Holttestre bukkantak egy tanyán

Meghalt egy ember péntek délelőtt Jászberényben egy tanyán, ahol tűz ütött ki - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

S. Tóth Anikó elmondta: a tűz következtében beszakadt a jászberényi Tőtevény városrészi tanyák egyik mintegy negyven négyzetméteres tanyaépületének födémje, a lángokat a jászberényi hivatásos tűzoltók fékezték meg. Hozzátette, a bejelentés alapján valószínűsíthető volt, hogy a ház lakója is az épületben van, és egy gázpalackról is tudomást szereztek a tűzoltók. 

A tűz eloltása és a romok átkutatása után a tűzoltók megtalálták az oldalánál felhasadt gázpalackot, és nem sokkal később egy holttestet is kihoztak az épületből - közölte.  A romok átvizsgálása jelenleg is tart, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat keresi a tűz okát. 

Szerző

BKV - Orbánt felszólította az MSZP

A kormányfő és a főpolgármester hétfői találkozója kapcsán az MSZP azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vállaljon garanciát a budapesti közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozására.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, Tarlós Istvántól ezzel egy időben azt követelik, hogy addig ne álljon fel a tárgyalóasztaltól, amíg a miniszterelnök írásos ígéretet nem tesz a főváros problémáinak rendezésére, mindezt úgy, hogy közben nem államosítanak további fővárosi vagyonelemeket.     Az ellenzéki politikus szerint a kabinetnek elsőként azt a 15 milliárd forintot kellene átutalnia, amely jelenleg is hiányzik Budapest idei költségvetéséből.     

Horváth Csaba hangsúlyozta, a budapestiek naponta 18 milliárd forint adót fizetnek az államnak, aminek elegendőnek kellene lennie a város fenntartási kiadásaira.     A kormánynak garanciát kell vállalnia azon fővárosi fejlesztések támogatására is, amelyeket az önkormányzat saját erőből nem tud finanszírozni - fejtette ki, majd példaként említette erre a 3-as metró, a HÉV-ek és a kisföldalatti felújítását.     

A szocialista politikus végül arra is felszólította a kormányoldalt, hogy vonja vissza azt a héten elfogadott törvénymódosítást, amely az agglomerációs közlekedés mellett a főváros takarítási, parkfenntartási és kéményseprési feladatait is veszélybe sodorja, amivel munkahelyek ezrei szűnhetnek meg.

Szerző

Kitiltási botrány - Kiderült, kit rejthet a T. V. monogram

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos ügyben egy budapesti férfival szemben, aki azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfáját csökkentését - jelentette be Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ibolya Tibor elmondta: 2014. október 21-én rendelte el a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást, miután egy nappal korábban megjelent a témában egy újságcikk, és annak alapján egy magánszemély feljelentést tett. A fővárosi főügyész az ügy lényegéről szólva emlékeztetett arra, hogy Magyarországon nagyon elterjedtek az áfacsalások, ez pedig sérti a nem áfacsaló cégek üzleti érdekeit. A Bunge Zrt. ezért 2012-ben megbízta az egyik kommunikációs ügynökség vezető tanácsadóját, lobbizzon az állami szerveknél az étolaj áfájának csökkentéséért. 

A lobbista korábbról már ismerte a T. V. monogramú budapesti férfit, aki egy információs technológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég ügyvezető igazgatója volt, és azt állította, hogy széles körűek a kormányzati kapcsolatai. A férfi 2014 májusában egy találkozón azt állította a lobbistának, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél - konkrétan Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét nevezte meg -, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen. 

De ki is az a titokzatos T.V?
Az illető az állam egyik nagy beszállítójának számító cég tulajdonosa és ügyvezetője, a CBA központi cégének résztulajdonosa - derítette ki a hvg.hu. A portálnak a férfi azt mondta, nem tud arról, hogy ő vádlott lenne, majd kis időt kért a reagálásra, azóta elérhetetlen.  A hvg.hu szerint elég különös, hogy  a fővárosi főügyészség annyira körülírta, hogy ki az a magánszemély, aki a kitiltási botrány miatt indult nyomozás során vádlott lett, hogy igen könnyű volt eljutni Tábor Viktorhoz,  az ANT (Advanced Network Technologies) Kft. egyedüli tulajdonosához, és egyik ügyvezetőjéhez. A portál nem hivatalos információi szerint ő az, akit vádol az ügyészség vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt. A főügyészség nem erősítette meg az információt, ám nem is cáfolta.

 

A lobbista - tudva, hogy az üzlet biztosan nem jön össze - átadta az üzenetet a Bunge Zrt.-nek, amely elhatárolódott az ajánlattól. A lobbista 2014 júniusában az amerikai nagykövetséget is tájékoztatta az ajánlatról, amelyről ő sem tudta, hogy valótlan, mivel T. V. nem is ismerte Heim Pétert. 

Századvég: tisztázta a céget az ügyészség
A Fővárosi Főügyészség tisztázta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t az úgynevezett kitiltási ügyben, kiderült ugyanis, hogy egy csaló visszaélt a cég nevével - közölte a Századvég-csoport marketing- és kommunikációs igazgatója. Keresztesi Péter hozzátette:  a Századvég a továbbiakban - ahogy eddig is - minden, a korrupciós ügyben való érintettségét leíró, vagy azt sugalló sajtóhíresztelést terjesztő médiummal szemben eljárást indít.  

Ibolya Tibor hozzátette: miután a lobbista értesítette az Egyesült Államok nagykövetségét a korrupciós ajánlatról, a külképviseletet arra kérte őt, juttassa el azt az üzenetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), hogy amennyiben nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, Washington "lépéseket fog tenni". Az Egyesült Államok nagykövetsége a vádlottat kitiltotta területéről, automatikus vízumjogosultságát visszavonta - mondta Ibolya Tibor. 

Az Egyesült Államok tavaly ősszel korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezetett be egyes magyar állampolgárokkal szemben. Arra a kérdésre, hogy emiatt tiltották-e ki Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét is az Egyesült Államokból, Ibolya Tibor azt mondta: ha így is történt, az Egyesült Államok nagykövetsége "jóhiszeműen" járt el. Utalt arra, hogy az Egyesült Államokban rendkívül szigorú korrupcióellenes szabályok vannak érvényben, így a korrupciós ajánlatról szóló - egyébként valótlan - információ alapján az amerikai hatóságok a saját eljárási szabályaik szerint azt hihették, hogy a kitiltással megalapozottan járnak el. Mint mondta, az amerikaiak úgy sejtették, hogy a NAV nem lép fel elég hatékonyan az áfacsalással szemben, ezért döntöttek a kitiltásokról. 

Mivel Vida Ildikó volt a NAV elnöke, feltehetően "azt gondolták, az egyik, akit ki kell tiltani, Vida Ildikó" - mondta.  Arra a felvetésre, hogy tájékoztatják-e az ügyről az amerikai követséget, és jelzik-e, hogy Heim Péter nem érintett a korrupciós ügyben, azt mondta, nem tájékoztatják őket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha Heim Péter ki van tiltva az Egyesült Államokból emiatt az ügy miatt, akkor "az lenne a méltányos, ha ez megváltozna". A fővárosi főügyész hangsúlyozta: sem személyes, sem egyéb kapcsolat nem mutatható ki a vádlott és Heim Péter között. 

A Fővárosi Főügyészség december 11-én nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez, a szabadlábon védekező T. V. monogramú férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolják, amelyet 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthat a bíróság. Ibolya Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: attól, hogy például a Bunge lobbistája, a piac többi résztvevője, vagy az Egyesült Államok azt észleli, hogy nem lépnek fel hatékonyan a korrupció ellen, "még nem biztos, hogy ez a valóságnak megfelel". Példaként említette, hogy a főügyészségen 2013-ban indult egy kétmilliárdos, étolajjal és cukorral kapcsolatos áfacsalási ügy, amelyben 17 embert gyanúsítottak meg, de ez a nyomozás is tart még.

Több mint egy éve robbant ki a botrány, amikor korrupció gyanúja miatt hat magyar közhivatalnokot kitiltottak az Egyesült Államokból. Noha a Fidesz-kabinet vélhetően már ennél is hamarabb tudomást szerzett a súlyos amerikai vádakról, azok kivizsgálása és az adóhatóság érintett vezetőinek tisztázása helyett az elmúlt egy évben először személyeskedésig fajuló diplomáciai csatározásba kezdett, majd pedig az ügy eltussolására fordította energiáját. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

Tóbiás: ki kell bogozni a kitiltási botrányt
Több mint egy éve várja a közvélemény a hatóságoktól az amerikai kitiltási botrány magyar kormányzati szálainak kibogozását. Az USA-ból korrupciógyanú miatt kitiltott hat kormányzati szereplő közül ugyanakkor ma is csak Vida Ildikó volt NAV-elnök kiléte ismert  - írja Tóbiás József MSZP-elnök közleményében. Magyarország nemzeti érdeke, hogy kiderüljön, a közügyek szolgálatában álló ügyészségnek pedig kötelessége, hogy kiderítse, kiket és milyen korrupciógyanús ügyletek miatt tiltott ki területéről az Egyesült Államok, ahogy azt is, hogy mi köze a jelenlegi magyar kormány első számú kifizetőhelyeként működő Századvég Zrt.-nek minden idők egyik legnagyobb magyar korrupciós botrányához - fogalmazott Tóbiás.

 

Szerző