Előfizetés

Őseink nyomában…

Publikálás dátuma
2015.11.24. 06:50
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiből nyílt fotó- és poszterkiállítás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában hétfőn.

Az Őseink nyomában... című tárlat a magyarok elődeinek vándorlásával összefüggésbe hozható fontosabb régészeti lelőhelyeket és leleteket, a viseletekkel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a honfoglalók által használt fegyvereket mutatja be.

A kiállításon látható Szöllősi Mátyás fotóriporternek a 3. orosz-magyar uráli régészeti expedícióról készült képsorozata is.
Az expedíció sikere egyrészről, hogy új, releváns régészeti leletek kerültek elő Oroszország és a mai Ukrajna területéről, másrészt pedig, hogy sikerült újra a keleti tudományos kapcsolatokat felvenni, amelynek segítségével gyorsabbá vált a munka és hatékonyabbá a nemzetközi együttműködés - mondta az M1 aktuális csatornán az expedíció vezetője, Türk Attila régész. Hozzátette: a kutatás eredményeit a magyar kutatók az orosz kollégákkal együtt közösen publikálják majd.

A július 26. és augusztus 19. közötti expedícióban a régészekből, egy antropológusból, turkológusból, archeozoológusból és egyetemi hallgatókból álló kutatócsapat a feltárásokon való munka mellett több múzeum régészeti gyűjteményeinek kora középkori leletanyagát is átnézte, valamint fontos szakmai kapcsolatokat épített ki helyi szakemberekkel.

Oscar-díjas nyitja a sort

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2015.11.24. 06:47
A fesztivál nyitófilmje Apróféta lesz, amelyet kilenc ismert művész készített közösen, a munkát az Oscar-díjas Roger Allers fogt
A John Malkovich menet írója, Charlie Kaufman első animációja, a Velencében fődíjat nyert Anomalisa is látható lesz a november 25-én kezdődő 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, ahol a világ legfrissebb 16 egész estés filmje szerepel a programban. A november 29-én záruló eseményen hat egész estés és 30 rövidfilm versenyez a díjért. A díjnyertes alkotásokat is felsorakoztató válogatást az Uránia, a Puskin, az Art+ Cinema és a Szlovák Intézet vetíti.

Egy sor pazar meglepetést ígér az idei, 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál: az Urániában rögtön a november 25-i nyitóesten látható A próféta című alkotás, amelyet a nemzetközi animáció legnevesebb mesterei - többek között Tom Moore, Roger Allers és Bill Plympton - készítettek. A kilenc epizódból álló játékfilm munkálatait az Oscar-díjas Roger Allers, Az oroszlánkirály rendezője vezette, a történet Kahlil Gibran rengeteg nyelvre lefordított klasszikusa alapján kel életre a vásznon.

A történetben egy kislány és egy fogoly találkozik, s valószínűtlen barátság alakul ki kettőjük között. Ugyancsak meglepetés lesz a zárófilm is: november 28-án a John Malkovich menet írója, Charlie Kaufman mutatkozik be a hazai nézőknek élete első animációjával, amelyet a műfaj kreatív ismerője, Duke Johnson segített megvalósítani. Az Animalisa című filmről azt tartják, gyönyörű, gyengéd és abszurd a humora. Nemrégiben a Velencei Nemzetközti Filmfesztiválon nyerte el a fődíjat.

A különböző válogatásokban összesen 16 egész estés játékfilm látható majd, közülük hat versenyez a díjért. A díjat odaítélő nemzetközi grémiumban részt vesz Peter Budinsky, Or Flescher és Temple Réka. A versenybe válogatott harminc rövidfilmet 1000 jelentkező közül választották ki, a mezőnyben a Limbo Limbo Travel című film képviseli magyar animációt, rendezője Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borcsa. A rövidfilmek legjobbjának díjáról az M. Tóth Géza, Bjoern Bartholdy és (a fesztiválon látható Rendkívüli mesék rendezője) Stephen Roelants részvételével dolgozó zsűri dönt majd. A legfrissebb rövidfilmtermés legjavából válogató versenymezőny darabjai 16 ország színeiben szórakoztatják a magyar nézőket.

A fődíjért versengő egész estések között van a francia Simon Rouby filmje, az Adama, amely egy nyugat-afrikai kisfiú bátor vállalkozásáról szól. Christian Desmares és Franck Ekinci párhuzamos világtörténetet mesél V. Napóleon koráról az "April és az ál-világban". Dokumentum-drámával versenyez a román Anca Damian, aki Varázshegy címmel egy életrajzi történetet mesél. A japán Keiichi Hara érdekes és szokatlanul szabad szellemű női portrét állít a néző elé Hokusai kisasszony című rendezésében.

Fantomfiú a címe a francia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli versenydarabjának, amelynek címszereplője ki tud lépni önmagából, s ez megváltoztatja a sebesült nyomozó sorsát a kórházban. Dél-Koreából érkezett A szatellitlány és a tehén, amelyben Hyung-yun Chang rendező a Föld megfigyelésére fellőtt kis égitest elképesztő tulajdonsága, az emberi szív iránti érdeklődése köré fűzi a mesét.

Idén nem csak új vetítési helyszínekkel bővül az Anilogue, hanem új tartalmakkal is, a szervezők ígérete szerint minden eddiginél gazdagabb választékkal lép elő. Lesz japán, litván és világpanoráma szekció, a legfiatalabb francia rendezőnemzedék alkotásait mutatja be a Franciaországból érkezett vizsgafilm válogatás. Friss darabokat mutat be a Visegrad Rallye, viszont a Cartoon D’or válogatásából a magyar közönség megismerheti az idei év európai animációs nagydíj várományosait. Érkeztek díjnyertes munkák Svájcból, a Fantoche fesztiválról, valamint Lengyelországból az O!PLA közönség-kedvencei. Az új utak keresésében mutat be különleges válogatást a Vision szekció. Ezekben a munkákban az alkotók az animációt vegyítik más művészeti ágakkal.

Idén az Anilogue középpontjában Szlovákia áll, a Szlovák Intézetben rendezett ingyenes vetítéseken ismerhetik meg a nézők északi szomszédaink animációs művészetét. Új színfoltnak ígérkezik az Animált Éj program az Urániában, melyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes alkotás lesz látható. A gyerekeket szombaton reggel ingyenes animációs workshop várja az Urániában, ezután következik a Gryllus Vilmos-koncert. A fesztivál idején lesz nemzetközi kerekasztal-beszélgetés is, amely az interaktív animáció legújabb útjairól számol be.

A versenyen kívül látható filmek között nem egy izgalmas újdonságot talál a műfaj kedvelője. Ilyen az újabb premierfilm Mamoru Hosodától, aki az elmúlt tíz év során vált Japán egyik legnagyobb sztárrendezőjévé. Az idő fölött járó lány, a Nyári háborúk és a Farkasgyermekek után most legújabb filmjével jelentkezik az Anilogue-n: A fiú és a szörnyeteg a legszebb mágikus realista animék közé tartozik. (A Mozinet forgalmazásában január közepétől látható majd a mozikban is.) Szintén Japánból érkezett az Amikor Marnie ott volt című film, Csehországból pedig A kis hableány modern változata, A halbolt hercegnője. Spanyol flamenco táncosnő a főszereplője a Megszállva című filmnek, a szlovák A véres asszony című mozidarab pedig Báthory Erzsébet hátborzongató tetteiről szóló legendákból merít.

A hírek szerint alkotója, Viktor Kubal a szlovák animáció egyik alapművét készítette el, melyben a horrorisztikus elemek és a parodisztikus megoldások különlegesen ötvöződnek minimalista stílusban. A huszadik századot átfogó szerelmi históriaként indul, majd történelmi drámává tágul a Kövek a zsebemben című amerikai-lett film. Az osztrák-amerikai Az éden széle kilenc élettörténetet mesél el. A Rendkívüli mesékben a zsűri tagjaként jelen lévő Stephen Roelants rendező Edgar Allan Poe és a Halál találkozását mondja el.

Közelkép - Gyurkó Henrik 80

Ma 80 éves Gyurkó Henrik bábművész, aki még több darabban játszik. Nem csoda, hogy ereje teljében van, hiszen régóta alakítja az életvidám, az eleven, az ördögökön, sőt, a halálon is kifogó Vitéz Lászlót, akinek mindig áradnak az energiái, és soha, de soha nem öregszik meg. 

Gyurkó bejárta a Budapest Bábszínházzal a világot, benne volt a földgolyóbis számtalan pontján vendégszereplő, a műfajt megújító, remek produkciókban, a színház nagy generációjához tartozik. Gimnazistaként leshettem meg először paraván mögül, hogyan játszik. Teljes átélés volt az arcán, ez az akkor kimondottan jóképű férfi, örömmel teli, virgonc gyerkőccé vált, amint bábut húzott a kezére, teljesen átélte Misi mókus kalandjait, a klasszikussá vált mesét, és klasszikussá vált produkciót, melyben annyi évtized után is fellép.

Tud vásárian harsány lenni, de például a Garas Dezső által rendezett A vihar Prosperójaként filozofikusan elmélyült volt, a Líra és Epikában pedig egyenesen Poézis király, Líria uralkodója, tehát olykor meglehetősen költői. Játszotta a János vitéz címszerepét, ahogy A fából faragott királyfiét is, és Bartók balettjein kívül Sztravinszkij halhatatlan Petruskáját szintén megformálta, kiváló mozgáskészséggel, remek ritmusérzékkel. A varázsfuvolában színes árnyfigurák megelevenítőjeként változatlanul rendszeresen láthatjuk. A

Sade márki 120 napjában élveteg kegyelmes úr volt, Ligeti György Aventures című erőteljes zenedarabjában ő volt a Férfi, akit megmozgatott ruhadarabok segítségével alakított, és aki viharos kapcsolatuk közben szinte széttépi egymást a Nővel. Lelkes amatőrként kezdte a pályát, vérprofi lett. Érdemes művész, Budapest díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa. De a legnagyobb díj számára minden bizonnyal az, hogy változatlan játékkedvvel közönség elé léphet.