijelentette, hogy "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a két országban, ahonnan az ellenzék hétvégén akarja bejuttatni a szállítmányokat az ő akarata ellenére.

Maduro katonai vezetőkkel tárgyalva döntött a határzárról, amely Brazília esetében helyi idő szerint este lép hatályba. "Úgy döntöttem, hogy újabb utasításig február 21-én 20 órától teljesen zárják le a szárazföldi határt Brazíliával" - mondta Maduro, és megismételte azt az állítását, hogy az adományok küldése a katonai invázió "előjátéka". Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy információ vannak arról, hogy a kolumbiai katonaság nem akar segédkezni az invázióban.
A magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető, a parlament elnöke csütörtökön kíséretével együtt elindult Kolumbia felé a segélyért.
Egy képviselő szerint három határátkelőnél fogadják a szállítmányokat szombaton. Brazília annak a mintegy ötven állam közé tartozik, amely Guaidót ismeri el Venezuela ideiglenes államfőjeként. Korábban Orbán Viktor is leszögezte: Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről, az európai országoknak pedig el kell ismerniük Juan Guaidó ideiglenes államelnökségét.

Kész a jelentés: hamarosan megtudjuk, az oroszok segítették-e hatalomra Trumpot?

Publikálás dátuma
2019.02.21 20:17
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Csak később derül ki, mennyi lesz nyilvános a vizsgálat eredményeiből. Az mindenesetre beszédes, hogy Trump stábjából az utóbbi időben többeket vád alá helyeztek, és akad, akit már el is ítéltek.
Elkészült a 2016-os amerikai elnökválasztás esetleges orosz befolyásolását vizsgáló bizottság jelentése, amelyet a jövő héten küldenek el az amerikai igazságügyi miniszternek - írja az euronews a CNN értesülései nyomán. Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy derítse ki: a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánycsapatának egyes munkatársai összejátszottak-e oroszokkal annak érdekében, hogy Trump győzzön. Az elmúlt csaknem két évben szinte semmi nem szivárgott ki az esetleges bizonyítékokról, az azonban árulkodó, hogy a kampánystábból többeket vád alá helyeztek, és van, akit már el is ítéltek -  igaz gazdasági bűncselekményekért és a hatóságok félrevezetéséért. A jelentés minősítése bizalmas lesz, és csak később derül ki, mennyi lesz belőle nyilvános. Az igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, a bizottság vizsgálatainak eredményei "a lehetséges mértékben átlátható lesznek" és "a szabályoknak és a törvényeknek megfelelően" hozzák őket nyilvánosságra. A kérdés csak az, mikor, hiszen mégis csak a fél világ várja, hogy kiderüljön, az oroszok segítették-e hatalomra 2016-ban Donald Trumpot.