Kormánykézen a Pest környéki járatok

Publikálás dátuma
2016.01.15 06:00
A kancelláriaminiszter szerint rendezték a vitákat FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Fotó: /
Átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését az állam és ha kell, a HÉV átvételére, illetve a HÉV és a MÁV integrációjának megvalósítására is készen állnak. Ezt a tegnapi Kormányinfón jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője szerint a parlament és a kormány rendezte a főváros ügyét, méghozzá Budapest javára. Amíg kerítés van Magyarország határán, addig féken tartható az illegális bevándorlás - fogalmazott a miniszter.

Tarlós István győzött, az állam ugyanis átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére, a HÉV és a MÁV integrációjával. is. Ezt tegnap az idei első Kormányinfón jelentette be a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János szerint sértettség nincs, a kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, a kormány Budapest legnagyobb támogatója, fejlesztője. Orbán Viktor állítólag arról tájékoztatta a kormányt, hogy jó hangulatú, előremutató tárgyalás zajlott a főváros és a kormány között az elmúlt egy hónapban és a tárgyalások megegyezéssel lezárhatók. Meghallgatták a főpolgármester érveit, így Budapestnek csak azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. A miniszterelnök utasította a fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, a jövő heti kormányülésen adjanak tájékoztatást arról, mennyibe fog kerülni az agglomerációs tömegközlekedés működtetése. Az Index úgy tudja, Habony Árpád közvetített a kormányfő és a főpolgármester között.

Lázár hosszan sorolta, hogy 2007 és 2013 között a fővárosba - budapesti önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz, szervezetekhez - 6600 projektre 2280 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett, ami a 9000 milliárd forintos kerethez képest jelentős összeg. A miniszterelnök csak a fővárosi önkormányzat számára közlekedés és infrastruktúra fejlesztésre 350 milliárd forint elkülönítésére tett javaslatot néhány hónappal ezelőtt. Megjegyezte, a kormány 270 milliárd forintnyi adósságot is átvállalt Budapesttől. A miniszter szerint a decemberben elfogadott forrásmegosztási törvény is a fővárosnak kedvez, az iparűzési adó megcímkézése pedig szokványos. Lázár arról biztosította a fővárost, hogy Orbán a jövőben is segíteni fog, ha baj lesz, azt viszont nem árulta el, ha a helyi iparűzési adóból csak a tömegközlekedést lehet finanszírozni, miből telik a kátyúk kijavítására, utcatakarításra, közvilágításra.

Amíg kerítés van Magyarország határán, addig féken tartható az illegális bevándorlás. Ha nem lenne a kerítés, a kölnihez hasonló események is bekövetkezhettek volna - fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője, majd bejelentette, miután nem csökken az Európába érkező migránsok száma, a következő hetekben, hónapokban is minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésével. Kiderült, 45 ezer migránst akarnak visszatoloncolni Magyarországra, de az ország nem veszi vissza őket.

CSOK

A jövő szerdai kormányülésen részletesen tárgyalják azt a jelentést, amelyet a miniszterek állítanak össze a családi otthonteremtési kedvezmény megítélésével kapcsolatban. Lázár szerint meg kell várni, hogy az érintett csoportok jelezzék, ha gondjuk van a CSOK-kal és akkor átgondolhatják az esetleges módosításokat. Úgy értékelt, hogy az 1970-es évek óta ilyen volumenű családtámogatási és otthonteremtési kedvezmény nem volt, ezt csak az akkori OTP-hitelekhez lehet hasonlítani.

Uniós források

Ebben az évben 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon - ismertette az erre vonatkozó kormánydöntést a miniszter. A rendelet azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-ig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni. Ha az idén sikerül az előírt 2048 milliárd forint kifizetése, az abban részt vevő munkatársak 12 havi célprémiumot kapnak.

Földügyek

Az Európai Bizottság korlátlanul lehetővé akarja tenni, hogy jogi személyek és külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon - panaszolta Lázár. Ez nagy csata lesz - fogalmazott. Kiderült, a kormány február közepétől újabb állami földárverésekbe kezd, amelyek március 31-ig tartanak majd. A családi földvásárlásokról azt mondta, édesapja 40 éve folytat mezőgazdasági tevékenységet, minden törvényi feltételnek megfelelt a nyílt árverésen. Hitelt vesz majd föl, hogy ki tudja fizetni a vételárat.

2016.01.15 06:00

Távozik a Zoom.hu főszerkesztője

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:58

Fotó: /
Szeptember végével távozik a Zoom.hu-tól Kustánczi Norbert főszerkesztő, aki a digitális újságírásban szerzett tapasztalatait ezentúl más területeken kívánja kamatoztatni - közölte a Zoom.hu.
portál közlése szerint a főszerkesztő távozása saját döntése, személyes ambíciója. A főszerkesztői feladatokat 2018. október 1-től megbízott főszerkesztőként a lap eddigi főszerkesztő-helyettese, Farkas Csilla veszi át, aki a Zoom.hu-hoz érkezését megelőzően, 2013 és 2017 között a 24.hu felelős szerkesztőjeként dolgozott. 
2018.09.24 16:58

„Szopófantomok kísértettek” - a parlamentben

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:36

Fotó: Népszava/
Burány Sándoré az érdem a nyelvújításért.
Új kifejezéssel „gazdagodott” a magyar politikai retorika Burány Sándornak köszönhetően. Az MSZP-s képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén a kőbányai droghelyzetről kérdezte Kontrát Károly belügyi államtitkárt, amikor a dizájnerdrogok miatt a kerületben tarthatatlanná váló helyzetet azzal ecsetelte, hogy „korábban nem fordulhatott elő, hogy a villamoson egy utast egy drogos kábítószeres fecskendővel szúrjon meg, korábban Kőbányán éjszaka nem kísértettek szopófantomok, mint napjainkban”. Ezzel arra az interneten terjedő videóra utalt, amin egy bedrogozott férfi éppen a nyílt utcán végez orális szexet. Az MSZP-s és DK-s képviselők közül többen felnevettek, a válaszadó belügyi államtitkár faarccal darálta le, hogy a rendőrség megerősített utcai jelenléttel próbálja kezelni a helyzetet. Burány Sándor kérdésünkre azt mondta, szívesen nevezné magát nyelvújítónak, de a kifejezést közösségi fórumokon látta. „Ott ez a neve ennek a jelenségnek, nevezzük nevén a dolgokat” - mondta.
2018.09.24 16:36