Nemes Jeles: sokakból hiányzik az empátia

Publikálás dátuma
2016.01.14. 19:24
MTI Fotó: Marjai János
"Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia - fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte az általa készített holokausztdrámát.

A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. "Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgozunk" - mondta. Vági Zoltán, a film történész szakértője szerint a film nemzedékek gondolkozását fogja alakítani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni - az Egyesült Államokban több száz moziban -, és csütörtöktől több mint húsz magyar filmszínház ismét műsorra tűzi.

Szerző

Meghalt a világbajnok súlyemelő

Publikálás dátuma
2016.01.14. 18:11
Forrás: Facebook/Wikipédia
Elhunyt Leonyid Zsabotyinszkij súlyemelő, aki szovjet színekben két olimpiai bajnoki címet is szerzett nehézsúlyban. Az ukrán nemzetiségű sportember - az ukrán sportági szövetség bejelentése szerint - hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el szerda éjjel.

A több világcsúcsot is felállító Zsabotyinszkij 1964-ben Tokióban, majd 1968-ban Mexivárosban érdemelt ki ötkarikás aranyérmet a szovjet válogatott tagjaként - írja az Origo.

Szerző

Irodalmi tananyag lett a felcsúti foci - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.01.14. 16:32
FOTÓ: Népszava
Felcsút-mezben focizó kisfiúval illusztrálták egy harmadikos olvasókönyvben Lackfi János egyik versét. A költő kellemetlennek és kicsit ízléstelennek tartja az esetet - írja az Origo.

„Focizni nagyszerű, / én nyerni szeretek, / nem tudom, miért nem / értik a többiek” – így kezdődik Lackfi János A nyerő című verse, amely minden irodalomkedvelő nagy örömére a klasszikusok mellett megjelent az általános iskolák 3. osztálya számára összeállított, Hétszínvirág című olvasókönyvben is. És mivel a kiadvány kisgyerekeket szólít meg, a verset illusztrálták is, stílszerűen egy focizó gyereket ábrázoló képpel. A focimez azt sem hagyja titokban, hol is játszik a kis focista: Felcsúton, az Orbán Viktor által alapított futballakadémián.

Lackfi János így nyilatkozott a portálnak:

„Röhögtem rajta egyet: faramuci, groteszk történet ez, amiből mindennap akad kettő. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tűnne az illusztráció buzgómócsingságnak vagy bambaságnak: nem hiszem, hogy valaki felülről szorgalmazta volna”.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző