Paks II. - Duplájára nő az áramár

Publikálás dátuma
2015.12.28. 06:21
Az előkészítés alatt lévő Paks II. erőműnél nem elhanyagolható az áram ára FOTÓ: NÉPSZAVA
A paksi atomerőmű-bővítés megtérül - hozta diadalmasan a kormányzati portál. A megtérülés feltétele a mostaninál sokkalta drágább áramár - ezt már korábban a beruházás ellenzői is kijelentették. Így érthetetlen mi célja volt a kormánynak a beruházás előkészítésében is közreműködő Rotschild bankház tanulmányának közzétételével.

A paksi atomerőmű bővítésének alig egy-két éves történetét a titkolódzás, a sejtések és féligazságok és a mindenáron megvalósítás kormányzati törekvése jellemzi, amelyek éppen a kétkedést erősítették: kell-e egyáltalán a négyezer milliárd forint költségért megvalósítható két atomreaktorblokk. Az építés mellett érvelők az olcsó áram biztosításának letéteményesét, a rezsicsökkentés fenntarthatóságát látják a bővítésben, míg az ellenzők többek között a soha meg nem térülést hozzák fel érvként.

Ebbe a parttalan vitába "robbant be" a kormány.hu honlapon a múlt héten közölt tanulmányrészlet, melyet a kormány megbízásából a Rotschild bankház energiarészlege készített, amely végkövetkeztetése, hogy bizonyos feltételek között Paks II. megtérülő beruházás lehet.

Az ellenzéki politikusok szerint egy rosszul sikeredett elterelő hadművelet lehet a szeptemberben készült "sikerjelentés" mostani nyilvánosságra hozatala. Az Európai Bizottság ugyanis két olyan területen is vizsgálódik a paksi beruházással kapcsolatban, amelyekben könnyen elmarasztalhatják Magyarországot. Az egyik az atomerőmű bővítés kivitelezőjének kiválasztása, mert az az uniós versenypolitika figyelmen kívül hagyásával történt, a másik éppen a megtérüléssel összefüggő állami támogatás vizsgálata. Ez utóbbi lényege, hogy az EB azt nézi, hogy egy magánberuházó a jelenlegi feltételekkel belevágna-e egy ekkora beruházásba, képes lenne-e az profitot termelni.

A Rotschild-tanulmány tulajdonképpen alátámasztja mindazt, amit eddig is mondtunk - összegezte a véleményét a közel 100 oldalas írásról a Népszavának Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője. Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a kormány megtérülés érdekében a paksi bővítés nyomán minimum másfél-kétszeres áramárnövekedést tart szükségesnek és emellett az atomerőműnek hatvan éven át 96 százalékos kihasználtsággal kellene működnie, ami példátlan lenne - tette hozzá. Az áramárat tekintve a gond az, hogy a nemzetközi színtéren jelenleg fellelhető tanulmányok egyike sem jelez előre ilyen áramár növekedést a következő évtizedekben.

A Rotschild elemzése említi a Felsmann Balázs Energiaklub által ismertetett tanulmányát, a MAVIR hosszú távú villamosenergiaigény-számításait, és a Kaderják Péter vezette REKK elemzését is az atomerőművi beruházások megtérülésének feltételeiről, ezek mind arra a végkövetkeztetésre jutnak, hogy a megtérüléshez magasabb áramár szükségeltetik, és az új paksi erőmű termelte áram önköltségi árát meglehetősen magasra teszik. A Rotschild tanulmány azt már nem elemzi annyira túl mélyen, hogy mennyire is kerül majd sokba a pasi áram előállítása, azaz mekkora lesz az önköltsége. Tulajdonképpen hivatkozzák Aszódi Attila biztos sajtónyilatkozatait, hogy 55 euró/megawattóra lesz az önköltségi ár, ami nem tűnik egy megalapozott számításnak - állapította meg a képviselő. A független elemzések ennél jóval magasabb áramárat valószínűsítenek 65-és 110 euró/megawattóra közé teszik az áram előállításának költségét, ami 21 és 33 forint kilowattóránkénti tarifát jelentenek. (A jelenlegi nagykereskedelmi ár tizenöt forint körül mozog, ami a rendszerhasználati díj, áfa és más járulékos költségekkel a lakossági számlákon már 37-40 forinttal szerepel.)

A Rotschild elemzés hiányossága még, hogy amikor a versengő energiatermelés árait hasonlítja, akkor a megújulókkal egyáltalán nem végez összehasonlítást - vélik a hozzáértők. Egyikük lapunknak elmondta, hogy egy félmondattal megelégszik az elemzés, miszerint a jelenlegi áramár mellett nem versenyképesek a megújulók, miközben azok bekerülési költsége meredeken csökken, és a jelenlegi áramár két-háromszorosa mellett már most is megtérülne az ilyenfajta beruházás. Mire pedig Paks II. termelne, addig tovább korszerűsödnek ezek a technikák és a versengő technológiák a jelenleginél lényegesen olcsóbban termelnek áramot - vélik a szakemberek.

Szerző

Káosz az üzletekben: indul a visszavásárlási roham

Publikálás dátuma
2015.12.28. 06:20
Illusztráció: Thinkstock
Véget ért a karácsony, így az ajándékvásárlás után most a visszavásárlási roham veszi majd kezdetét. Ez már szinte megszokott, az emberek pánikszerűen próbálják kicserélni a korábban vásárolt vagy ajándékba kapott ajándékokat. 

A majd négy napig tartó ünnepi zárva tartást követően ma ismét kinyitottak az üzletek, s elkezdődött a hibás, a nem tetsző ajándékok cseréjének rohama. A legtöbb esetben műszaki cikkeket, ruhákat és játékokat visznek vissza a fogyasztók. Nem árt tisztában lenni viszont bizonyos szabályokkal. A legfontosabb, hogy a kereskedőtől kapott nyugta meglegyen. Ha ugyanis egy árucikk meghibásodik, akkor a blokk hiányában nem, vagy csak nehezen lehet bebizonyítani, hogy a terméket valóban az adott vállalkozástól vettük. Ezután a vásárló kétféle joggal élhet: hivatkozhat a jótállásra, vagy a garanciára.

A jótállásnak - ahogyan az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján olvasható - összesen két típusa létezik. Az önként vállalt jótállás esetében az azzal járó kötelezettségeket a gyártó vagy kereskedő vállalja. Ő határozza meg a garancia időtartamát is, amit saját feltételeihez köthet. Így plusz pénzt is kérhet azért, hogy egy évvel tovább tartó jótállást vállal a fogyasztó érdekében, mert nem érintik a jogszabályból eredő kötelező jótállási és szavatossági jogok.

A kötelező jótállás már nem ad ekkora szabadságot a gyártóknak. Itt a vásárlástól számított 3 munkanapon belül érvényesíthető a csereigény, ha a vásárló észlelte és jelezte is a termékhibát a forgalmazó felé. Ekkor az eladó köteles a terméket kicserélni. Előfordulhat viszont, hogy a vállalkozás nem ért egyet a vásárló panaszával, ilyenkor a jótállás ideje alatt bizonyítania kell, hogy a termék meghibásodását nem minőségbeli hiányosság okozta. A jótállási időszak - jellemzően 1 év - a javítás idejével meghosszabbodik, amit egy munkalapon, vagy a jótállási jegyen kell feltüntetnie az eladónak.

Megesik, hogy a megvásárolt termékre az eladó nem biztosít jótállást. Ekkor a szavatosság (hibás teljesítésért vállalt kereskedői felelősség) kerülhet előtérbe, ami a zoknitól kezdve a gyufáig minden termékre vonatkozik. Ha a fogyasztó ezen jogával él, akkor a kereskedőnek 6 hónap áll rendelkezésére hogy bizonyítsa: a termék az eladás pillanatában nem volt hibás. Ha ez sikerül, úgy mentesül a felelősség alól. A határidő letelte után a teher megfordul, és a fogyasztónak kell bizonyítani azt, hogy a termék eleve hibás volt. Ehhez a hibás árucikket el kell vinnie egy független tanúsító szervezethez. A szavatossági jog a szépséghibás portékákra csak részben vonatkozik, ilyenkor nem kérhető javítás. Egyéb probléma esetén a termék megvásárlásától számított 2 éven belül élhet a vásárló a szavatosság jogával.

S akár szavatosságra, akár jótállásra hivatkozik a vevő, az új Polgári törvénykönyv rendelkezése alapján négyféle jog illeti meg: a javítás-, a csere-, az árleszállítás-, vagy az elállás joga. A vevő választása szerint hibás termékeknél kérheti annak kijavítását vagy kicserélését, kivéve abban az esetben, ha a választott szavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kereskedőnek aránytalan többletköltséget eredményezne. Ha a kereskedő a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, netán annak nem tud eleget tenni, akkor a vásárló igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását, vagy a kereskedő költségére kijavíthatja a hibát. Ezen felül, ha nem csupán jelentéktelen hibáról van szó, akkor akár el is állhat a szerződéstől.

Fontos tudni azt is, hogy ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín miatt nem tetszik, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár- leszállításra vagy annak visszafizetésére.

A leárazás dömping is elindul

A két ünnep közötti napokban és január elején jól járhat aki vásárolni indul. A kereskedők hetente egyre nagyobb arányú 20-40 százalékos kedvezményeket kínálnak. Így a fennmaradó készletekből egyre alacsonyabb áron válogathatnak a vásárlók. Mindezt persze csak azért teszik, hogy a raktározott árucikkeket mihamarabb eladják, helyükre pedig újak érkezhessenek. A leárazások időszakában ezért nem árt figyelni, a nagyobb üzletláncok korábbi, több éve raktáron levő "maradék" termékeket is az akciós kínálatba tehetnek.Szerző

Trump durván beszólt Clintonéknak

Publikálás dátuma
2015.12.27. 22:10
FOTÓ: Scott Olson/Getty Images
Donald Trump, a republikánusok pillanatnyilag legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa vasárnap ismét támadta Hillary Clintont, ezúttal "kiterjesztve" támadását Bill Clinton ellen is. A milliárdos ingatlanfejlesztő a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában szerepelt. Egy másik tévéműsorban Bernie Sanders, a demokraták elnökjelölt-jelöltje volt a vendég. 

Trump a vasárnap délelőtt szokásos politikai vitaműsorok egyikében, a Fox tévében, visszatért a szombaton Hillary Clintonnak küldött Twitter-üzenetére, amelyben óva intette vetélytársát attól, hogy őt szexizmussal vádolja, hiszen a saját férje - akit Hillary Clinton januártól be akar vonni a választási kampányába - "igazán bebizonyította hajlandóságát a szexizmusra". "Bill Clintont támadni fogják, s nemcsak én" - fogalmazott Trump, utalva arra, hogy Bill Clintonnak ismét felhozhatják nőügyeit, s ő maga is kihasználhatja e témát a kampányban. "Azt hiszem, Bill Clinton már a Barack Obama elleni kampányban is (2008-ban) kárt okozott" - fogalmazott Trump. 

A vasárnapi vitaműsorok egyikében, az NBC televízió legendás "Meet the Press" című műsorában a demokraták elnökjelöltségének elnyerésére pályázó Bernie Sanders volt a vendég. A vermonti szenátor nem akart szót vesztegetni sem Trumpra, sem a Trump-Clinton vitára, sőt, még az amerikai külpolitikára sem, hanem inkább az amerikai polgárok gondjairól beszélt. "Igen, szét kell zúznunk az Iszlám Államot, de ettől függetlenül nem szűnhetünk meg küzdeni az amerikai dolgozókért és a középosztályért sem. 55-60 éves emberek aggódnak, mert nincs elég pénz a nyugdíjszámlájukon, fiatalok milliói nem tanulnak tovább, mert nem akarnak fülig eladósodni, mire befejezik a tanulmányaikat. Mi vagyunk az egyetlen olyan nagy ország a földkerekségen, ahol nincs családi pótlék és fizetett betegbiztosítás, s ezekről a gondokról igenis, beszélni kell" - hangoztatta a demokrata párti politikus.

Szerző