Vizes vb, Dagály - Gyárfás nélkül változnak a tervek?

Publikálás dátuma
2016.01.30 14:29
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
Javában épül az új Dagály uszoda, „a ház” szerkezete már áll, azonban a tervezés és a kivitelezés nem zökkenőmentes. Időközben ugyanis módosultak a követelmények: a világbajnokság mellett már az olimpiai követelményeknek is meg kell felelnie az épülő komplexumnak, így át kellett variálni az eredeti terveket - írja az Origo. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke úgy nyilatkozott lapunknak: ő nem tud arról, hogy a világbajnokságra jóváhagyott tervek változnának.

„A korábbi terveket azért kellett átdolgozni, mert a tervezés alatt változott meg az a stratégia, hogy az épületnek mi is lesz a pontos funkciója” – mondta a portálnak Ferenc Marcell Ybl-díjas építész, az épülő úszóaréna tervezője. Az eredeti tervek ugyanis még arról szóltak, hogy a 2019-es világbajnokságra készüljön el az új Dagály uszoda.

Mivel a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is, ezért döntött úgy a kormány, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak isA legfontosabb ilyen követelmény a nézőszám, azaz a komplexumnak – olimpia esetén – be kell tudnia fogadni 20 ezer nézőt. A korábbi tervek még csak a vb-vel kalkuláltak, ahol ennél kevesebb is elegendő. A jelenlegi, ideiglenesre tervezett lelátók a vb-üzemmódban 15 ezer néző befogadására alkalmasak.

<span>Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke (j), Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója (j) és Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke&nbsp;</span>MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyárfás Tamás, Cornel Marculescu és Julio Cesar Maglione. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az eredeti tervek szerint egy patkó elrendezésű, aszimmetrikus lelátóval épült volna meg a Dagály, amelynek a fő lelátója a Duna felőli oldalon lett volna, míg a 8000 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátókat a Népfürdő utca felől építették volna hozzá az épülethez.

A módosult követelményrendszer miatt a hétköznapi használatban 5000 fős létesítményt a vb idejére 15 ezer fősre bővítik. Azonban egy esetleges olimpia idején már 20 ezer hely kell, tehát az állandó székeken felül plusz 15 ezer férőhelyes ideiglenes lelátóval kell majd bővíteni az épületet, a tervezőknek egy ennek megfelelő komplexumot kellett megálmodniuk. „Ezt már nem tudtuk aszimmetrikus, azaz egyoldalú lelátóval biztosítani, így az új tervben már az volt a kiindulási pont, hogy a háznak szimmetrikusnak kell lennie” – mondta Ferenc Marcell a portálnak.

A változtatások híre kapcsán többekben felvetődött a kérdés, hogy vajon ez egyet jelenthet-e azzal, hogy a fővárosiak számára lényegében megszűnik a Dagály Strandfürdő. Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi politikusa úgy tájékoztatta a Népszavát, hogy tudomása szerint az olimpiai elképzelés nem fogja megváltoztatni az eredeti terveket, és a kormány az ígéreteinek híven fejleszteni fogja a népszerű fürdőt. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke nem tud arról, hogy a világbajnokságra jóváhagyott tervek változnának, az éppen Budapesten tartózkodó FINA-vezetők egybehangzóan elégedetten nyilatkoztak a beruházás pillanatnyi állásáról, szerintük minden a terveknek megfelelően halad.

<span>Elöl Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója (k), valamint Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke (j2) és Gyárfás Tamás,</span>MTI Fotó: Illyés Tibor

Elöl Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója, valamint Julio Cesar Maglione, a FINA elnöke és Gyárfás Tamás. MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyárfás azt is elmondta lapunknak, hogy tudomása szerint a Dagály inkább csak nyer a világbajnokság megrendezésével, hiszen egyes részeit modernizálják, az 50 méteres medencéjét pedig alkalmassá teszik a 2017-es világbajnokság után azonnal kezdődő Masters versenyekre, amelyen több, mint tízezer sportoló vesz majd részt.

Azzal kapcsolatban, hogy a vasárnapi FINA-gálán ki veszi át Hosszú Katinka nevében a díjat, az elnök nem kívánt nyilatkozni. 

Gyárfásék fogadást adtak a FINA-vezetőknek
A hétvégén Budapesten ülésezik a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), amelynek vezető testülete, a Büro tiszteletére Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi magyarországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke Gyárfás Tamás társelnökkel együtt péntek este fogadást adott.  Gyárfás Tamás, aki FINA-alelnöki minőségében vesz részt az ülésen, elöljáróban elmondta, a voksolás mellett több más fontos napirendről is tárgyal a testület, így például az úszás világnapjának bevezetéséről. 
"Ez magyar javaslat, az elmúlt években megrendezett Magyar úszás napjának sikerén felbuzdulva éreztük úgy, hogy világszerte is lehetne egyazon napon hasonló rendezvényeket tartani - jelentette ki, majd így folytatta: - Nálunk ugyebár az a legfontosabb, hogy a központi, balatonfüredi rendezvény mellett az ország számos nagyvárosában az uszodák, strandok ingyenesen várják az érdeklődőket, így tízezrek tobzódnak a vízben egyszerre. Most ugyanez lenne a cél - tízmilliókkal."

Szerző
2016.01.30 14:29

Hárít a bokszszövetség, állítja: szeptemberig senki nem tudott a hiányról

Publikálás dátuma
2018.11.19 19:14
Ezen a korábban készült képen Madár még egész másnak örül. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnökségét nem vonták be az augusztusi ifjúsági világbajnokság szervezésébe, tagjai csak szeptemberben értesültek a több mint 300 millió forintos túlköltekezésről. Mindezt Kassai László elnökségi tag, az elmúlt hónapok pénzügyi folyamatait vizsgáló bizottság tagja mondta el hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Erdei Zsolt elnök aláírási joga nem szűnt meg, ám mellé egy háromtagú tanácsadó testületet állítottak fel.
Orodán Sándor, a MÖSZ ellenőrző testületének vezetője elmondta, a munkájuk során tapasztaltak alátámasztották a szeptemberben készült könyvvizsgálói jelentésben foglaltakat, így szakhatósági vizsgálat kezdeményezését látták szükségesnek. Ezután felkérték Erdei Zsoltot, hogy a teljes dokumentációt adja le az ügyészségnek, amely majd dönt arról, történt-e hanyag kezelés, csalás, vagy lopás.
Kassai felidézte, márciusban derült ki, hogy nem Győr rendezi a vb-t, és ekkor, a szövetség elnökségi ülésén ajánlotta fel Balogh Sándor elnökségi tag, a Budapest 2017 Kft. vezetője, hogy a Duna Arénában rendezzék meg a vb-t akkora összegből, amennyi támogatást kap rá a MÖSZ az államtól. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a felajánlást.
A vizsgált dokumentumokból viszont kiderült, hogy a MÖSZ elnöke tanácsadóival már májustól az általuk kiválasztott cégekkel kötött megbízási szerződéseket és nem vette igénybe a Budapest 2017 Kft. munkáját. Bizonyos iratok alapján már július közepén nyilvánvaló volt a szervezést végzők számára, hogy nem lesz elég az állami támogatás. A vizsgált dokumentumok szerint viszont még ezt követően is 300 millió forintnyi kötelezettséget vállalt az szb. Orodán megfogalmazása szerint Baloghot is megvezették.
Kassai kiemelte, az elnökség felelőssége akkor lenne felvethető, ha számára ismert hiányosságok és problémák ellen nem tett volna lépéseket, ám a testület csak ősszel értesült a gondokról.
Szerző
2018.11.19 19:14

Lemondott a paksi Atomerőmű SE szakvezetője

Publikálás dátuma
2018.11.19 15:53
Illusztráció
Fotó: Getty Images/
A szakember maga ajánlotta fel lemondását: a csapat túl sok mérkőzést vesztett el mostanság a végjátékok során.
Lemondott Srecko Sekulovic, a paksi Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapatának edzője - közölte honlapján hétfőn az egyesület. Az NB I-es klub arról is döntött, hogy határozatlan ideig Schmidt Béla lesz a csapat vezetőedzője, Jan Pavlík másodedzőként segíti munkáját.
Tóth János, az ASE szakosztályelnöke az MTI-nek azt mondta, a szerb szakember ajánlotta fel lemondását, mert a csapat a végjátékokban többször veszített el mérkőzést.
Az ASE három győzelemmel és öt vereséggel a 14 csapatos NB I 11. helyén áll, legutóbb a Zalaegerszeggel szemben, az utolsó másodpercekben kapott kétpontos kosárral, 99-98-ra maradt alul.
2018.11.19 15:53