Íme az idei Oscar-díjak jelöltjei

Publikálás dátuma
2016.01.14. 17:44
FOTÓ: Kevin Winter/Getty Images
Alejandro González Inárritu A visszatérő című túlélőfilmjét jelölte a legtöbb kategóriában díjára az amerikai filmakadémia, amivel a film főszerepét alakító Leonardo DiCaprio ismét esélyt kapott a legrangosabb elismerés bezsebelésére. A Saul fia című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között jelölték. A listát csütörtökön Los Angelesben hozták nyilvánosságra.

A 88. Oscar-gálán, február 28-án 24 kategóriában nyújtják át a filmvilág legtekintélyesebb elismerésének tartott díjakat. A kategóriák jelöltjeit két felvonásban ismertette Guillermo del Toro és Ang Lee rendező, valamint Cheryl Boone Isaacs, az Amerikai Filmművészeti és -Tudományi Akadémia (AMPAS) elnöke és John Krasinski színész-forgatókönyvíró. 

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is jelölt lett. A mezőnyben A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia film szerepel még.

A legtöbb, 12 jelölést Alejadro González Inárritu A visszatérő című filmje szerezte. Főszereplője, Leonardo DiCaprio a vasárnap elnyert Golden Globe-díj után már az Oscarra is esélyes. A mexikói származású rendező pedig Birdman című filmje tavalyi Oscarjai után ismét megkaphatja a legjobb rendező és film díját is.

George Miller Mad Max - A harag útja című posztapokaliptikus akciófilmje tíz kategóriában szerzett jelölést, Ridley Scott Marson játszódó című sci-fije pedig hét díjra esélyes. A világszerte taroló Star Wars - Az ébredő Erő csak technikai kategóriákban jutott a jelöltek közé.

A legjobb film mezőnyébe nyolc filmet válogatott be a filmakadémia: A visszatérő mellett a Mad Max - A harag útja, a Mentőexpedíció, A nagy dobás című Wall Street-i vígjáték, Steven Spielberg Kémek hídja című hidegháborús mozija, az ötvenes években játszódó Brooklyn, a fogságban tartott anya és fia történetét ábrázoló, A szoba című dráma és a Boston Globe tényfeltáró újságíróinak munkáját bemutató Spotlight - Egy nyomozás részletei című dráma is Oscar-közelbe jutott.

A legjobb rendező Oscarját Inárritu, Tom McCarthy (Spotlight), George Miller (Mad Max - A harag útja), Lenny Abrahamson (A szoba) és A nagy dobást jegyző Adam McKay kaphatja.

A legjobb öt színésznő közé Brie Larson (A szoba), Jennifer Lawrence (Joy), Cate Blanchett (Carol), Soarise Ronan (Brooklyn) és Charlotte Rampling (45 év) került be. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (A dán lány) és Bryan Cranston (Trumbo) kaphat díjat.

Legjobb női mellékszereplőként Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (Ex Machina) és Kate Winslet (Steve Jobs), férfi mellékszereplőként pedig Christian Bale (A nagy dobás), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Kémek hídja), Sylvester Stallone (Creed - Apollo fia) és Tom Hardy (A visszatérő) nyerheti el az Oscart.

A legjobb eredeti forgatókönyv kategória jelöltjei között a Kémek hídja, az Ex Machina, az Agymanók című rajzfilm, a Spotlight és a Straight Outta Compton című zenés életrajzi dráma kapott helyet. Az adaptált forgatókönyvek között a Carol, a Mentőexpedíció, A szoba, A nagy dobás és a Brooklyn írója reménykedhet Oscar-díjban. Az utóbbi alapjául szolgáló könyvet egyébiránt Nick Hornby alkalmazta filmvászonra.

A legjobb filmzene díjára a Kémek hídja, a Carol, az Aljas nyolcas, a Sicario és a Star Wars - Az ébredő Erő esélyes. A jelöltek között van Ennio Morricone, aki évtizedek után komponált újra westernfilmhez, Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához. A 87 éves olasz zeneszerzőt bár többször jelölték, soha nem nyerte el a díjat, 2007-ben viszont életmű-Oscart vehetett át.

A legjobb smink és frizura kategória három jelöltje között van A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című svéd vígjáték. A részben Magyarországon forgatott film sminkes és fodrász csapatában magyarok is dolgoztak, bár a díjra csak két svéd szakember esélyes, Love Larson és Eva von Bahr.

Szerző

Gyász! Elhunyt Alan Rickman

Publikálás dátuma
2016.01.14. 16:52
FOTÓ: Grant Lamos IV/Getty Images
69 évesen, alig négy nappal a korszakalkotó brit zenész, David Bowie halála után elhunyt Alan Rickman brit színész. A művész csütörtökön ment el, szervezetét – akárcsak a vele egykorú Bowie esetében – a rák emésztette fel.

Alan Rickman 1946. február 21-én, munkáscsalád gyermekeként született Londonban, ugyanabban az évben, mint világhírű pályatársai közül Diane Keaton, Liza Minelli, Sylvester Stallone és Susan Sarandon. Akárcsak ők, Rickman is mesés karriert futott be. Apja halála után anyja nevelte fel őt és testvéreit, és már fiatalon kitűnt képzőművészeti tehetségével. Felsőfokú tanulmányai után barátaival grafikai dizájnstúdiót nyitott, majd három évvel később belevágott legnagyobb álmába, a színészetbe. Jelentkezett és felvételt nyert a világ leghíresebb drámaiskolájába, a londoni Royal Academy of Dramatic Artba. 1974-ben, amikor befejezte tanulmányait, színpadi alakításaiért már számtalan díj tulajdonosa volt.

Pályafutása elején hagyományos színházi társulatokban játszott, többek között Csehov- és Shakespeare-darabokban. Az átütő sikert a Veszedelmes viszonyok hozta meg számára, a Broadway-produkcióban nyújtott alakításáért a legrangosabb színházi elismerésre, Tony-díjra jelölték. A filmes áttörése a Die Hard-széria első filmje, a Drágán add az életed volt, az akciófilmben Bruce Willis ellenfelét, a terroristák vezetőjét játszotta. Karrierje során tucatnyi emlékezetes mellékszerepet játszott, többek között Nottingham bírójaként harcba szállt Kevin Costnerrel a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című mozifilmben, feltűnt Liam Neeson oldalán a Michael Collins című ír szabadságharcról szóló filmben és erős alakítást nyújtott Raszputyinként az azonos című tévéfilmben. Az intrikus „őrült pap” szerepében lubickolt Ragályi Elemér kamerája előtt. Alakításáért méltán ítélték neki előbb az Emmy-díjat, majd a még rangosabb Golden Globe-díjat.

Rickmant a nagyközönség elsősorban J. K. Rowling brit írónő Harry Potter könyveiből készült nyolc filmadaptációból ismerte. Mivel a kiváltképp bonyolult jellemű, az első részben főellenfélként bemutatott hosszú fekete hajú, kampós orrú tanár szerepét kapta meg, így a történet mind a nyolc alkotásában szerepelt. Rowling maga választotta ki Rickmant a szerepre, aki profi módon oldotta meg színészi feladatát. Ha feltűnt bármelyik részben, képtelenség volt nem rá figyelni. A magyar szinkronban Tahi-Tóth László tette még erősebbé jelenlétét.

Az utóbbi évtizedekben karakterszínészi képességeit kihasználva szerepet vállalt a Parfüm: Egy gyilkos története című drámában, és más produkciók mellett a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus filmjében, az Igazából szerelemben is. Gazdag hangját Tim Burton is felismerte: a rendező Alice Csodaországban című filmjében Rickman adta a hernyó hangját. Pályafutásának fénypontjai az olyan epizódszerepek voltak, mint amilyen a Potter-filmek Piton professzora vagy a szintén Tim Burton rendezte Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya kéjéhes, erőszakoskodó bírája. Szerethető személyiségét, megnyerő, férfias külsejét bizonyítja, hogy habár szürreális, sötét tónusú karaktereket játszott, a közönség több ízben a legnépszerűbb filmbéli karakterek listájára szavazta az általa életre kelt szereplőket, Rickmant pedig a legsármosabb filmsztárok közé sorolta.

A Saul fia az Oscar-jelöltek között

Publikálás dátuma
2016.01.14. 15:27
Fotó: Getty Images
Oscar-díjra jelölte a Saul fia című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely csütörtökön Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit. Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte hétfőn a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat.
MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

"Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia - fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte az általa készített holokausztdrámát. A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. "Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgozunk" - mondta.

Vági Zoltán, a film történész szakértője szerint a film nemzedékek gondolkozását fogja alakítani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni - az Egyesült Államokban több száz moziban -, és csütörtöktől több mint húsz magyar filmszínház ismét műsorra tűzi.

Magyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza. Nemes Jeles László filmjét Magyarországon már több mint százezren látták, és továbbra is megtekinthető a mozikban.

Még több Oscar-jelölt itt!

A Golden Globe-díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. "A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot" - fogalmazott.

"A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni" - fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. "A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe".

A rendező, aki stábjának, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának is köszönetet mondott a Golden Globe-ceremónia színpadán, azt mondta: "A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot".

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

"Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált" - mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere. "Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk" - tette hozzá.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezett díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Szerző
Frissítve: 2016.01.14. 19:28