Előfizetés

Három gyereket vár el Orbán 10 millióért

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.12.17. 06:22
A harmadik gyerek januártól igen sokat, több mint hétmillió forintnyi támogatást ér FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCKS
A Parlamentben tovább folyik a kapkodó törvénytömeg-gyártás. Minden napra jut egy építési, vagy családtámogatási módosítás, vagy kormányzati ötlet. Csak az előzetes egyeztetésekről, háttértanulmányokról nem hallani. Mintha a Fidesz felülről kezdene házat építeni, alapozás nélkül. Több szakmai szervezet is tiltakozott a kaotikus jogszabály dömping miatt.

Naponta születik, módosul az építési, lakástámogatási jogszabályi környezet. A kormányzati kapkodás arra utal, hogy a Fidesz politikusok belátták, sem a gazdasági, sem a társadalompolitikai célokat nem sikerült 5 év alatt sem elérni.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új lakások eladásának 27 százalékos áfájának 5 százalékra csökkentéséről szóló törvénymódosítást, majd tegnap Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt jelentette be a tegnapi Kormányinfón, hogy a kormány a keddi döntést kiegészítette azzal, hogy az önerős építkezéseknél vissza lehet igényelni 5 millió forintnyi áfát újépítésű ingatlanonként. Ez azt jelentené, hogy egy 20 milliós ház építésénél a 27 százalékos áfa 5 millió 400 ezer forintot tesz ki, míg 5 százalékos kulccsal a forgalmiadó-költség csak 1 millió forint. A 4 millió 400 ezer forintos áfa-különbözetet az építő magánszemély visszaigényelhetné.

Emellett újabb intézkedéseket vezetnek be a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) esetében. Az újépítésű lakásoknál 2 gyermeknél 2,6 millió forintra nő a támogatás. Aki 3 gyermeket vállal, az 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap, további 10 milliós hitelhez juthat 25 éves futamidővel, maximum 3 százalékos kamattal. Lázár nem számolt be semmilyen háttér tanulmány létezéséről, hogy például nagyjából mennyien vehetik ezt majd igénybe, az adófizetőknek ez mennyibe fog kerülni.

Ezek az önmagukban akár előremutatónak nevezhető lépések - melyeket a kormány szokása szerint senkivel sem egyeztetett - valamicskét lendíthetnek a gyermekvállalási kedven, de csak akkor, ha ehhez kapcsolódik a bölcsődei, óvodai férőhelyek száma, a közoktatás, egészségügy tragikus állapotának javítása, a munkahelyek gyarapítása.

A kormányzati intézkedések fonákjára máris több szervezet felhívta a figyelmet.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) üdvözli az új lakásépítések ösztönzése érdekében hozott áfacsökkentést, de jelezte,hogy miközben jelentős áfabevételről mond le a kormány a következő négy évben, nem követeli meg a közpénzek bevonásával megvalósuló fejlesztésekre egyébként érvényes, szigorúbb - az unió tagállamaiban 2021-ig fokozatosan életbe lépő - energiahatékonysági elvárásokat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az építési törvény módosításával a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új lakóházak építésénél megszűnik az engedélyeztetés és csak bejelentésre lesz szükség. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése. Gémesi György elnök - gödöllői polgármester - arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vita születhet abból is, ha az építkezőknek nem lesz kötelező tájékoztatniuk a szomszédokat.

Lázár János típus tervek ajánlásáról is beszélt, vagyis a településeken egyen házak tömege épülhet, vagy egy palota egy típus ház váltakozhat. A kormány még adós az új építési- és áfaszabályok végrehajtási rendeletével.

Nem épülnek lakások
Az építőipari termelés októberben is megzuhant, 7,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, igaz az év első tíz hónapjában 3,1 százalékos növekedést ért el a szektor. Az ágazat teljesítménye lassul, érzékelhető az épület- és lakásépítések hiánya. Az épületépítési alágazatban bekövetkezett 18,4 százalékos bővülés elsősorban ipari épületek építésével függ össze.Idén az első kilenc hónapban 4567 lakást vettek használatba, ami 9,5 százalékos csökkenést jelentett éves szinten. Ugyanakkor a kiadott lakásépítési engedélyek száma 24 százalékkal 8616-ra nőtt. A lakásépítési áfa csökkentése nyomán jövőre 8-9 ezer új otthon épülhet, ami töredéke az ezredforduló utáni évek 35-40 ezres számához képest.

Ajándék a Heim Pál Gyermekkórháznak

Ünnepélyes keretek között adták át a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai osztálya számára két multifunkciós műtőasztalt és egy korszerű altatógépet a Gyermekrák Alapítvány adományaként.

A nagy értékű adomány megvásárlását a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásaiból tudta biztosítani. A közhasznú szervezet mostanáig összesen 410 millió forint értékben nyújtott támogatást a Heim Pál Gyermekkórháznak.

Ünnepi gondoskodás a XIII. kerületben

Meleg étellel, szabadidős programokkal várják a XIII. kerületi rászoruló gyermekeket a karácsonyi szünetben. A szocialista vezetésű önkormányzat idén sem engedi, hogy a nélkülöző bölcsődések, óvodások, iskolások éhezzenek a szünetben. A kerület irányítói számára ugyanis elképzelhetetlen, hogy vitatkozzanak, egymást vádolják politikai haszonszerzéssel ahelyett, hogy gondoskodnának a rászorulókról.

A kerületi szociális és köznevelési intézményekben járó gyermekek részére egy-egy iskolát, óvodát, bölcsődét jelöltek ki és a jelentkezőknek naponta biztosítanak meleg ételt, amit akár haza is lehet vinni. A szabadidős foglalkozásokat reggel 8-tól délután 16 óráig térítésmentesen vehetik igénybe a gyerekek. Az étkezésért mindenki annyit fizet, mint év közben, így az, aki máskor is ingyen kap reggelit, ebédet, uzsonnát, annak most sem kell fizetnie. A kerületben élő, de a város más részében lévő intézményekbe járók részére a Prevenciós Központ szervezi az ellátást.

Az önkormányzat csaknem 63 millió forintot fordít az ünnepek előtti támogatásokra annak érdekében, hogy könnyebbé tegye az ünnepi készülődést. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 1100 család 10 000 forint pénzbeli támogatást kap. A Szociális Kerekasztal tagjai 4000 ember részére Erzsébet utalványt adnak, összesen 6000 forint értékben. Az életkezdési támogatásban részesülők 10 000 forint támogatást kapnak start számlájukra, a 900 lakhatási támogatásban részesülő kerületi lakó 10 000 forintot kap karácsony előtt, akár az a 600 ember, aki egész évben gyógyszertámogatásban részesül. A baloldali vezetés úgy érzi, számukra kötelesség az elesettekről gondoskodni.