Mindent elmondott "KGBéla"

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatott Kovács Béla európai parlamenti (EP-) képviselő a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta: még nem vádlott, ugyanis - mint kiemelte - a Központi Nyomozó Főügyészség még nem döntött arról, hogy perre viszi-e az ügyet.

A jobbikos politikus a Magyar Időknek a kihallgatását követően elmondta, titkos dokumentumokat nem tártak elé. Részletes vallomást tett, mindent elmondott, amit tudott. Az ügyészeket készségesnek és tisztességesnek minősítette.

A képviselő a lapnak úgy fogalmazott: "nagyon fontos, hogy minél hamarabb, tisztességes eljárásban zárják le az ügyet". Azt mondta: december 20-ig már nem hallgatják ki az ügyében, mivel addig Strasbourgban lesz. Hangsúlyozta, mentelmi jogát kizárólag erre a nyomozásra vonatkozóan függesztették fel, de a jogszabályok szerint ez sem akadályozhatja a képviselői munkáját, és nem lehet kényszerintézkedést sem alkalmazni ellene.

Kovács Béla a Magyar Időknek azt is elmondta, hogy két héttel ezelőtt, pénteken már házkutatást tartottak nála, de - Kovács Béla állítása szerint - a nyomozók nem találtak semmit.

Tavaly május 15-én vált ismertté, hogy a legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hónapokon át vizsgálta, hogy a magyar ügyészség kérése alapján kiadható-e Kovács Béla a magyar hatóságoknak; Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatták. A többi ilyen ügyhöz hasonlóan az egész folyamat zárt ajtók mögött zajlott.

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő még október közepén, amikor az EP jogi bizottsága mentelmi jogának felfüggesztését javasolta, azt mondta: örül annak, hogy lassan vége lesz az ügyének, és reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője november 5-én közölte az MTI-vel, hogy megérkezett az EP-től a hivatalos értesítés a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, s ezzel elhárult a jogi akadály a Kovács Béla elleni büntetőeljárás lefolytatásának.

Keresztes Imre, a KNYF főügyésze pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy gyanúsítottként hallgatták ki az EP-képviselőt. Közleménye szerint Kovács Béla a gyanúsítással szemben panasszal élt. A jobbikos politikus tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő. A bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés - olvasható a közleményben.

A nyomozás határideje december 20. A minősített adatokat is tartalmazó nyomozás állásáról további tájékoztatás nem adható - írta a főügyész.

Szerző

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Publikálás dátuma
2015.12.04. 22:18
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Tíz kategóriában 13. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.  Aképre kattintva galéria nyílik!

Magyar irodalom kategóriában Kodolányi Gyula költő, műfordító, esszéista, irodalomtörténész, magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Fonó Budai Zeneház, magyar zeneművészet kategóriában Kovács János karmester kapta az elismerést. Magyar képzőművészet kategóriában Vojnich Erzsébet festőművésznek, magyar oktatás és köznevelés kategóriában Csapó Benő egyetemi tanárnak, az MTA doktorának, magyar sport kategóriában Keleti Ágnes olimpiai bajnok tornásznak ítélték oda a díjat. Magyar építészet és építőművészet területén Benczúr László építész, magyar tudomány területén Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, magyar sajtó kategóriában Hajdú B. István sportújságíró, magyar színház és filmművészet kategóriában Sándor Pál rendező, producer, forgatókönyvíró lett Prima Primissima. A közönségdíjat a Budapest Klezmer Band kapta.

Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a közmédia műsorvezetői, a díjátadó gála házigazdái a közönség soraiban köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát, Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert, valamint Demján Sándort, a díj alapítóját.

Emlékeztettek arra, hogy a Prima Primissima Díjat 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza, a pénzintézet mellé a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek Zrt., az FHB Bank, a Docler Holding és a KAVOSZ Zrt. csatlakozott társalapítóként.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: ünnepelni jöttek össze azokat a művészeket, tudósokat, sportolókat, nevelőket, akik hosszú évek alatt kiváló teljesítményt nyújtottak és egyedülálló alkotásokat hoztak létre. A díjat immár a tizenharmadik alkalommal adják át - emlékeztetett, hozzátéve: alapítása óta a Prima Primissima az egyik legnagyobb presztízsű elismeréssé vált, miközben megmaradtak eredeti céljai, miszerint a díjazás alapja kizárólag a teljesítmény, és odaítélése mentes minden politikai befolyásolástól.
Csányi Sándor elmondása szerint a gazdaság képviselői részéről köszönettel tartoznak azoknak, akik sokszor áldatlan körülmények között hoznak létre színvonalas alkotásokat, nevelik a gyermekeket, érnek tudományos és sportsikereket, gyarapítva ezzel Magyarország szellemi vagyonát.

"Egy ország ereje nem vagy nem elsősorban csak az anyagi javakban testesül meg (...), az a nép, amely nem támogatja, nem tiszteli kultúráját, hosszú távon eltűnésre van ítélve" - hangsúlyozta a kuratórium elnöke, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a Prima Primissima Díj átadója talán az egyetlen olyan alkalom, amikor a szellemi és a gazdasági élet legkiválóbb képviselői nagy számban találkoznak.

A díjátadón Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója az elismeréssel járó pénzjutalom (15 millió forint) felét felajánlotta a Prima díjassá választott Ifj. Csoóri Sándor népzenésznek. Ez utóbbi elismerés 5 millió forinttal jár. A közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

Szerző

Borongós reggel, ködös szombat

Publikálás dátuma
2015.12.04. 21:41
FOTÓ: Thinkstock
Szombaton is marad a jobbára szürke, borongós, helyenként napközben is párás, ködös idő, ugyanakkor a Dunántúl nyugati, északnyugati felén felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb időre kisüt a nap.

Legfeljebb ködszitálás fordulhat elő. Északnyugaton kissé megélénkülhet a déli szél. Hajnalban -1, +6, délután 5-11 fok várható.

Szerző