Lezárult a tiltakozó akció-Választ várnak a csalódott orvosok

Publikálás dátuma
2016.01.05 06:00
Belefáradtak az orvosok, ezért távozó érdek-képviseleti vezetőjük, Bélteczki János sem lát erőt a tiltakozásra FOTÓ: EUROPRESS/G
Fotó: /
Érdemi válasz vagy eredmény nélkül zárult az egészségügyi államtitkárt és az emberi erőforrások miniszterét kérdésekkel bombázó orvoscsoport internetes akciója. A Magyar Orvosok Szövetségének hamarosan távozó elnöke szerint csak olyan aktív megmozdulások hozhatnának eredményt, amelyekhez a lakosság is csatlakozik.

Ismét lezárult egy egészségügyi tiltakozó akció, a jelek szerint megint csak észrevehető eredmények nélkül. A karácsony előtt még csak 64 tagot számláló "1001 orvos hálapénz nélkül" nevű Facebook-csoporthoz két hét alatt 779 doktor csatlakozott, több mint kétezer civil támogatta őket, de amikor az egyik szervező, Lovas András vasárnap este közleményben tudatta, hogy akciójuk lezárult, mindössze két levelet tudtak felmutatni. Az egyiket december végén kapta meg az egészségügyi államtitkár, a másikat tegnap írták a humán tárcát vezető Balog Zoltánnak, akit arra emlékeztettek, hogy a kórházi fertőtlenítés bevezetésével életeket mentő Semmelweis Ignác hazájában ma már sokszor ezekre a legalapvetőbb szerekre sem telik az intézményeknek.

Az aláíró orvosok közt ismerős nevekre bukkantunk, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint azonban az is érezhető, hogy egyre több fővárosi kollégájuk csatlakozik a hasonló tiltakozásokhoz, többségük sürgősségi osztályokon dolgozik vagy laboros, netán altató orvos, vagyis a nem hálapénzes területeket képviseli. Ám Bélteczki János úgy látja, évek óta néhány felemelő pillanat jut csupán az ilyen akciókat szervező érdekvédőknek, s ennek több oka is van. A klasszikus hálapénzes szakmákban, a nőgyógyászok, sebészek körében nemcsak az idősebb intézetvezetők ragaszkodnak az eddigi viszonyok konzerválásához, hanem a fiatalok is elviselik a megalázást, a kizsákmányolást, mert ezen keresztül juthatnak egy idő után a pénzes pozíciókba. Az orvosok munkajogi és szociális érdekképviseletét végző szervezet korábban komolyabb megmozdulásokat is próbált indítani, de hiába csatlakozott például a túlmunkát visszautasító, a rezidensekkel együtt indított akciójukhoz több mint kétezer kollégájuk, a szándék papíron maradt.

Az orvostársakért folytatott küzdelembe érezhetően belefáradt szakszervezeti vezető nem lát lehetőséget a közeljövőben olyan megmozdulásokra, mint amikor tavaly májusban ezernél is több orvos csatlakozott az ápolók felvonulásához. Az Őszintén az Egészségügyről akciószövetség a nyár elején pontos forgatókönyvvel rendelkezett, miként lehetne reprezentatív szervezetet létrehozni, amellyel érdemben köteles tárgyalni a kormány, de a MOSZ elnöke a szövetség alakuló ülésén infarktust kapott, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) azóta felmorzsolódott, a betegszervezetek eddig nem is válaszoltak felhívásaikra. Összességében

Bélteczki azt tapasztalja, kollégáik fásultak, fáradtak, csalódottak és kiégettek, a politika pedig kihasználja ezt az állapotot és a végsőkig próbálja elodázni az egészségügy érdemi átalakítását. "A legkönnyebb azt mondani, hogy úgysem tudunk versenyezni a nyugati bérekkel, inkább nem csinálunk semmit" - foglalta össze a helyzetet.

A pénz mellett a másik ok, amiért sokan a nyugodtabb és kiszámíthatóbb munkát választják, hogy itthon a gyógyszerek és eszközök nélkül sokkal könnyebb hibázni. Márpedig a hazai bíróságok ilyenkor nem mérlegelik a feltételek hiányát, csak azt nézik, betartotta-e az orvos a kötelező eljárási rendet, így aztán a perek 70-8 százalékát elvesztik az intézmények. Bélteczki, a jogi végzettséggel is rendelkező aneszteziológus februárig marad a MOSZ elnöke, a tisztújításon nem indul, de azt ígéri, év végéig segíti majd utódja munkáját.

2016.01.05 06:00

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46