Röhög a világ - A BBC szerint nevetségessé vált a TEK

Publikálás dátuma
2015.11.26 12:18
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
A BBC budapesti tudósítója arról számolt be a brit közszolgálati médiának, hogy a magyar terrorellenes egység nevetségessé vált, mert a bíróságon derült ki, hogy történelem iránt érdeklődő fiatalokat gyanúsítottak terrorizmussal. A BBC azt is írja, hogy az elfogás híre a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás után keltett nagy figyelmet. 

Ahogy a Népszava is beszámolt róla: nem iszlamisták voltak a TEK által elfogott személyek, kiderült, hogy a "nemzetközi beágyazottságú szélsőségesek" egyszerű világháború-rajongó fiatalok, akik az erdőben találták a fegyverrelikviákat. A Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította az S. Roland előzetes letartóztatását kérő ügyészi indítványt, teljesen komolytalanná téve Hajdu János, a TEK vezetője keddi bejelentését, miszerint veszélyes terroristacsoportot lepleztek le egy igazoltatás során. A valóságban az anyjával és nevelőapjával élő fiatal fiú és barátai egyáltalán nem fenyegetik a közrendet, egyszerű hobbi műgyűjtőkről van szó - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

A TEK kedd este jelentette be, hogy két akcióban "szélsőséges nézeteket valló" figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek. Hajdu János, a TEK főigazgatója az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap az egyik akcióban két külföldi és két magyar állampolgárt fogtak el. Nem zárta ki, hogy "nemzetközi beágyazottsága lehet" a bűncselekménynek. Az elfogottak régóta a TEK látókörében voltak — mondta Hajdu —, abban az autóban pedig, amiben az elfogottak ültek, robbanóanyag volt, az ezután megtartott házkutatásban pedig több robbanóanyagot és csőbombát is találtak egy "bombalaboratóriumban". A Terrorelhárítási Központ közleménye alapján először mindenki arra gondolt, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és ezt a gyanút Hajdu János sem igyekezett eloszlatni.

A Reutersnek a TEK helyettes vezetője már azt mondta, hogy a terrorelhárítás által felfedezett laborban "robbanóeszközök szétszedésére alkalmas eszközök voltak". Bodnár Zsolt hozzátette azt is, hogy a laborban akár "álcázott robbanóeszközöket is gyárthattak volna". A történelem iránt érdeklődő fiatalok felmentéséről az India.com is beszámolt - fedezte fel az Origo.

Nincs arra semmilyen adat, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a hétvégén elfogott egyik férfi bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék. A hétvégi TEK akció után négy ember ellen indult eljárás, de az ügyészség csak az egyikük előzetes letartóztatását indítványozta. A bíróság ezt is elutasította, az ügyészség pedig megerősítette, hogy fellebbez a döntés ellen. 

Molnár Zsolt, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai ülése után lapunknak elmondta: nincs változás a terrorfenyegetettség szintjében, egész Európában változatlan a helyzet, általában bármely állam fenyegetve érezheti magát, ezen még az sem változtat, hogy az IÁ szerdán egy videóban Magyarországot is megemlítette. A bizottság üléséről csak annyit mondhatok - tette hozzá Molnár -, hogy ott ismét bebizonyosodott: a titkosszolgálatok nemzetállami önállósága bebukott, mint a schengeni határvédelemben is, szükség van közös uniós titkosszolgálatra, mert a nemzetállamok információcseréje már kevés. Több pénzügyi forrásra is szükség van, mindenekelőtt megelőzésre. Ami a TEK akcióit illeti, a bizottság elnöke annyit mondott: Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatást adott, s az ülésen bizonyossá lett, nem dzsihádistákról, hanem zavaros ideológiájú magyarokról van szó.

Az Index úgy tudja, a terrorelhárítók a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt sem bontották ki az igazság minden részletét, "nemzetközi, fajsúlyos ügyként” tálalta S. Rolandék elfogását, nem hangzott el, hogy S. Roland második világháborús hobbigyűjtő, hogy a nemzetközi kapcsolat a gyanúsított felvidéki barátaira utal. Ezért is lehet, hogy az ülés után nyilatkozó Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő is azt mondta, hogy komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek.

Németh Szilárd megvédte a TEK-et

A Terrorelhárítási Központ (TEK) tette a dolgát, megakadályozott egy bűncselekményt, a kérdés pedig nem az, hogy ki profi vagy ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül - mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke. "Mindenki előtt világos volt, hogy amire létrehozták a TEK-et, abban járt el": olyan embereket kapott el, akiknél automata gépfegyver és robbanóanyag volt - mondta, jelezve, hogy Magyarországon nem lehet engedély nélkül fegyvereket és robbanóanyagot tartani. A TEK egy bűncselekményt akadályozott meg az elkapással - emelte ki Németh Szilárd.

Lásd még: Mellélőtt a TEK - Megdől a nemzetmentő akció teóriája?

TEK-fogás: a Főügyészséggel támogatja "terrorverzióját" a kormány
A Fővárosi Főügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorellenes akciósorozatában a hétvégén elfogott férfiak némelyike nem csak történelemrajongó - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön.
A két magyar és a két magyar nemzetiségű szlovák állampolgárt a rendőrség robbanóanyaggal visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki. A kerületi ügyészség egyikük, S. Roland előzetes letartóztatását látta indokoltnak azért, mert a ruházatában és a lakásán is feltehetőleg éles lőszereket, gránátokat, egyéb vegyi anyagokat és gyújtózsinórokat találtak. Az ügyészség indítványát a bíróság szerdán elutasította, így mind a négy gyanúsított szabadlábon védekezik.
A fővárosi főügyész ez utóbbi ügyben megjegyezte, hogy az úgynevezett történelemrajongó gyanúsítottakkal kapcsolatban nyilvánosan megjelent információkkal szemben egyikükre nézve vannak olyan pluszadatok és -információk amelyek az ügyészség szerint megalapozzák a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését. A nyomozó hatóságok és a TEK tevékenysége, az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének általános és konkrét kérdései nem feltétlenül a nyilvánosságra tartoznak, ezért a jelenlegi helyzetben kifejezetten árthat, ha ezekről sajtópolémiát folytatnak - írta közleményében Ibolya Tibor.

 

Szerző
2015.11.26 12:18
Frissítve: 2015.11.26 15:58

Nőnek öltözött izraeli kommandósok keveredtek tűzharcba, 8-an meghaltak Gázában

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:17

Fotó: AFP/
Agyonlőtték a Hámász egy parancsnokát és az IDF egy alezredesét is. Az izraeli hadsereg szerint egy félresikerült hírszerző akció vezetett a vérfürdőhöz. Közel 100 rakétával válaszolt a Hámász.
Az izraeli hadsereg katonái egy feltehetően félresikerült gázai bevetés során tűzharcba keveredtek a Hámász fegyvereseivel vasárnap. Egy fedett akciót hajthattak végre, ám annak részleteiről nem sokat lehet tudni. Ami biztos, hogy
meghalt az izraeli hadsereg (IDF) egy alezredese és hét palesztin fegyveres - köztük a Hámász egy parancsnoka és a Népi Ellenállási Bizottság nevű, fegyvereseket tömörítő szervezet egy tagja.
Szemtanúk beszámolói alapján azt írja a Guardian, az álruhás, egyebek mellett nőnek öltözött katonák autóját azért állította meg a Hámász-parancsnok, Nour Baraka, hogy ellenőrizze a benne utazók személyazonosságát. Ám a kommandósok egy hangtompítós fegyverrel agyonlőtték Barakát. Az IDF katonái menekülőre fogták, miközben a Hámász üldözte őket. Egy olajfaliget felé tartottak, ahonnan helikopterrel vitték tovább őket. A menekülő kommandósok útját az izraeli légierő biztosította: negyvennél több rakétát lőttek ki az üldözőkre az Euronews szerint. Kimentésük után megsemmisítették az ő autójukat is, melyből számítástechnikai berendezések roncsai kerültek elő.
Válaszként Gázából tizenhét rakétát lőttek ki Izrael déli területére vasárnap. Ebből ugyan csak hármat semmisített meg az izraeli rakétavédelmi rendszer, de többségük kietlen területen ért földet, egyedül egy csirketelepben keletkezett könnyebb kár, számol be a Times of Israel. A hatóságok a rakétavédelmi rendszer bővítését tervezik a területen.
Az IDF egy szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, egy Izrael szempontjából rendkívül fontos felderítő küldetésen vettek részt a kommandósok. Céljuk nem emberrablás vagy Nour Baraka meggyilkolása volt, hanem hírszerzés, ám a küldetés félresikerült. A lelőtt izraeli katonáról annyit árultak el, neve kezdőbetűje M., 41 éves volt, és civilben két gyerekes családapa. Megsérült egy másik katona is, ő hétfőn nyerte vissza eszméletét, állapota stabil.
Az izraeli határ mellett a palesztinok március óta tartanak heti rendszerességgel tüntetéseket, melyek során már nagyjából 220 demonstrálót lőttek agyon az IDF katonái. Ugyanakkor múlthéten Izrael üzemanyag szállítását engedélyezte a blokád alatt tartott gázai övezetbe, és egy 15 millió dollár értékű katari segélyszállítmány célba juttatását is lehetővé tette. A történtek viszont súlyosan veszélyeztetik a legutóbbi időben kialakult nem hivatalos tűzszünet törékeny eredményeit.
Újabb 80 rakétát lőttek ki hétfőn a gázai övezetből.
A Hámász a halott fegyvereseinek temetése után jelentette be: rengeteg, az izraeli telepeseket célzó rakétával fog bosszút állni a történtekért, írja a Reuters. A hétfői rakéták egyike eltalált egy izraeli buszt, súlyosan megsebesítve egy embert.
2018.11.12 17:17
Frissítve: 2018.11.12 17:24

Tűz Kaliforniában - Már harminc felett a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:07

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Harmincegyre nőtt a halálos áldozatok száma, kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván, utoljára egy 1933-as tűzeset járt ennyi halálesettel az államban.
Három helyen pusztít a tűz Kaliforniában. Az állam északi részén a campi tűz áldozatainak száma hattal nőtt, a délebbre lévő woolsey-i tűzben két újabb haláseset történt, amikor a lángok megrongálták a tengerparti üdülőhelyeket, köztük Malibut. 250 ezer ember kényszerült arra, elhagyja otthonát. Jerry Brown Kalifornia kormányzója levélben sürgette Trumpot, hirdessen szükségállapotot, így több szövetségi anyagi forrás állna rendelkezésre a mentéshez. A kérés akkor érkezett meg, amikor az elnök megfenyegette az államot az anyagi hozzájárulások csökkentésével, a tűzért a nem megfelelő erdőgazdálkodást okolva. Harold Schaitberger, a Nemzetközi Tűzoltószövetség elnöke „meggondolatlannak és sértőnek” nevezte Trump kijelentését. 
Butte megye seriffje, Kory Honea egy sajtótájékoztatón elmondta, öt ember holttestét házaikban találták meg, egy hatodikét autójában, és legalább 228 ember sorsáról nem tudni. A campi tűz 45 ezer hektáron pusztít, a terület 25 százalékán sikerült elkeríteni, a határok természetesek, mint például folyók, vagy tűzoltók által ásott 3 méter széles árkok. Azonban még napokig, hetekig tarthat, amíg lángok teljesen megszűnnek, a következő napokban 112 kilométeres szél is várható. A rendőrség fosztogatással gyanúsítottakat tartóztatott le Paradise városban, akik erdészeti munkásoknak adták ki magukat. A wolsey-i tűz 34 600 hektáron ég, 10 százalékát sikerült lokalizálni. A hilli tűz jóval kisebb, 1840 hektárt perzselt fel. Miley Cyrus, Neil Young, Gerard Butler is azok között van, akik elvesztették otthonukat. Young Twitter-bejegyzésében bírálta Trumpot, mert nem hajlandó semmit tenni a klímaváltozás ellenében. A tűzért a felmelegedés, és a szárazság okozta, a jelentős károkban az is közre játszik, hogy Kalifornia lakossága a hetvenes évek óta megkétszereződött, 40 millióra nőtt, és egyre többen élnek az erdős vidékeken, azok közelében.
Szerző
2018.11.12 17:07
Frissítve: 2018.11.12 17:11