Előfizetés

Horvátország csak Szíriából, Afganisztánból és Irakból fogad menekültet

Ezt Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter jelentette be.   Szlovénia csütörtökön megpróbált 162 olyan menekülőt visszatoloncolni Horvátországba, aki nem háborús övezetből, Marokkóból, Bangladesből, Srí Lankáról és Libériából érkezett az országba. Zágráb nem fogadta őket vissza területére, ezért még mindig Szlovéniában tartózkodnak - jelentette a horvát sajtó.

A szlovéniai rendőrség egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy mostantól csak olyan országokból fogadnak menekülteket, ahol "fegyveres harcok folynak". A rendőrség a regisztrációs eljárásnál a nemzetközi adatbázisokban is ellenőrzik majd az illegális bevándorlók kilétét és állampolgárságát, valamint megkérdezik tőlük, milyen céllal jöttek az országba, és annak megfelelően járnak el velük szemben. Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába.

Több robbantást terveztek a Németország-Hollandia helyszínén

A kedd esti hannoveri Németország-Hollandia barátságos válogatott labadarúgó-mérkőzést  azért kellett lemondani, mert terroristák több pokolgépet akartak felrobbantani a mérkőzés helyszínén - írta a Bild című lap egy titkos kormányzati dokumentumra hivatkozva.

Az újság  szerint a szövetségi alkotmányvédelmi (BfV) hivatal kedd kora este eljuttatott Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszternek egy feljegyzést, amelynek alapján nem volt más választás, mint a hannoveri HDI Arena kiürítésének elrendelése. A BfV egy külföldi hírszerző szolgálattól kapott információk alapján azt írta, hogy egy csoport terrorista merényletre készül, több pokolgépet is fel akar robbantani a stadionban a mérkőzés közben.

A robbanószerkezeteket egy mentőautóban akarják becsempészni a stadionba. A terv szerint a csoport vezetője elvegyül a szurkolók között, és lefilmezi a merényletet. Később, éjfél után a hannoveri főpályaudvaron is felrobbantanak egy pokolgépet. Thomas de Maiziere csütörtökön Berlinben egy másik ügyben tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni a Bild értesülését.

A hatóságok nem találtak robbanószert Hannoverben, és nem vettek őrizetbe senkit. A főpályaudvaron ugyan egy vonaton felfedeztek egy gyanús csomagot, amelyet ellenőrzött robbantással ártalmatlanítottak, de kiderült, hogy pokolgéputánzat volt, nem tartalmazott robbanószert.

Terrorizmus - Nem repül Hurghadába a Wizz Air

November 28-ától határozatlan időre felfüggeszti Budapest és az egyiptomi Hurghada közötti járatát a Wizz Air - közölte a diszkont légitársaság.

A tájékoztatás szerint a légitársaság a működési környezet felülvizsgálatát követően döntött a járatok ideiglenes megszüntetése mellett. A részletekről az utasok a Wizz Air ügyfélszolgálatánál érdeklődhetnek. A légitársaság menetrendje idén május 16-án bővült a Budapest-Hurghada közötti járattal, amelyet heti egy alkalommal indítottak. A döntésre azt követően került sor, hogy az Orosz Biztonsági Szolgálat kedden bejelentette: terrortámadás miatt zuhant le október 31-én a Kogalymaviaja orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből indult járata.