Botrányos rakéta-ügy - Még a vadászboltban a hadieszközök

Mintegy 50 millió forintért szerzett meg inkurrens hadi eszközöket – rakétákat, régi gépjárműveket – a HM EI Zrt.-től a Pilis Vadászbolt Kft. az utóbbi három évben.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) hozta fel az elmúlt napokban a céggel kapcsolatban, hogy az egyik, minimálár nélküli pályázaton egyetlen ajánlattevőként nyert, ezért felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja. A PM feljelentést tesz. A HM EI Zrt. vezérigazgatója, Móró Lajos az Átlátszóval azt közölte, hogy minden nyilvános eljáráson, a jogszabályok szerint dőlt el. A vevő cég orosz ügyvezetője ismeretlen számukra. Pedig Ljubisin Vlagyimir Vlagyimirovics az idén nyáron lett ügyvezetőként bejegyezve a Pilis Vadászbolt Kft.-ben, vagyis a Pilis Defence System Kft.-ben, miután megváltoztatták a társaság nevét. Az orosz származású cégvezető önállóan is képviselhetné a társaságot, de a HM EI vezetése eddig csak a másik ügyvezetőként feltüntetett Gyarmati Andrással találkozott. Ez azon a beszélgetésen derült ki, amelyre a Honvédelmi Minisztérium cégénél lehetőséget adtak az Átlátszó munkatársának.

Nyilvánosságra került, hogy az adásvételi szerződések rögzítik: a vadászbolt „hazai és export továbbértékesítési céllal” vásárolta meg a fegyvereket. A PM részéről úgy gondolták, hogy a kft. jóval több pénzért fogja értékesíteni a harcászati eszközöket, mint amennyiért megszerezte őket. Ugyanakkor a HM EI Zrt. részéről azt mondták az Átlátszónak, hogy mindig a piac dönti el, mennyit kérhet a nyertes pályázó, ebben az esetben a Pilis Defence System Kft. az eszközök továbbértékesítésekor.

„A cég egyébként nem járt jól az eszközök megszerzésével, mert nem tudtak túladni rajtuk, ezért Pusztavacson és Táborfalván, honvédségi területen bértárolja azokat, amiért fizet is. Ez adódhat abból például, hogy a pályázó a kereslet miatt jelentkezik, de előfordulhat, hogy mire a 90 napig tartó eljárás lezajlik, megváltozik a helyzet és mondjuk, a háborús felek kibékülnek. Itt viszont az történt, hogy volt egy zsíros tétel, amit egy másik jelentkező vitt el a Pilis Defence orra elől.”

A HM EI vezérigazgatója, Móró Lajos beszámolt arról, hogy az eljárások teljesen nyilvánosak. A Honvédelmi Minisztérium és a HM EI honlapja mellett egy napilapban, a Napi gazdaságban is közzéteszik az eladandó eszközöket. A meghirdetett csomagokra és azokon belül az egyes tételekre jelentkezhetnek azok – cégek, vadászboltok vagy akár egyéni vállalkozók is –, akik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal haditechnikai kereskedelmi engedélyével rendelkeznek. A HM EI vezére hangsúlyozta, hogy a szerződéskor a nyertesnek nyilatkoznia kell arról is, miként hasznosítaná az eszközöket, illetve, hogy külföldön – az Európai Unión belül vagy kívül – értékesítené-e. „A Pilis Defence Systemnek eladott haditechnikai eszközök főleg gyakorló rakéták, amelyek kibelezve kénnel feltöltve kerültek a céghez, tehát semmi másra nem alkalmasak, minthogy a katonák dobálják azokat.” A HM EI Zrt. vezetője az értékesített eszközök becsült értékéről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, mondván, annak árcsökkentő hatása lehet, s egyben üzleti titok is lehet.

Szerdán zárt ülésen tárgyal majd a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ahol szintén téma lehet a "vadászbolt-ügy".

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző