Szíriai útlevél lehetett az egyik öngyilkos merénylőnél

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források.

Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e. Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat "külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet "külföldi segítséggel" hajtottak végre.

Az útlevelet az egyik elkövető holtteste közelében találták - közölte egy forrás alapján több francia televízió és internetes portál. Egy másik rendőrségi forrás szerint a szíriai útlevelet a Bataclan koncertterem átvizsgálása során találtak meg a nyomozók. Itt legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le. 

A szíriai szál a nyomozók egyik feltételezése a források szerint, akik a külföldi titkosszolgálatokkal szoros együttműködésben dolgoznak a bizonyítékok feltárásán. Egy rendőrségi forrás szombaton elmondta, hogy a merénylők első ránézésre kiválóan kiképzett, harcra elszánt emberek voltak. A szemtanúk nagyon fiatal és magabiztos emberekként írták le őket. A nyomozás során nagyon hamar felmerült a kérdés, hogy a támadók kaptak-e kiképzést a dzsihadisták által felügyelt területeken Szíriában, de a nyomozásnak ezen kezdeti elemeit a források szerint még pontosítani kell. 

A francia hírtelevíziók szerint egyelőre semmi nem ismertes a támadók személyazonosságáról, s a DNS-minták alapján történő azonosításuk akár több napig is eltarthat, miután a nyolc támadóból hét felrobbantotta magát, s emiatt a holttestek erősen szétroncsolódtak.

Lásd még: Párizs 11/13 - Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a terrortámadásért (videók)

Szerző
Frissítve: 2015.11.14. 16:16

Cameron bejelentette, amitől tartottak - Terrorriadó Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2015.11.14. 15:02
FOTÓ: Chris Ratcliffe/Getty Images
A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a párizsi merényletek áldozatai és sérültjei között sok brit állampolgár is van.

David Cameron, aki szombaton a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, a megbeszélés után a Downing Streeten tett nyilatkozatában elmondta ugyanakkor azt is, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint. Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű - a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" fenyegetettségnek megfelelő - készültség van érvényben. Szombati nyilatkozatában Cameron hangsúlyozta: ez a készültségi szint is azt jelenti, hogy Nagy-Britanniát "nagy valószínűséggel" terrortámadás éri.

Hozzátette: a párizsi merényletsorozat nyomán egyértelműen látszik, hogy átalakulóban van az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet által jelentett fenyegetés. Cameron szerint a francia fővárosban elkövetett terrorcselekmények a tervezés és a koordináció eddig nem tapasztalt szintjére utalnak, és arra, hogy a terroristák még elszántabban törekednek a tömeges veszteségeket okozó támadásokra.

A brit kormányfő elmondta: Nagy-Britanniában a nyáron nagyszabású gyakorlatot tartottak annak tesztelésére, hogy a rendőrség és egyéb szolgálatok mennyire felkészültek az egyszerre több helyszínen, tűzfegyverekkel elkövetett terrortámadásokra.

"Fel kell azonban ismernünk, hogy bármennyire erősek és felkészültek vagyunk, Nagy-Britannia ugyanazzal a fenyegetéssel szembesül, (mint Franciaország), és ezért változatlanul arra kérjük a lakosságot, hogy őrizze meg éberségét" - mondta a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban felolvasott szombati nyilatkozatában David Cameron.

Nem sokkal korábban a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese, Mark Rowley is beszélt arról a BBC-nek nyilatkozva, hogy a rendőrség és a brit elhárító szolgálatok a nyáron nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre. Rowley szerint a gyakorlat pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen péntek éjjel Párizsban történt: a művelet során automata fegyverekkel, több helyszínen párhuzamosan elkövetett terrortámadás-sorozat elhárítását gyakorolták.

Hozzátette: a brit hatóságok a következő napokban megerősítik a rendőri jelenlétet olyan, biztonsági szempontból kiemelt helyeken, mint a repülőterek és a kikötők, és ezt az utazóközönség is érzékelni fogja.

Folyamatos felülvizsgálat alatt a terrorkészültségi szint

Mark Rowley a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a brit elhárító szolgálatok jelenlegi hivatalos útmutatása szerint is "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. Rowley szerint ezt tükrözi, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb terrorkészültségi szint van érvényben, amelynek meghatározása "súlyos fenyegetettség". A Scotland Yard főparancsnok-helyettese elmondta azt is, hogy a rendőrség és az elhárító szolgálatok a nyáron nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen péntek éjjel Párizsban történt.

 

Szerző
Frissítve: 2015.11.14. 17:16

Hiába a tilalom, rengetegen adnak vért Párizsban

A párizsi prefektúra szombaton ismételten arra kérte a párizsiakat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el a lakhelyeiket az előző esti, legalább 128 áldozatot követelő merényleteket után. A hatóságok ugyanakkor nem tiltották meg a városban a közlekedést, a véradó helyeken pedig délre hatalmas sorok alakultak ki.

A péntek este kihirdetett rendkívüli állapot részenként gyülekezési tilalom van érvényben Párizsban és a főváros környéki három megyében szombat déltől legalább jövő csütörtök délig. Ennek ellenére a véradó helyeken hatalmas sorok alakultak ki. A Le Monde című napilap tudósítása szerint a véradó helyek túlterheltek, az embereknek legalább öt órát kell várakozniuk, hogy sorra kerüljenek, de senki nem megy el. 

"Az embereknek szükségük van az együttlétre. Nagyon sok fiatal jön, miután a véradási kérés nyilvános lett a Facebookon" - írta a lap internetes oldalán. A francia véradó szolgálat vezetője hivatalosan is megerősítette, hogy az Ile-de-France régióban valamennyi véradó központ le van terhelve, olyan sokan érkeztek a felhívást követően. 

Az üzletek, éttermek, kávéházak és a mozik is kinyitottak szombaton, a múzeumok viszont zárva tartanak és a sporteseményeket is elhalasztották Párizsban. "A kulturális közintézmények az Ile-de-France régióban ma zárva tartanak" - közölte a kulturális tárca. 

A párizsi Operában elmarad a szombatra tervezett koncert és a Philharmonie nevű új koncertterem is egész hétvégén zárva tart. A Versailles-i kastélymúzeum és a Louvre reggel kinyitottak, délben azonban mindkét intézmény bezárt. A párizsi régióban a hétvégére tervezett sportrendezvényeket törölték, máshol az országban azonban megtartják őket. A Párizstól keletre található Disneyland park a merényletek áldozatai iránti szolidaritásból nem nyitott ki szombaton.

Lásd még: Párizs 11/13 - Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a terrortámadásért (videók)

Szerző