Előfizetés

Mire jó az orvoskamara?

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.11.28. 06:03
Orvosok nélkül nem, orvosok ellenében még kevésbé megy FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Személyeskedő pozícióharcba és érdektelenségbe süllyedő köztestület vagy felelős szakmai vita után megerősödő, az eddiginél harcosabb képviselet lesz-e a Magyar Orvosi Kamara? A kérdés ma dől el a testület tisztújító küldöttközgyűlésén.

Tisztújításra készül a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A mai tanácskozást megelőző kampányban mégsem a két legnagyobb rivális, a köztestületet 12 éve vezető Éger István és a Magyar Rezidens Szövetség éléről a héten távozott Dénes Tamás elnöki székért vívott párbaja volt a meghatározó, hanem az, hogy az egészségügyi államtitkár épp a kamara hét közepén rendezett elnökségi ülésén hirdetett minden eddiginél részletesebb programot. Ónodi-Szűcs Zoltán ezzel a gesztussal jelezte, hogy az orvostársadalom nélkül semmilyen reform nem valósulhat meg, s egyben szakmai vitára is bocsátotta elképzeléseit. Az elnökségi ülésre egyedüli tudósítóként beengedett weborvos.hu beszámolója szerint úgy fogalmazott, az elmúlt negyedszázad egészségügyi reformjaival szemben a legnagyobb ellenállást épp az intézményrendszer és a szakma gyakorolta.

Az államtitkár öt kiemelt feladatot határozott meg a következő fél-egy évre. Ahogyan azt már hónapok óta halljuk, a legfontosabb cél az alapellátás átalakítása. Nincs kötelező recept, de biztos, hogy néhány feladatot át kell vennie a háziorvosi szintnek – fogalmazott az államtitkár. Európában több jól működő modell is arra épül, hogy a mainál nagyobb létszámú szakszemélyzet támogassa az alapellátást, ebbe a beszámoló alapján a védőnők szerepének újragondolását is beleértette az államtitkár.

Új rezidensvezető
A héten jelentették be, hogy a munkát két évre elvállaló Dénes Tamás lemondása után a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) Sipka Balázst választotta elnöknek. A 30 éves, sebészi szakvizsgájára készülő orvos Hódmezővásárhelyen dolgozik. Hat éve tagja a fiatal orvosok érdekvédelmi szervezetének, évekig vezette annak szegedi régióját. A béremelések folytatását, a jogszabályok betartásának elérését és a szakmai érdekképviseletek összefogásának megerősítését tartja legfontosabb feladatának. Céljait elsősorban tárgyalásokon kívánja elérni, és csak akkor gondolkodna keményebb tiltakozó eszközökben, ha ezek nem vezetnek eredményre.

A sürgető feladatok között másodikként említette a fővárosi egészségügyi ellátás újraszervezését és ehhez kapcsolódóan az új budapesti kórház megtervezését. Harmadik annak kidolgozása, hogyan lehet leválasztani az egészségbiztosításról a szociális célokat szolgáló kórházi ágyak finanszírozását. Negyedikként sorolta a szakvizsga- és kompetencia-rendszer újragondolását és végül a kancellária modell kialakítását. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az államtitkár felrúgná a kórházi struktúra mostani irányítási rendszerét, amiben minden állami intézmény feje fölött az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) dönt. Ehelyett szeretné megtalálni azt a 4-8 intézményből álló regionális kórházcsoportot, amelyben egymás között ésszerűen lehet elosztani a feladatokat és az ezekhez szükséges eszközöket. A kérdést az teszi pikánssá, hogy az államtitkár épp az ÁEEK éléről érkezett a minisztériumba.

Lehet persze, hogy ezekről a kérdésekről nem sok szó esik a MOK küldöttközgyűlésén, de az alacsony bérek, a rezidensek megemelt ösztöndíjai miatt kialakult bérfeszültség, az orvosok és ápolók elvándorlása, az oktatóhiány, az életpályamodell vagy kollektív szerződés szembeállítása, a kiégés és még számtalan feszültség biztosan ott szerepel a felszólalók mondandójában. Ezeken a pontokon volt tapintható a feszültség a kamara elnöki posztjára pályázó jelentkezők között is.

A két legismertebb jelölt
Éger István

Éger István

A jelöltlista két legismertebb neve Éger Istváné és Dénes Tamásé. Előbbi több mint egy évtizede áll a MOK élén, nem egyszer támadások kereszttüzében. Volt idő, amikor a balliberális kormányok egészségpolitikusainak üzente: ott fog betartani az orvostársadalom, ahol tud. Akkor sokan a következő jobboldali egészségügyi minisztert látták benne – talán maga is. De se sok pénz, se életpálya, se bársonyszék nem jött, érezhetően egyre keserűbb is lett a szerepében megmerevedett kamarai elnök. Közben pedig belülről is támadták, bár nem egymilliós fizetését kritizálta a szervezet felügyelőbizottsága, sokkal inkább a kamara gazdálkodásában láttak kivetni valókat, de tavaly év elején az ellenőrző testület lemondását még elérte, a küldöttek megerősítették posztján. A kamara presztízse azonban a hírek szerint egyre csökken, a szakma elfordulását csak erősítette, hogy a nyári tiltakozó akciókban nem vett részt, egy halvány támogató levéllel elintézte a harcot.
Dénes Tamás

Dénes Tamás

Mostani kihívója, a távozó főrezidens megint a pénzügyi szálat húzta elő, amikor utódának bemutatásakor úgy fogalmazott: ma tízmilliós prémiumokat osztanak a kamarában, ám ő erről előre is lemond, ha megválasztják. Vélhetően később valaki elmagyarázta neki, hogy eddigi rezidensvezetői sikerei sem hatalmazzák fel rá, hogy orvostársai zsebében turkáljon, ezt ebben a szakmában nagyon nem szeretik. Így aztán e-mailben gyorsan visszavonta a kijelentéseit és bocsánatot kért a területi vezetőktől, akik magukra vehették szavait. Kérdés persze, hogy elég-e ez a visszakozás, vagy orvostársai másra szavaznak. Az eddigi MOK elnök, Éger István mindenesetre gyorsan megkérdőjelezte, van-e ezek után erkölcsi alapja megpályázni az elnöki posztot Dénes Tamásnak. Szóval a vita most sem a szakma jövőjéről szólt.

Botka László: a hátsó szobákban kötött alkuk kora lejárt

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.11.28. 06:00
Ha nem magunkkal foglalkozunk, nem öncélú a politikánk, elfogadnak az emberek FOTÓ: Vajda József
Végre egyértelművé kell válnia annak, mekkora a felelősségük - üzeni az MSZP mai kongresszusának Botka László. Az országos választmány elnökét mindig meglepi, hogy a pártban vannak, akik - ha a jobboldali sajtó a belső problémákról kérdezi őket - hosszú értekezésekbe kezdenek, amivel a szocialistáknak és maguknak is ártanak. A kibeszélőket arra figyelmezteti, a kormányváltás akkora munka, hogy abban mindenki megtalálhatja a helyét és a szerepét. A politikus szerint ma sokan értik, hogy aki váltást akar, annak rájuk kell szavaznia.
FOTÓ: Vajda József

FOTÓ: Vajda József


- Minimálbér, fizetésemelés - az MSZP slágertémáiról nem lesz szó a kongresszuson?

- Minden olyan ügyről beszélni fogunk, amit az orbáni propagandagépezet az elmúlt időszakban a menekülthisztériával igyekezett betakarni. Ezek azok az ügyek, amelyek az ország jelenét, jövőjét befolyásolják. A fizetésemelés nem véletlenül került a politikánk középpontjába. Magyarország talán legnagyobb baja, hogy az embereket indokolatlanul alulfizetik. Ebben csakúgy, mint a föld, illetve a fenntartható rezsicsökkentés ügyében szót emelünk. Most is el fogjuk mondani, hogy az ország jóval alacsonyabb áron szerzi be a gázt, mint ahogyan azt a lakosságnak tovább adják, ezzel valakik nagyon jól járnak. Az is tarthatatlan, hogy több tízezer idős embernek ötvenezer forintnál alacsonyabb nyugdíjból kell megélnie. Mi azt követeljük, hogy a minimálnyugdíjat legalább ötvenezer forintra emeljék.

- Milyen hatása lehet a követeléseknek? Hisznek abban, hogy a kormány bármelyiket teljesíti, vagy hogy ezekkel sikerül szimpatizánsokat szerezni?

- Az embereket az általunk felvetett ügyek érdeklik. Kérdezzenek meg bárkit, mi a fontosabb számára, a bére vagy a menekültügy, az előbbit fogja választani. Annál is inkább, mert Magyarországon nincsenek migránsok. Senkit nem fogadunk be, akik jöttek, azokat régen elvitték az osztrák határra és megmutatták, merre kell tovább menni. A magyarok viszont nagyon nehezen boldogulnak, ezért hoznak majd számunkra sikert ezek a témák. Azt reméljük, hogy a követeléseink erősítik a szocialista párt Fidesszel szembeni, demokratikus baloldali karakterét. Ez nem titok.

- A választók valóban tudják, mit akar a párt? Korábban csak nehezen jutottak el hozzájuk a szocialisták üzenetei.

- Egyre többen figyelnek ránk. Elpanaszolják, hogy a gyerekeik, unokáik elmentek az országból, mert a fizetésükből nem tudtak megélni. Ahogy ők sem, hiszen legtöbbjüknek évek óta nem emelkedett a bére. A legtöbb szakember az uniós átlag hatodát, tizedét keresi. A falvakban elmondják, hogy ha a földet fideszes ügyvédek, üzletemberek elviszik, akkor a megélhetésüket teszik lehetetlenné. Ma ez történik. Nagyvárosi polgármesterként tudom, hogy az embereket ezek a kérdések foglalkoztatják. Szeged az országos átlagnál gazdagabb, mégis megjelent a dolgozói szegénység. Akár az országban máshol, már nálunk sem csak a munkanélküliek élnek nehezen. Látom, hány család nem tudja körülülni a vasárnapi asztalt, mert sokan elmentek. Az idősek közül Szegeden is sokan tanulnak internetezni, hogy skype-n, Facebookon tudják a gyermekeikkel, unokáikkal a kapcsolatot tartani. Viszonylag jó helyzetben lévő nagyváros polgármestereként sem egyszerű feladat azt a több százmillió forintot pótolni, amit a kormány a legrászorultabb szegediektől elvett, a kistelepüléseken viszont ezt nem tudják megoldani, hiszen nincs saját adóbevételük. És látjuk a statisztikákat, amelyekből kiderül, hogy az unió 28 tagállama közül nálunk a legnagyobb az adóteher, illetve a járulékelvonás a minimálbéren, ami tűrhetetlen, igazságtalan. A szegénység is Magyarországon a legnagyobb. Ezért kell ezekkel az ügyekkel foglalkoznunk. Ez nem jelenti azt, hogy a demokrácia és a jogállam helyreállításának igénye, követelése a jövőben háttérbe szorul, mert a biztonsághoz nem csak pénzre van szükség.

- Ha ilyen húsbavágó kérdésekre keresnek, adnak választ, miért csökken az MSZP népszerűsége?

- Mára szinte nem is maradt más közvélemény-kutató, csak olyan, amelyik tanácsadócégként sok milliárdot kap a Fidesz-kormánytól. Mint ahogy független politikai szakértő is alig van már, hiszen legtöbbjük a jobboldal lekötelezettje, aki a kormánypárt manipulatív szándékait vetíti ki. Emlékeztetnék arra, hogy tavasszal hányan temették a kormányt. A Fidesz három időközi választást elveszített, ebből kettőt a szocialisták által támogatott jelölt nyert, ekkor jött a hatalomtechnikai szempontból jól felépített menekültellenes kampány, amely ugyan károkat okozott az országnak és az uniónak, de elkezdett működni. Ebben nyilván valamelyik tanácsadó cég is szerepet játszott. A kormánypárt így visszaszerezte a támogatóit, bár az MSZP sem veszített szimpatizánsokat. Nem ártott nekünk, hogy bíráltuk a kerítést, akkor sem, ha a baloldali választók jelentős részét is lehet bevándorlókkal ijesztgetni. Amikor viszont, a párt politikusai elkezdtek egymásnak a nyilvánosság előtt üzengetni, csökkent a népszerűségünk. Bízom benne, hogy ezen túljutottunk, a mai kongresszus előtt minden régióban mini kongresszust tartottunk, ahol a küldöttek elmondták, hogy a pártban bízó szavazók döntő többsége szerint a következő választásokat az MSZP fogja nyerni. A szimpatizánsaink sokkal jobbnak látják a baloldal, illetve a szocialista párt helyzetét, mint jó néhány profi politikusunk. Ma is el fogom mondani, hogy egy politikai pártnál nem az a probléma, ha választást veszít, akár többet egymás után, hanem ha a saját szavazói úgy érzékelik, nem akar mindent megtenni a győzelemért. Ennek a kongresszusnak az a feladata, hogy az MSZP-t felzárkóztassa a támogatói és a kormányváltást remélő milliók mögé, és tudomásul vegyük, hogy nem csak lehetőség, de felelősség is van. Orbán Viktornak ritkán van őszinte pillanata, leginkább akkor, amikor erősnek érzi magát. A legutóbbi ilyen hangulatában arra emlékeztetett, milyen nagy bajban voltak tavasszal, amit ugyan sikerült megfordítani, de ez bármikor megismétlődhet. Nekünk is tudnunk kell, hogy akár hónapok alatt megfordulhatnak a trendek. Jó és rossz irányba.

- Van receptje a győzelemhez?

- Ha nem magunkkal foglalkozunk, nem öncélú a politikánk, elfogadnak az emberek. Aki pozíciókért harcol, az nem lehet a választók szemében népszerű. Tapasztalatból tudom ezt, hiszen tavaly októberben csaknem kétharmados többséggel nyertünk Szegeden, pedig nem gondolom, hogy a város lakóinak közel kétharmada elkötelezett baloldali.

Botka László: a hátsó szobákban kötött alkuk kora lejárt

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.11.28. 06:00
Ha nem magunkkal foglalkozunk, nem öncélú a politikánk, elfogadnak az emberek FOTÓ: Vajda József
Végre egyértelművé kell válnia annak, mekkora a felelősségük - üzeni az MSZP mai kongresszusának Botka László. Az országos választmány elnökét mindig meglepi, hogy a pártban vannak, akik - ha a jobboldali sajtó a belső problémákról kérdezi őket - hosszú értekezésekbe kezdenek, amivel a szocialistáknak és maguknak is ártanak. A kibeszélőket arra figyelmezteti, a kormányváltás akkora munka, hogy abban mindenki megtalálhatja a helyét és a szerepét. A politikus szerint ma sokan értik, hogy aki váltást akar, annak rájuk kell szavaznia.
FOTÓ: Vajda József

FOTÓ: Vajda József


- Minimálbér, fizetésemelés - az MSZP slágertémáiról nem lesz szó a kongresszuson?

- Minden olyan ügyről beszélni fogunk, amit az orbáni propagandagépezet az elmúlt időszakban a menekülthisztériával igyekezett betakarni. Ezek azok az ügyek, amelyek az ország jelenét, jövőjét befolyásolják. A fizetésemelés nem véletlenül került a politikánk középpontjába. Magyarország talán legnagyobb baja, hogy az embereket indokolatlanul alulfizetik. Ebben csakúgy, mint a föld, illetve a fenntartható rezsicsökkentés ügyében szót emelünk. Most is el fogjuk mondani, hogy az ország jóval alacsonyabb áron szerzi be a gázt, mint ahogyan azt a lakosságnak tovább adják, ezzel valakik nagyon jól járnak. Az is tarthatatlan, hogy több tízezer idős embernek ötvenezer forintnál alacsonyabb nyugdíjból kell megélnie. Mi azt követeljük, hogy a minimálnyugdíjat legalább ötvenezer forintra emeljék.

- Milyen hatása lehet a követeléseknek? Hisznek abban, hogy a kormány bármelyiket teljesíti, vagy hogy ezekkel sikerül szimpatizánsokat szerezni?

- Az embereket az általunk felvetett ügyek érdeklik. Kérdezzenek meg bárkit, mi a fontosabb számára, a bére vagy a menekültügy, az előbbit fogja választani. Annál is inkább, mert Magyarországon nincsenek migránsok. Senkit nem fogadunk be, akik jöttek, azokat régen elvitték az osztrák határra és megmutatták, merre kell tovább menni. A magyarok viszont nagyon nehezen boldogulnak, ezért hoznak majd számunkra sikert ezek a témák. Azt reméljük, hogy a követeléseink erősítik a szocialista párt Fidesszel szembeni, demokratikus baloldali karakterét. Ez nem titok.

- A választók valóban tudják, mit akar a párt? Korábban csak nehezen jutottak el hozzájuk a szocialisták üzenetei.

- Egyre többen figyelnek ránk. Elpanaszolják, hogy a gyerekeik, unokáik elmentek az országból, mert a fizetésükből nem tudtak megélni. Ahogy ők sem, hiszen legtöbbjüknek évek óta nem emelkedett a bére. A legtöbb szakember az uniós átlag hatodát, tizedét keresi. A falvakban elmondják, hogy ha a földet fideszes ügyvédek, üzletemberek elviszik, akkor a megélhetésüket teszik lehetetlenné. Ma ez történik. Nagyvárosi polgármesterként tudom, hogy az embereket ezek a kérdések foglalkoztatják. Szeged az országos átlagnál gazdagabb, mégis megjelent a dolgozói szegénység. Akár az országban máshol, már nálunk sem csak a munkanélküliek élnek nehezen. Látom, hány család nem tudja körülülni a vasárnapi asztalt, mert sokan elmentek. Az idősek közül Szegeden is sokan tanulnak internetezni, hogy skype-n, Facebookon tudják a gyermekeikkel, unokáikkal a kapcsolatot tartani. Viszonylag jó helyzetben lévő nagyváros polgármestereként sem egyszerű feladat azt a több százmillió forintot pótolni, amit a kormány a legrászorultabb szegediektől elvett, a kistelepüléseken viszont ezt nem tudják megoldani, hiszen nincs saját adóbevételük. És látjuk a statisztikákat, amelyekből kiderül, hogy az unió 28 tagállama közül nálunk a legnagyobb az adóteher, illetve a járulékelvonás a minimálbéren, ami tűrhetetlen, igazságtalan. A szegénység is Magyarországon a legnagyobb. Ezért kell ezekkel az ügyekkel foglalkoznunk. Ez nem jelenti azt, hogy a demokrácia és a jogállam helyreállításának igénye, követelése a jövőben háttérbe szorul, mert a biztonsághoz nem csak pénzre van szükség.

- Ha ilyen húsbavágó kérdésekre keresnek, adnak választ, miért csökken az MSZP népszerűsége?

- Mára szinte nem is maradt más közvélemény-kutató, csak olyan, amelyik tanácsadócégként sok milliárdot kap a Fidesz-kormánytól. Mint ahogy független politikai szakértő is alig van már, hiszen legtöbbjük a jobboldal lekötelezettje, aki a kormánypárt manipulatív szándékait vetíti ki. Emlékeztetnék arra, hogy tavasszal hányan temették a kormányt. A Fidesz három időközi választást elveszített, ebből kettőt a szocialisták által támogatott jelölt nyert, ekkor jött a hatalomtechnikai szempontból jól felépített menekültellenes kampány, amely ugyan károkat okozott az országnak és az uniónak, de elkezdett működni. Ebben nyilván valamelyik tanácsadó cég is szerepet játszott. A kormánypárt így visszaszerezte a támogatóit, bár az MSZP sem veszített szimpatizánsokat. Nem ártott nekünk, hogy bíráltuk a kerítést, akkor sem, ha a baloldali választók jelentős részét is lehet bevándorlókkal ijesztgetni. Amikor viszont, a párt politikusai elkezdtek egymásnak a nyilvánosság előtt üzengetni, csökkent a népszerűségünk. Bízom benne, hogy ezen túljutottunk, a mai kongresszus előtt minden régióban mini kongresszust tartottunk, ahol a küldöttek elmondták, hogy a pártban bízó szavazók döntő többsége szerint a következő választásokat az MSZP fogja nyerni. A szimpatizánsaink sokkal jobbnak látják a baloldal, illetve a szocialista párt helyzetét, mint jó néhány profi politikusunk. Ma is el fogom mondani, hogy egy politikai pártnál nem az a probléma, ha választást veszít, akár többet egymás után, hanem ha a saját szavazói úgy érzékelik, nem akar mindent megtenni a győzelemért. Ennek a kongresszusnak az a feladata, hogy az MSZP-t felzárkóztassa a támogatói és a kormányváltást remélő milliók mögé, és tudomásul vegyük, hogy nem csak lehetőség, de felelősség is van. Orbán Viktornak ritkán van őszinte pillanata, leginkább akkor, amikor erősnek érzi magát. A legutóbbi ilyen hangulatában arra emlékeztetett, milyen nagy bajban voltak tavasszal, amit ugyan sikerült megfordítani, de ez bármikor megismétlődhet. Nekünk is tudnunk kell, hogy akár hónapok alatt megfordulhatnak a trendek. Jó és rossz irányba.

- Van receptje a győzelemhez?

- Ha nem magunkkal foglalkozunk, nem öncélú a politikánk, elfogadnak az emberek. Aki pozíciókért harcol, az nem lehet a választók szemében népszerű. Tapasztalatból tudom ezt, hiszen tavaly októberben csaknem kétharmados többséggel nyertünk Szegeden, pedig nem gondolom, hogy a város lakóinak közel kétharmada elkötelezett baloldali.