Válaszol: Harangozó Gábor, MSZP szakpolitikus

Publikálás dátuma
2015.11.28. 06:30

Ki fizeti a földvásárlási hitelek kedvező kamatának árát?

Egyértelműen az adófizetők. Elképesztőnek tartom, hogy közpénzekből, állami bank nyújtotta kedvezményes kamatozású hitelekkel finanszírozza a kormány befektetők földvásárlását. Ráadásul a kormány a bérleti díj emelésének lehetőségével azt akarja elérni, hogy az új tulajdonosoknak ne kelljen kitermelni a törlesztőrészletek összegét, hanem a valódi gazdálkodók magasabb - 50-60, de esetenként 100 ezer forintra emelt - bérleti díjából fizethessék a földvásárlás költségeit. Ezzel, különösen a spekulánsoknak vonzóvá tehetik a földvásárlást, de tönkretesznek sok gazdálkodót.

Szerző

Kórházba került a 99 éves korábbi FIFA-elnök

Publikálás dátuma
2015.11.27. 22:08
2009-es kép Fotó: John Gichigi/Getty Images
A Rio de Janeiró-i szamaritánus kórház szóvivője pénteken elmondta, hogy Joao Havelange légzőszervi problémáktól szenved, kezelik, az állapota stabil.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi, brazil elnökét tavaly júniusban légúti gyulladás miatt néhány napig ugyanebben az intézményben ápolták, 2012-ben pedig több mint két hónapot kellett kórházban töltenie egy fertőzés miatt. Havelange úszóként és vízilabdázóként részt vett az 1936-os berlini, valamint az 1952-es helsinki olimpián. A FIFA-t 24 éven keresztül, 1974 és 1998 között irányította elnökként, ő volt a jelenleg korrupciós vádak miatt felfüggesztett Joseph Blatter elődje.

A brazil sportvezető 2013-ban - ugyancsak korrupció gyanúja miatt - lemondott a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöki posztjáról, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) évtizedek óta tagja. Rio de Janeiróban az Olimpiai Stadion - amelyben a jövő évi ötkarikás játékok atlétikai versenyeit rendezik - az ő nevét viseli.

Szerző

Lezárt utak és fagyos hideg várja Európában a menekülőket

Publikálás dátuma
2015.11.27. 21:42
Fotó: Milos Bicanski/Getty Images
Csökkent a görög szigetekhez érkező menekültek száma - tudósít a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai alapján az Euronews.. A novemberi átlag, azaz napi 4500 menekülő helyett vasárnap óta mindössze 200-an érkeznek 24 óra alatt. Ahogy az a közel harminc ember, aki Leszbosznál ért partot az egyre ridegebbre forduló időjárás közepette.

Nincs veszélyérzetük. Azt hiszik, hogy a hajó biztonságos, a tenger pedig nyugodt. Aztán, ha mégis kétségeik támadnak, akkor sincs már választási lehetőségük – mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának norvégiai munkatársa.

Múlt héten több balkáni ország is lezárta az útvonalat a nem háborús övezetekből, azaz a nem Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkező menekülők előtt. Akik előtt viszont szabad az út, azok folyamatosan érkeznek az osztrák-német határra, a hó és a hideg ellenére.

Németország év végéig egymillió menekültet tervez befogadni, a versenyfutás az idővel megkezdődött: a hatóságok napról napra improvizálnak, hogy hol is helyezzék el az újonnan érkezetteket. Napról napra újabb gimnáziumok válnak befogadóközponttá. Svédországban 190 ezer menedékkérelmet fogadnak idén, ebből 80 ezer az év utolsó két hónapjára maradt. A skandináv ország kormányfője a határellenőrzés és a kérelmek elbírálásának szigorítását jelentette be. 

Lengyelországban eközben a kormány bejelentette, nem állnak készen hétezer menekült befogadására, hiába fogadta el azt – az uniós kvótarendszer értelmében – az előző kabinet. A korábbi varsói vezetés az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén támogatta a kötelező kvótarendszert, ami 120 ezer menekült szétosztását irányozta elő a tagállamok között.

Az Euronews tudósítását itt nézheti meg. 

Szerző