Kukucs! - Orbán függöny mögé bújt a kérdések elől

A miniszterelnököt kérdezték volna többen is tegnap a parlamentben, ám Orbán Viktor kormányfő függöny mögött állva hallgatta végig a képviselők kérdéseit. Csak amikor muszáj volt - mert minden negyedik héten személyesen kell válaszolni -, lépett az ülésterembe és válaszolt Volner János korábban bejelentett kérdésére. A jobbikos képviselő arról érdeklődött: miért a miniszterelnök környezetéhez tartozó emberek kapják a legjövedelmezőbb állami és önkormányzati szerződéseket. Ez a véletlen műve, vagy van benne valamilyen segítség? – kérdezte. Konkrétan megemlítette Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna nevét. A képviselő szóvá tette Orbán "bujkálását" is - írta a VS.hu.

Orbán a válaszában nem tért ki arra, hogy a függöny mögött volt-e, vagy sem, viszont visszautasította Volner kérdését, mondván az nem szólt konkrét ügyekről, a képviselő csak vádaskodik. „Nem foglalkozom üzleti ügyekkel, ezeket Önök hozzák ide, főként politikai okokból” – mondta. Szerinte a kormányon azt lehet számon kérni, hogy a magyar emberek érdekében felelős döntéseket hozzon, ezenkívül minden más általános felvetés pártpolitikailag motivált.

Orbán később vissza is szólt a Jobbiknak, a Kovács Béla-ügyet, és a pártfinanszírozást hozta fel.

Pár perccel később Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy a múlt héten miért változtattak azon a törvényen, amely az állami vezetők hozzátartozóit kizárta volna a közbeszerzésekből. A politikus szerint a szigorú szabályokra azért lenne szükség, mert „olyan országban élünk, ahol Kisvárdán (ami köztudottan Seszták Miklós választókörzete – a szerk.) még a Mikulás is Seszták embere”.

Orbán szerint az EU legszigorúbb közbeszerzési szabályozása van érvényben Magyarországon. „Betartható és életszerű”, mert az állami vezető csak azért a hozzátartozójáért tartozik felelősséggel, akivel egy háztartásban él. Szerinte a hozzátartozókat egységesen kizáró szabályozás nem volt sem betartható, sem életszerű. „Ha családtagom közbeszerzésen indul, akkor ezt tegye szóvá” – szólt vissza Schiffernek.

Harangozó Tamás és Gőgös Zoltán MSZP-s, valamint Vona Gábor, Magyar Zoltán, Mirkóczki Ádám jobbikos képviselők szintén kérdezték volna a miniszterelnököt. Orbán válaszadásra maga helyett a kabinetfőnökét, Rogán Antalt jelölte ki, akinek személyét egyik kérdező sem fogadta el.

Szerző

Százmilliókkal segítené a szabad újságírást Brüsszel

Publikálás dátuma
2019.02.21 17:12

Fotó: AFP/ LUDOVIC MARIN
Összesen 700 millió forintot kínál három médiapályázat keretében az Európai Bizottság: a fiatal újságírók határon túli együttműködését, a médiatanácsok munkájának felmérését is támogatnák.
Az Európai Bizottság a véleménynyilvánítás szabadsága, a minőségi újságírás és a határokon átívelő együttműködés védelme és előmozdítása érdekében 2,2 millió eurót (mintegy 700 millió forint) biztosít három, a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét szolgáló kísérleti pályázat útján elnyerhető projekt megvalósítására - idézi az MTI az uniós bizottság csütörtöki bejelentését. Az Európai Bizottság által közzétett pályázati felhívásokra április 17-ig lehet jelentkezni. 
A kezdeményezések célja , hogy nagyobb teret nyerjen a minőségi újságírás, elmélyüljön a médiaszakemberek és a médiatanácsok között a határokon átívelő együttműködés.
A megpályázható Csereprogram a média fiatal tehetségei számára című projekt 1,2 millió euró (mintegy 380 millió forint) támogatást kap. A projekt lényege, hogy előmozdítsa a fiatal médiaszakemberek mobilitását, és megkönnyítse a fiatal médiaszakemberek és a médiaorgánumok közötti, határokon átívelő együttműködést. A Gyakornoki lehetőségek a kisebbségi nyelvi média számára című kezdeményezést megpályázók 500 ezer eurós (mintegy 160 millió forint) forrásért indulnak. A program révén a kisebbségi nyelvű médiaorgánumoknál dolgozó médiaszakemberek Európa-szerte lehetőséget kapnak arra, hogy gyakornokként szakmai tapasztalatot szerezzenek vezető európai médiavállalatoknál. 
Végül, a Médiatanácsok a digitális korban című program sikeres pályázói szintén 500 ezer eurót kapnak. A projekt célja a média önszabályozó szervei által folytatott tevékenységek tanulmányozása és feltérképezése az Európai Unióban – ezenfelül egy olyan platform kialakítását is segítené,  ami „támogatja az együttműködést és arra sarkallja a pályázat nyerteseit, hogy alkalmazkodjanak az online világban jelentkező igényekhez, követelményekhez" - jelentsen utóbbi kritérium konkrétan bármit is.

Merkel is berágott a kormány legújabb plakátjaira, lesz is egy-két szava Orbánhoz

Publikálás dátuma
2019.02.21 17:07

Fotó: AFP/ WOLFGANG KUMM
A német kancellár kiállt Jean-Claude Juncker mellett, akiből a Fidesz új bevándorlásellenes kampányának egyik "arca" lett. Álláspontját a Magyarországgal való tárgyalásain is "világossá teszi majd".
Teljes szolidaritásáról biztosította csütörtökön Angela Merkel német kancellár Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a migrációval foglalkozó "sorosozó-junckerező-migránsozó" magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban – írja az MTI közlésére hivatkozva az Index.
"Teljes mértékben kiállok Jean-Claude Juncker mellett, szolidárisak vagyunk, és ezt a Magyarországgal folytatandó tárgyalásainkon is világossá tesszük majd"
– fogalmazott az újságírók kérdésére Merkel.
Ahogy arról mi is több cikkben "megemlékeztünk", a héten indult el idehaza az új bevándorlásellenes plakátkampány az "Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!" szlogennel. A plakátokon Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Soros György, magyar származású amerikai milliárdos arcképe látható. Juncker korábban azzal reagált a kampányra, hogy: "a hazugságok ellen nem sokat lehet tenni", és kijelentette, hogy a Fidesznek el kell hagynia az Európai Néppártot. Mára ugyanakkor megenyhült, és jóbarátjának nevezte Orbánt. A többek szerint jelentős határátlépést jelentő kampányt korábban a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt is elítélte.
Frissítve: 2019.02.21 17:11