Előfizetés

Bakondi elmagyarázta, miért is vannak katonák a köztereken

A közterületeken lévő fegyveres rendőrök és katonák elsősorban a lakosság megnyugtatását szolgálják - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévé kedd esti műsorában. Bakondi György egyúttal megerősítette, hogy fegyverzetüket megerősítették, éles lőszer van náluk.

A főtanácsadó felidézte, hogy a múlt pénteken történt párizsi merényletek után szombaton - ahogy több más országban - Magyarország védelmének garantálása érdekében a magyar kormány is megerősítette a biztonsági intézkedéseket. Ennek "nyílt" részeként a közterületeken - mint a repülőterek, vasútállomások, buszpályaudvarok, nagy forgalmú aluljárók - megerősített rendőri és katonai jelenléttel biztosítják az emberek védelmét. 

Ezzel együtt a háttérben is intenzívebbé vált a munka a titkosszolgálatok és biztonsági szervek közötti nemzetközi szintű együttműködésben. A magyar szolgálatok is kiemelten foglalkoznak a terrorizmussal összefüggésben szerte a világon keletkezett információkkal. Európa-szerte intenzívebbé vált a szolgálatok közötti információcsere, egyrészt annak érdekében hogy fel lehessen deríteni mi történt, másrészt, hogy minél több információ legyen arról, hogy mi várható - emelte ki a főtanácsadó.

Bakondi György elmondta, hogy szombat óta már több megkeresés érkezett arról, hogy "bizonyos szír emberek" áthaladtak-e Magyarországon. Ezeket a megkereséseket a lehető legrövidebb időn megválaszolják - mondta a belbiztonsági főtanácsadó, felidézve: ahogy azt korábban Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte: Magyarország a legmesszebbmenően támogatja a francia hatóságokat.

Orbán igazán bőkezű volt Szombathellyel

Publikálás dátuma
2015.11.17. 22:29
MTI Fotó: Varga György
Szombathely történetében még nem kapott ekkora - 80-100 milliárd forintos nagyságrendben - támogatást, amelyet fejlesztésekre tud fordítani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Szombathelyi Városi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva azután, hogy Puskás Tivadarral, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármesterével együttműködési megállapodást írt alá a Modern városok program keretében megvalósuló helyi fejlesztésekről.

Orbán Viktor a műsorban elmondta, hogy a megállapodás szerint újabb 5 milliárd forintos támogatást kaphat a Szent Márton városfejlesztési program, erről a szerdai kormányülésen tárgyalnak majd. Ebbe a programba illeszkedik a jelenleg a belvárosban lévő autóbusz pályaudvar kiköltöztetése a vasútállomás mellé.

Szintén több milliárd forint támogatást igényel a kormányfő szerint a Szombathely és környékének árvízvédelmét szolgáló dozmati tározó megépítése, amelynek költségeit teljes egészében az állami költségvetés állja majd. A megállapodásban felsorolása szerint szerepel az is, hogy a várost elkerülő utak kétszer kétsávos gyorsforgalmú utak lesznek, Szombathelyet és Kőszeget szintén kétszer kétsávos úttal kötik össze, illetve a Zalaegerszeg és Szombathely közötti gyorsforgalmi utat is kétszer két sávval építik meg.

Hozzáfűzte: a megállapodásban szerepel még az ipari park korszerűsítése is. "Szombathely történetében talán nem volt még olyan megállapodás, ami ebben a nagyságrendben, mintegy 80-100 milliárd forint értékben tudott volna fejlesztésekre fordítani" - mondta.

A kormányfő a vasi megyeszékhely további fejlődési esélyeiről szólva fontosnak nevezte, hogy a jövőben is megfelelő számban álljon majd rendelkezésre munkaerő, hiszen Szombathelyen 3 százalék alatti a munkanélküliség és már munkaerő hiány tapasztalható. "Ahhoz viszont, hogy a város vonzerejét meg lehessen növelni, több száz lakást kell felépíteni" - mondta. Annak vizsgálatára, hogy milyen kormányzati segítséggel lehetne ezt a lakásépítési programot beindítani, egy közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg - fűzte hozzá.

A miniszterelnök az interjú végén a honvédelmi miniszteri posztról lemondott Hende Csabáról, a város országgyűlési képviselőjéről szólva úgy fogalmazott: továbbra is jó a kapcsolatuk, "bajtársias közös történelmük" van, nagyon nehéz időket csináltak végig együtt, melynek során mindig számíthatott rá, ezért szavai szerint hosszabb távon számít még a munkájára. "Most, hogy kormányzati munka nem nyomja a vállát, teljes erővel Szombathelyért dolgozik, így szerintem egyetlen helyen nyertek a változtatással, itt Szombathelyen" - jelentette ki a miniszterelnök.

Lásd még: Dübörög Orbán roadshow-ja: újabb városnak ígért fűt-fát - Fotók!

"Szégyenteljes" - Velez kifakadt a Parlamentben

A kormánypártok támogatták a nemzeti akkreditációról szóló jogszabály módosítását az előterjesztés keddi általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén, míg Velez Árpád (MSZP) szégyenteljesnek nevezte, hogy a nyáron elfogadott és rendelkezései javát tekintve még hatályba sem lépett törvényt máris át kell alakítani. Hangsúlyozta, hogy az európai előírásoknak való megfelelés miatt teljesen újra kell tervezni a törvényt.

Emlékezetett arra, hogy már nyáron is kérte, az Országgyűlés emelje fel szavát az átgondolatlan javaslattal szemben. Az akkori indítványt vissza kellett volna vonni, de nem tették, ezért "ennek a levét isszuk most" - fogalmazott. Hozzátette, a nyári indítvány benyújtói, Szatmáry Kristóf és Cseresnyés Péter "szétverték" a magyar akkreditálási rendszert.

Az Európai Parlament szerint egy tagállamban csak egy nemzeti akkreditáló szervezet lehet, amelyik képes biztosítani tevékenységének objektív és elfogulatlan jellegét, de ennek az előírásnak nem sikerült megfelelni - szögezte le. A független NAT az év végén megszűnik és a helyébe egy költségvetési szerv lép majd - emelte ki. Az új szerv nem tud majd azonos tartalmú akkreditálási okiratot kibocsátani, mert megszűnik a hazai akkreditáló szerv nemzetközi jogosítványa - közölte. Az MSZP a javaslatot nem tudja támogatni - mondta.