Terrortörvény - Műbalhé az alkotmánymódosítás

Elképesztőnek nevezte a kormány újabb alaptörvény-módosító javaslatát az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Hack Péter. Az alkotmányjogász számára elfogadhatatlan, hogy úgy akarják megfosztani a lakosságot az alapjogaitól, hogy azt sem tudjuk, miről van szó.

Az alaptörvényben jelenleg öt különleges jogrendi tényállás is lehetővé teszi, hogy rendkívüli helyzetekre, akár terrorcselekményre a kormány reagáljon - fogalmazott. A szakember nem érti, miért nem lehet a a külföldi fegyveres támadásról szóló passzusba beilleszteni a terrorcselekmény fogalmát, amikor nyilvánvalóan ez lenne a megoldás. Hack azzal egyetért, hogy támadás esetén gyorsan kell cselekednie a kormánynak, erre kaphatnának felhatalmazást, ám ha tényleg ez a fontos, akkor miért 60 napra akar korlátlan jogokat a kabinet, miért nem 72 órára, legtöbb 8 napra. A javaslatnak semmi köze a terrorveszélyhez. Majd az idő eldönti, mire megy ez a játék. Arra, hogy elterelje a figyelmet az oktatás, az egészségügy állapotáról vagy arra, ha az ellenzék leszavazza a tervezetet előrehozott választásokat írjanak ki? "A hazáért felelősséget érző, komoly emberek látják, hogy a terrorvészhelyzet nem más, mint egy műbalhé, nem a megoldáskeresés a kormány szándéka" - figyelmeztetett az alkotmányjogász.

Eközben a Jobbik engedett korábbi álláspontjából, amely négyötödös parlamenti többséghez, és nem a kormány döntéséhez kötötte a "terrorvészhelyzet" elrendelését. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője tegnap bejelentette, három napra megadnák a lehetőséget a kormánynak arra, hogy rendkívüli jogrendet vezessen be terrorveszély esetén, utána azonban ragaszkodnak a parlament négyötödös többségű döntéséhez ez ügyben. Aljas és felelőtlen politikát folytat a Fidesz, amikor az újabb alkotmánymódosításról szóló, a valóságban el sem kezdett tárgyalásokat lezárta - üzente a kormánypártnak. Kiderült, a Jobbik a szerkesztőségek és az internet korlátozását, jegyrendszer, kitelepítés vagy kijárási tilalom bevezetését rendkívüli jogrendben sem engedné.

Szerző

Elhunyt Rácz Géza

Hosszan tartó, súlyos betegség után, február 1-jén elhunyt Rácz Géza színész, aki 1983 és 1990 között hét éven át volt a Vígszínház tagja.

1958-ban született Debrecenben, majd az érettségi után 2 éven át a Nemzeti Színház stúdiójában tanult. 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában, majd a Vígszínházhoz szerződött. Később a veszprémi Petőfi Színház tagja volt. Rácz Géza kisebb karakterszerepek megbízható alakítója volt. A padlás eredeti szereposztásában ő játszotta Meglökőt, az Iván, a rettentőben Jakin, filmrendezőt alakította, Jeremiás Mátyás, borbély és felcser volt a Farsangban, és ő volt Joey Pinter Hazatérésében, Károly a Szent Johannában, Louis a Pillantás a hídról-ban, de játszott a Kőműves Kelemenben, és emlékezetes alakítást nyújtott Örkény Rózsakiállításában is.

Szerző
Témák

Itt az influenzajárvány, vigyázzon!

Publikálás dátuma
2016.02.03. 17:45
Fotó: Thinkstock
Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán honlapján.

A jelentés szerint a múlt héten 18 200 ember, az előző hetinél 69 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.   Az év negyedik hetében két kivétellel valamennyi közigazgatási területen nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. A százezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében volt a legmagasabb, Tolna és Veszprém megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket a fővárosban és hat megyében diagnosztizáltak.

A közlemény szerint az előző héthez viszonyítva az orvosnál megjelenő betegek között nőtt a gyermekek aránya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Tolna megyében a betegek több mint a fele, országos szinten 34 százalékuk 15 éven aluli volt. A 15-34 éves korosztály 34 százaléka, a 35-59 évesek 23 százaléka, a 60 éven felüliek majdnem kilenc százaléka betegedett meg.

Szerző